Úszás: a 16 éves Berecz Blanka a rajtján javítana

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.10.23. 17:47
Címkék
„Elég lassú kezdőnek számítok, viszonylag rossz a rajtom, a delfinezésem sem az igazi, és gyenge a fordulóm is. Ha ezeken javítani tudok, jó pár másodperc lehet még benne” – mondta a Buenos Aires-i ifjúsági olimpián 200 m pillangón aranyérmes Berecz Blanka. A Kőbánya SC mindössze 16 esztendős, azaz a mezőny nagy részénél két évvel fiatalabb versenyzője, az elutazás előtt nem is gondolt rá, hogy aranyérmes lehet Argentínában. Ezzel szemben a szám utolsó ötven méterére fordulva már elképzelhetetlen volt, hogy ne ő nyerjen.

Bruckner Vince – utanpotlassport.huA 16 éves Berecz Blanka 2:10.37-es idővel, több, mint egy testhossznyi fölénnyel győzött kedvenc számán, ezzel a tavalyi EYOF és junior Eb, valamint az idei korosztályos kontinensviadal után, sorozatban a negyedik világversenyéről is aranyéremmel tért haza.Bruckner Vince – utanpotlassport.huA 16 éves Berecz Blanka 2:10.37-es idővel, több, mint egy testhossznyi fölénnyel győzött kedvenc számán, ezzel a tavalyi EYOF és junior Eb, valamint az idei korosztályos kontinensviadal után, sorozatban a negyedik világversenyéről is aranyéremmel tért haza.

Berecz Blanka esélyt sem adott az ellenfeleinek az ifjúsági olimpián Fotó: Szalmás Péter/MOB
Berecz Blanka esélyt sem adott az ellenfeleinek az ifjúsági olimpián Fotó: Szalmás Péter/MOB

Berecz Blanka esélyt sem adott az ellenfeleinek az ifjúsági olimpián  •  Fotó: Szalmás Péter/MOB

– Az elutazás előtt néhány nappal azt mondtad, hogy elsősorban élvezni szeretnéd a versenyt, és kíváncsi vagy, milyen lesz Európán kívüli versenyzőkkel úszni. Élvezted?

– Egyértelműen igen, hatalmas élmény volt az egész esemény. Tényleg arra koncentráltam, hogy mindent kiadjak magamból felszabadultan versenyezzek, és élvezzem is magát az egész olimpiát. Ide azért nem minden nap jut el az ember.

– Hatalmas fölénnyel győztél 200 m pillangón. Számítottál rá, hogy a junior Európa-bajnokság után itt is elsőként csaphatsz célba?

– Egyáltalán nem. Igazából az ifi olimpia előtt nem is néztem, hogy kik lehetnek az ellenfeleim, leginkább magamra és a sikeres felkészülésre koncentráltam. Ott a helyszínen szembesültem vele, hogy az enyém a legjobb kvalifikációs idő. De először az előfutam után, amikor második idővel jutottam a döntőbe, gondoltam rá, és hittem el, hogy ebből akár aranyérem is lehet.

– Ahogyan a helsinki Európa-bajnokságon, úgy Buenos Airesben is lassan kezdted a finálét, és a második száz méteren verted meg a mezőnyt. Ez tudatos stratégia a részedről?

– Elég lassú kezdőnek számítok, viszonylag rossz a rajtom, a delfinezésem sem az igazi, és gyenge a fordulóm is. Így rendre a táv második felében vagyok erősebb. Tudom, ezeken sokat kell még dolgozom, és akkor szerintem jó pár másodperc lehet még ebben az úszásban.

Berecz Blanka és edzője, Turi György Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Berecz Blanka és edzője, Turi György Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Berecz Blanka és edzője, Turi György  •  Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

– Hogy tetszett maga az olimpia? Mennyire volt felemelő a magyar küldöttség tagjaként a két évvel idősebbek között versenyezni?

– Nagyszerűen éreztem magam az ott töltött idő minden pillanatában. Óriási élmény volt részt venni életem első olimpiáján, különösen, hogy én voltam az egyik legkisebb az egész magyar csapatból. Miután végeztünk a versenyekkel, a napi egy edzés mellett volt időnk várost nézni, és az is nagyon tetszett.

– Hogyan tovább? Az idén még hátra van a felnőtt rövid pályás ob, utána pedig ráfordulsz az utolsó utánpótlásévedre. Mik a céljaid?

– A százhalombattai országos bajnokságra még formában kell maradnunk, ott jó lenne, még a lehető legjobban szerepelni, utána pedig lehet fújni egy kicsit. Ami a jövő évet illeti, az Európa-bajnokságon nagyon boldog lennék, ha címet tudnék védeni. És csak az után következne a hazai rendezésű junior-világbajnokság.

– Mennyi pluszt adhat az eseményhez, hogy Budapesten rendezik a vb-t?

– Biztos vagyok benne, hogy rengeteget. Akárhányszor Magyarországon rendeznek úszóversenyt, sok néző van, és fantasztikus a hangulat. Én szeretek a Duna Arénában versenyezni, és azon leszek, hogy a hazai közönség előtt is megmutassam, mit tudok.

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik