Torna: Győr rendezi az első junior-világbajnokságot

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.15. 10:44
Címkék
Eddig a kontinensbajnokságok voltak a legrangosabb nemzetközi versenyek a junior tornászok számára. Idén viszont történelmi változás következik: magyar kezdeményezésre világbajnokságot rendeznek a korosztálynak, s az első házigazda Győr lesz. Az előkészületekről Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke nyilatkozott munkatársunknak.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az utóbbi esztendők egyik legnagyobb sikere az első junior torna-világbajnokság rendezési jogának elnyerése. Különösen igaz ez annak fényében, hogy korábban szóba sem került, hogy vb-t rendezzenek a juniorkorú tornászok számára. A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) viszont mert nagyot álmodni: ötletét felvetette a nemzetközi szövetségben (FIG), és a 2017 óta hivatalában levő elnök, Vatanabe Morinari pedig hajlott a párbeszédre.Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu Az utóbbi esztendők egyik legnagyobb sikere az első junior torna-világbajnokság rendezési jogának elnyerése. Különösen igaz ez annak fényében, hogy korábban szóba sem került, hogy vb-t rendezzenek a juniorkorú tornászok számára. A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) viszont mert nagyot álmodni: ötletét felvetette a nemzetközi szövetségben (FIG), és a 2017 óta hivatalában levő elnök, Vatanabe Morinari pedig hajlott a párbeszédre.

EYOF-on már versenyezhettek a tornászok Győrben, júniusban a világelit érkezik a városba Forrás: MOB
EYOF-on már versenyezhettek a tornászok Győrben, júniusban a világelit érkezik a városba Forrás: MOB

EYOF-on már versenyezhettek a tornászok Győrben, júniusban a világelit érkezik a városba  •  Forrás: MOB

„A korosztályos sportolók számára az Eb jelentette az egyik legnagyobb megmérettetést, de mivel kétévente rendeznek kontinensviadalt – ráadásul hol csapat, hol egyéni versenyt –, nehéz volt a versenyzőknek pontokat gyűjteniük” – mesélte a kezdeményezés okát Magyar Zoltán, a MATSZ elnöke.

„Úgy gondoltuk, változtatni kellene. Elindítottunk egy párbeszédet, s bár sokan támogattak minket a nagyvilágból, egyfajta ellenérzést is tapasztaltunk a folyamat során. Szerencsére a FIG elnöke nyitott volt elgondolásunkra, a rendezés jogát is többek között azért kaptuk meg, mert az ötlet a miénk volt.”

A csapatok június 23-tól érkeznek Győrbe, a verseny 27-én kezdődik, s már folynak az előkészületek annak érdekében, hogy az első junior vb méltó legyen a nemzetközi, illetve a magyar tornasporthoz.

A honi szövetség elnöke hosszan tudná sorolni, mi minden szükséges ilyenkor. A legfontosabb a két edzőcsarnok, valamint a bemelegítő- és versenycsarnok.

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke Forrás: MATSZ
Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke Forrás: MATSZ

Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke  •  Forrás: MATSZ

„Pontos adataink még nincsenek arról, hogy hányan indulnak, a nevezési időszak később kezdődik. Nagy az érdeklődés, a különböző versenyeken már kérdezgetik szövetségünket az eseményről. Tárgyaltunk a szervezésről a nemzetközi szövetséggel, megbeszéltük a követelményeket is. Az biztos: a magyarok teljes létszámmal indulnak.”

A korosztályos világbajnokság csapatversenyében a fiúk és a lányok között is 36 ország vehet részt, a tavalyi, bakui nemzetközi ifjúsági verseny volt a kvalifikáció a junior vb-re.

A munkálatok már jó ideje megkezdődtek, a MATSZ-nál tudják már, kinek milyen szerepkör jut, a győrieket is bevonták a feladatok végrehajtásába. „Szeretnénk méltó és emlékezetes vb-t rendezni, de természetesen bízunk abban is, hogy fiataljaink érmekkel örvendeztetik meg nyáron a remélhetőleg zsúfolásig megtelő győri aréna közönségét.”

 

További korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik