Úszás: a 17 éves Böhm Sebestyén csúcsokra és döntőkre készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.15. 16:24
Címkék
Élete legjobb teljesítményére készül a korosztályos válogatott első számú mellúszója, Böhm Sebestyén. A 17 éves versenyző az év eleji klubváltása után a junior Európa- és világbajnokságra tréningezik. Az utóbbi, budapesti versenyt várja a leginkább, amelyen a 2017-es győri EYOF után újra a hazai pálya csodás atmoszférájára és egyéni csúcsra számít.

B. V. – utanpotlassport.huImmár a BVSC-Zugló színeiben, de továbbra is Plagányi Zsolt irányítása alatt készül a 2019-es év legnagyobb feladataira a 17 éves Böhm Sebestyén. Az EYOF-bronzérmes, Törökbálinton készülő mellúszó-specialista tavaly résztvevője volt a helsinki junior Európa-bajnokságnak és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiának is. Idén viszont már többre vágyik, a kazanyi junior Eb-n és a budapesti junior vb-n is döntőt, döntőket úszna.B. V. – utanpotlassport.huImmár a BVSC-Zugló színeiben, de továbbra is Plagányi Zsolt irányítása alatt készül a 2019-es év legnagyobb feladataira a 17 éves Böhm Sebestyén. Az EYOF-bronzérmes, Törökbálinton készülő mellúszó-specialista tavaly résztvevője volt a helsinki junior Európa-bajnokságnak és a Buenos Aires-i ifjúsági olimpiának is. Idén viszont már többre vágyik, a kazanyi junior Eb-n és a budapesti junior vb-n is döntőt, döntőket úszna.

– Még nagyon az év elején járunk, hogyan állsz a felkészüléssel a korosztályos sportban töltött utolsóévedre?

Már beleálltunk az alapozásba, két hete megy a kőkemény munka. Természetesen szeretném emlékezetessé tenni az utolsó utánpótlásévemet, ezért dolgozom nap, mint nap. Majd februárban Floridába utazunk háromhetes edzőtáborba. A tavaly sérülés miatt erős edzéshiánnyal küszködtem az év elején, most rendben vagyok, és várom az év nagy feladatait.

Böhm Sebestyén a tavaly helyt állt a helsinki junior Eb-n, az idei világversenyeken viszont már döntőket úszna Fotó: Pass Ferenc
Böhm Sebestyén a tavaly helyt állt a helsinki junior Eb-n, az idei világversenyeken viszont már döntőket úszna Fotó: Pass Ferenc

Böhm Sebestyén a tavaly helyt állt a helsinki junior Eb-n, az idei világversenyeken viszont már döntőket úszna  •  Fotó: Pass Ferenc

– Klubváltáson is átestél a közelmúltban, immár a BVSC-t erősíted, de a csapat a régi maradt…

Így van, nem volt kérdés, hogy edzőmmel Plagányi Zsolttal tartok. Kiváló szakemberrel, remek hangulatban, klasszis úszók mellett készülhetek továbbra is Törökbálinton. Azt hiszem, a legjobb helyen vagyok.

– Az elmúlt évben a korosztályos Eb-n és az ifi olimpián is érdekelt voltál. Elégedett vagy a 2018-as évvel?

Az első fele a nehézkes felkészülés ellenére egészen jól sikerült. A márciusi felnőtt országos bajnokságon ötvenen és a junior Európa-bajnokságon pedig kétszáz méteren is sikerült megjavítanom az egyéni csúcsomat. Utána viszont jött az ifjúsági olimpia, amelyet elég szerencsétlen időszakban, októberben rendeztek, és még egy betegség is közbejött a felkészülés hajrájában… Persze, nem a kifogásokat szeretném keresni, az egyszerűen nem az én versenyem volt. Mindezzel együtt felejthetetlen marad számomra az esemény, amelyen csodás élményekkel gazdagodtam.

– Az idén a kazanyi utánpótlás Eb mellett a budapesti junior-világbajnokság szerepel programodban. Várod már, hogy rajtkőre állhass a Duna Arénában?

Már egyszer megadatott nekem, hogy hazai közönség előtt úszhattam, másfél évvel ezelőtt a győri EYOF-on. Emlékszem, a versenyzők bemutatásakor, amikor engem szólítottak, akkor volt a leghangosabb a közönség, s ez óriási lökést adott. A Duna Arénában talánmég annál is jobb lesz a hangulat, tehát alig várom már az augusztust!

– Ma a nagyok között a mellúszásban nem tartozunk a világ élvonalába. Mennyire tekintesz előre a felnőttmezőnyre?

Egyelőre inkább a korosztályos eseményekre koncentrálok. Egyébként valóban, ma nem a magyar mellúszás aranykorát éljük, de szerintem ez csak átmeneti állapot, hiszen nagyon sok tehetséges fiatal versenyző van Magyarországon. Hosszabb távon egyébként persze, a felnőttek között is az élmezőnybe akarok kerülni.

– Egy év múlva ilyenkor mivel lennél elégedett? Mit vársz az utolsó korosztályos évedtől?

A száz méter a fő számom, ebben sokat fejlődtem amióta Törökbálinton készülök, de természetesen az ötvenet és a kétszázat sem hanyagoljuk el. Mindkét ifjúsági világversenyemen szeretnék döntőt úszni, na meg az egyéni rekordjaimon is javítanék. Ha az első meglesz, akkor szinte biztos, hogy a második is, mivel a legjobb nyolcba kerüléshez az Eb-n és a vb-n is életem legjobb teljesítményére lesz szükség.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik