HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2017.03.30 13:36 Frissítve: 2017.09.14 11:45

Túraautó: magyar fiatalok a nemzetközi forgatagban

Sűrű idény vár a túraautózás fiatal magyarjaira, akik minden eddiginél magasabb színvonalon képviselhetik magukat és hazájukat a nemzetközi mezőnyben. Michelisz Norbert – a feltörekvő ígéretek lehetőségeit bővítendő – saját csapatot alapított, Keszthelyi Vivien eggyel magasabb osztályba lépett, Nagy Dániel továbbra is a világbajnoki mezőnyben versenyez, míg Ficza Ferenc másik sorozatra váltott.

HIRDETÉS

Majer Dániel A hétvégén Grúziában elrajtol a túraautó-szezon. A magyar fiatalokat érintő sorozatok közül elsőként a TCR International Series versenyein izgulhatunk Tassi Attiláért (17) és Ficza Ferencért (20), egy héttel később, a világbajnoki mezőnyben Nagy Dániel (18) kezdi meg szereplését. Keszthelyi Vivien (16) idénykezdetére még várnunk kell, az Audi által támogatott leány május első hétvégéjén csap a lóerők közé.

 

Michelisz Norbertéknek köszönhetően bővültek a fiatal magyar autóversenyzők lehetőségei a nemzetközi mezőnyben Fotó: Gaál Lacó/M1RA

Michelisz Norbertéknek köszönhetően bővültek a fiatal magyar autóversenyzők lehetőségei a nemzetközi mezőnyben  •  Fotó: Gaál Lacó/M1RA

 

Michelisz Norbert és a Zengő Motorsport révén Magyarország évek óta meghatározó tényező a túraautózásban. Első számú autóversenyzőnk immár második éve a Honda gyári csapatának tagja, így Zengő Zoltán tavaly két feltörekvő fiatalnak, Nagy Dánielnek (18) és Ficza Ferencnek adott lehetőséget a bemutatkozásra világbajnoki mezőnyben. A 2017-es szezonra bővült a paletta, Michelisz ugyanis bejelentette: a fiatal magyar tehetségek felkarolására saját csapatot indít. A japánok magyarjának születendő kislánya és a Michelisz Racing után M1RA (ejtsd: Mira) névre keresztelt istálló a TCR International Seriesben, a világbajnoki sorozat költséghatékonyabb „kistestvérében” áll a rajtrácsra. „Mivel én is ott kezdtem, nekem elsősorban a szimulátorozás világáról van képem, és kijelenthetem: rengeteg tehetséges magyar fiatal versenyez a virtuális pályákon. Emiatt gondolom azt, hogy érdemes ma Magyarországon autósportos tehetséggondozással foglalkozni. Ezek a fiatalok igenis megérdemlik a lehetőséget” – mondja Michelisz.

Az istálló egyelőre két autót indít a sorozatban, s az egyikbe a 17 éves Tassi Attila ülhet, aki tavaly már versenyzett a TCR-ben. „Még nagyon fiatal, de már van nemzetközi tapasztalata. Ez nagyon jó kombináció. Félig-meddig már az előző szezonban is figyelemmel kísértem a pályafutását, az oroszországi dobogós helyezése például mély benyomást tett rám – méltatja versenyzőjét Michelisz, aki közös személyi trénerükön, az autó- és motorversenyzőket felkészítő Matics Zsolton keresztül még több információhoz jutott Attiláról. – Az elmondása alapján Tassi óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt egy évben. Annyira motivált, annyira szorgalmas, mint senki más a környezetében, nekem pedig mindig is fontos volt, hogy a tehetség olyan szorgalommal, mentalitással párosuljon, aminek köszönhetően garantált a hosszú távú szereplés a nemzetközi élvonalban.”

A cél: olyan szintre juttatni a fiatal pilótát, hogy a jövőben akár – mentorához hasonlóan – gyári versenyző válhasson belőle. „Szeretnénk az ő példáján keresztül megmutatni, hogy megfelelő támogatással és szakmai háttérrel ezt Magyarországról is el lehet érni.” Michelisz igyekszik olyan sok versenyre elkísérni a csapatát, amennyire saját versenyzői karrierje mellett csak tudja, de Tassi Attila nem csak az ő segítségére számíthat, a csapat másik autójában ugyanis a 48 éves Roberto Colciago foglal helyet. A világ- és Európa-bajnokságot is megjárt olasz veterán amellett, hogy tapasztalt, még gyors is, a japán gyártó fejlesztőpilótájaként pedig az utolsó csavarig ismeri a csapat által használt Honda Civicet. „A társ kiválasztásában Attila fejlődését tartottuk szem előtt. A cél az volt, hogy azokon a versenyeken, amelyeken én nem tudok ott lenni, legyen mellette érett, rutinos versenyző. Colciago teljesen alkalmas erre a feladatra. Természetesen egészséges rivalizálás lesz közöttük, vagyis én simán el tudom képzelni: ha Attila nagyon Colciago fejére nő, akkor kicsit kevesebb segítséget kap tőle. Akkor jövök ismét én.”

Igyekeztek reális célokat kitűzni maguk elé, ezért az eleinte tervezett háromautós felállást is elvetették. „Nem szerettük volna túlvállalni magunkat, mert az a minőség rovására mehetne. A következő két évben Attila lesz az egyetlen versenyző, akivel foglalkozunk, és amikor már több tapasztalatunk lesz, és pontosan látjuk a sikeres utánpótlás-nevelés hozzávalóit, akkortól akár egyszerre több versenyzővel is végigjárhatjuk ugyanazt az utat.”

 

Nemsokára Nagy Dániel is megkezdi a száguldást Fotó: Jean Michel Le Meur/DPPI

Nemsokára Nagy Dániel is megkezdi a száguldást  •  Fotó: Jean Michel Le Meur/DPPI

 

Michelisz társa a projektben a lassan tíz éve a magyar pilóta versenymérnökeként tevékenykedő Bári Gergő öccse, a szintén mérnök Dávid, aki igyekszik a fiatal magyar szakembereknek lehetőséget adni. A csapat így az autóversenyző-utánpótlás mellett mérnökök felnevelését is szem előtt tartja.

De mi lesz Nagy Dániellel meg Ficza Ferenccel? Nos, előbbi az idén is Zengő Zoltán csapatában a világbajnoki sorozatban versenyez, az utóbbi szintén maradt a magyar istálló kötelékében, de helyét átadva az egykori Forma–1-es versenyző Olivier Panis fiának, Auréliennak, aki Tassihoz hasonlóan a TCR mezőnyének a tagja lesz. A sorozat első két állomásán még az osztrák Zele Racing színeiben láthatjuk, a Zengő Motorsport Kia Cee'd-jei ugyanis csak a harmadik fordulótól csatlakoznak a mezőnyhöz.

És ne feledkezzünk meg a nemzetközi porondon bizonyító magyar túraautó-utánpótlás legfiatalabb, egyetlen hölgytagjáról sem! A második éve az Audi versenyzőakadémiáján felkészülő, 16 éves Keszthelyi Vivien egy szinttel feljebb lépve az Audi TT-kupában tekeri a kormányt az idén, a német gyár által kiválasztott, erre érdemesnek tartott ígéretekkel spékelt mezőnyben. A többnyire a német túraautó-bajnokság betétfutamaiként működő sorozat május első hétvégéjén rajtol.

A fellépések sorát Tassi Attiláék nyitják meg, akik már április első hétvégéjén rajthoz állnak a TCR idénynyitóján Grúziában, de sokat nem kell várni Nagy Dániel első versenyére sem: ő egy héttel később, Marokkóban indítja a szezont.

Egyéb korosztályos hírek AUTÓSPORTBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

2018.05.29 08:43:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kiegyensúlyozott játékkal, megérdemelten nyerte a 11. Puskás–Suzuki-kupát a Genk együttese. A felcsúti U17-es futballtorna gólkirálya a belgák mindössze 15 esztendős csatára, Németh András lett, aki gólt lőtt a Real Madridnak is, és a magyar válogatottban képzeli el a jövőjét.

2018.05.20 11:52:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A nemzetközi szövetség dániai kongresszusán eldőlt: hazai környezetben, Székesfehérváron léphetnek jégre az U18-as fiúk a jövő évi divízió I/B csoportos jégkorong-világbajnokságon. A szintén I/B-ben szereplő U20-asok Lengyelországba, az I/A osztályhoz tartozó U18-as leányok pedig Ausztriába utaznak majd.

2018.05.18 20:23:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a Real Madrid, a Puskás Akadémia pedig a Bayern München együttese ellen lépett pályára a Puskás-Suzuki-kupa második játéknapján. A kispestiek döntetlent értek el a királyiakkal szemben, míg a házigazdák - csakúgy, mint tavaly - legyűrték a bajorokat. Két játéknap után veretlenek a magyar csapatok, szombaton újabb három mérkőzéssel folytatódik a torna.

HIRDETÉS
HIRDETÉS