Tornasportok: lehet bizonyítani az év végi korosztályos Eb-ken

Vágólapra másolva!
2020.10.10. 16:01
Címkék
Az Európai Tornaszövetség döntött, a szertornászok és a ritmikus gimnasztikázók korosztályos Eb-jét is megrendezik az év végén, megnéztük, kiknek van a legnagyobb esélyük megmutatni magukat Mersinben és Kijevben.

Több fontos döntést is hozott az Európai Tornaszövetség az elmúlt két hétben, a végrehajtó bizottságnak az idei korosztályos Európa-bajnokságok lebonyolításáról is döntenie kellett. Nos, a szervezet határozott, annak alapján pedig a fiú szertornászok ifjúsági kontinensviadalát december 9. és 13., a lányokét egy héttel később rendezik a törökországi Mersinben. Mindkét verseny helyszíne legutóbb már Baku lett, azonban Azerbajdzsánban a járványhelyzet miatt semmilyen nagyobb sporteseményt nem rendezhetnek az évben. Ugyanúgy megtartják a ritmikus gimnasztikázók junior Eb-jét, a helyszín Kijev, az időpont pedig november 26-29. Mindkét korosztályos esemény a felnőttekével együtt lesz megszervezve, a másik fontos döntés pedig, hogy a versenyeken nem lehet olimpiai kvótához jutni, bár ez az utánpótláskorúakat nem érinti.

Szilágyi Nikolett is korosztályos vb-tapasztalattal érkezhet az Eb-re Forrás: MATSZ
Szilágyi Nikolett is korosztályos vb-tapasztalattal érkezhet az Eb-re Forrás: MATSZ

Szilágyi Nikolett is korosztályos vb-tapasztalattal érkezhet az Eb-re  •  Forrás: MATSZ

A tinédzserek örülnek, hogy szerepelhetnek még idén rangos nemzetközi megméretésen, az FTC-Telekom 18 éves tornásza, Balázs Krisztián többször is hangsúlyozta, szeretne méltó módon búcsúzni az utánpótláséveitől. A többek között a tavalyi, győri juniorvébén nyújtón és a bakui EYOF-on korláton bronzérmes sportoló ezt annak ellenére is megteheti, hogy felkészülését a nyáron csuklótörés nehezítette. Hogy egyre inkább jobb formába lendül, azt jelzi a szeptember második felében rendezett felmérőn mutatott teljesítménye is, amelyen magabiztosan győzött. Rajta kívül a KSI-ből a juniorvébén is részt vett Bátori Szabolcsnak és Dobrovitz Ádámnak is reális esélye van bekerülni az ötfős csapatba, a felmérőn azonban jól versenyzett az ugyancsak FTC színekben induló Kovács Márton is, na, meg ott vannak a fiatalabbak. A Győri AC-t erősítő Molnár Botond 2004-es, a KSI-s Závory Szilárd 2005-ös születésűként követelne magának helyet az utazó keretben.

Az ifi lányok között a legrutinosabb versenyzőnek az UTE-s Szilágyi Nikolett számít, aki ugyanúgy szerzett már értékes tapasztalatokat a junorvébén, mellette klubtársa, Nerhof Anett is ígéretesen kezdte meg a munkát a visszatérés után. Draskóczy Imre női szövetségi kapitány korábban elmondta, Szilágyi mellett Szmirnov Annával számol biztosan az Eb-n. Az MTK Budapest ígérete a juniorvébén tartalékként volt jelen, így fűti a bizonyítási vágy, hogy élesben is megmutassa magát, míg a dunaújvárosi Mayer Gréta is a jelöltek között lehet.

A ritmikus gimnasztikázók háromfős egyéni keretében megkérdőjelezhetetlen helye van a szeptember végi junior ob-n minden szerrel, és így összetettben is győztes MTK-versenyzőnek, a juniorvébéről szalaggal hatodik hellyel is büszkélkedő Kocsis Evelinnek, mellette két klubtársa, Krasznay Blanka és a 2007-ben született Gyulai Blanka szereplésére is van esély a kijevi porondon, ám az utazó helyekért nagy csata várható, már csak azért is, mert az ob-n összetettben második helyen végző, a RUS RG SPORT Kft-t képviselő Bernát Szófia sem szívesen maradna itthon.

További korosztályos hírekTORNASPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik