Torna: a korosztályos Eb-re készül a fiú up-válogatott

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.02.22. 17:29
Címkék
Tavaly a junior-világbajnokságon, majd az EYOF-on is bronzérmet szerző tornász, Balázs Krisztián idén utolsó éves ifiként alakíthat nagyot a korosztályos Európa-bajnokságon, ami nem csak neki lesz a fő versenye. Puskás Jenő férfi utánpótlás szövetségi kapitány adott tájékoztatást a fiúk felkészüléséről.

Javában zajlik a felkészülése az utánpótláskorú tornászfiúknak, a januári összetartás után a héten újabb edzőtáborban vettek részt a válogatott kerethez tartozók. Puskás Jenő, férfi utánpótlás szövetségi kapitány elmondta, a menetrend nem változik, a jövőben is havonta egy-két alkalommal edzenek együtt a sportolók és készülnek a kiemelt versenyekre. Az egyik ilyen majd május végén a felnőttekével együtt rendezendő ifjúsági (tornában más néven junior) Európa-bajnokság Bakiban, a másik az őszi Gymnasiade, amelynek eredetileg Kína a helyszíne, de azt egyelőre nem tudni, a koronavírus-járvány ezt az eseményt is meghiúsítja-e.Puskás Jenő, férfi utánpótlás szövetségi kapitány elmondta, a menetrend nem változik, a jövőben is havonta egy-két alkalommal edzenek együtt a sportolók és készülnek a kiemelt versenyekre. Az egyik ilyen majd május végén a felnőttekével együtt rendezendő ifjúsági (tornában más néven junior) Európa-bajnokság Bakiban, a másik az őszi Gymnasiade, amelynek eredetileg Kína a helyszíne, de azt egyelőre nem tudni, a koronavírus-járvány ezt az eseményt is meghiúsítja-e.

Szóval a fiatalok most elsődlegesen azért dolgoznak, hogy bekerüljenek az Eb-csapatba.

„A válogatóversenyek áprilisban és májusban lesznek, a hagyományos Budapest-kupa az utolsó válogató, azutánhirdetjük kiaz utazók névsorát” – mondja Puskás, aki szerint nagy küzdelem várható a helyekért, és a nyújtón junior-világbajnoki, korláton EYOF-bronzérmes Balázs Krisztián mellett említ még neveket.

Dobrovitz, Bátori és Balázs a tavalyi junior-világbajnokságon Fotó: Freschli József/MATSZ
Dobrovitz, Bátori és Balázs a tavalyi junior-világbajnokságon Fotó: Freschli József/MATSZ

Dobrovitz, Bátori és Balázs a tavalyi junior-világbajnokságon  •  Fotó: Freschli József/MATSZ

„Krisztiánnak ez az utolsó világversenye az ifjúsági korosztályban, ezért úgy gondolom, nagyon készül és szeretné kihozni magából a legtöbbet. Ő az év második felében már úgy tervezi, hogy felnőtt világkupaversenyeken is fog indulni. Nyilván számolni kell a junior-világbajnokságon is szereplő Bátori Szabolccsal és Dobrovitz Ádámmal, de a fiatalabbak közül, Molnár Botond, Závory Szilárd, valamint Kovács Márton is ígéretes versenyző. Tehát többen pályáznak a csapattagságra, a mérvadó az lesz, ki milyen formába kerül az Eb előtti napokra.”

A korosztályok között továbbra is van átmenet, a fiatalabbakat fokozatosan igyekeznek beépíteni a felső korcsoportokba. A kapitány kiemeli, bár a hangsúly többnyire az ifiválogatotton van, a serdülőknek is folyamatosak az összetartásai, továbbá a 2006-os és annál későbbi születésű gyerekek is egyre többen vannak, az ő céljuk, hogy majdan az ifik között is meg tudják mutatni magukat. A korosztályváltások sosem egyszerűek. Míg a serdülőknek előírt gyakorlataik vannak, az ifiknek már szabadon választott. Az ifiknek nyolc elemmel kell szabványgyakorlatot csinálni, a felnőtteknél már tíz ez a szám.

„Ez nem egyik pillanatról a másikra megy, egy átmeneti évnek lennie kell. Idén többen is felkerültek a nagyok közé, Tomcsányi Benedek és Mészáros Krisztofer mellett Vízlendvai Máté, valamint Rengei Balázs is a felnőttválogatottal készül. A felnőtt korosztályra anyagerőben és fizikailag is meg kell érni.”

Puskás Jenő munkáját az utánpótlás-válogatottnál Rácz Attila vezetőedzőként segíti, év eleje óta a felnőtteknél Kovács István kapitány mellett Szűcs Róbert dolgozik.

„A párosok rendszeresen egyeztetnek egymással úgy, mint akár a női válogatottal, de különösebb változás nem történt az utánpótlásban az új kinevezésekkel. A koncepciónk maradt, ugyanazt a munkát végezzük el, mint a korábbi években is. Próbáljuk a fiatalokat menedzselni, versenylehetőséget biztosítani számukra.”

Utóbbiakban a szövetség teljes mértékben partner. Ezt tavaly azzal is igazolta, hogy Győr városába hozta a magyar kezdeményezésre megvalósult, első ízben rendezett junior-világbajnokságot, melynek mára több területen is érezhető hatása.

„Konkrét adatokkal nem tudok szolgálni, hogy hány gyerek kapott kedvet a tornasporthoz a hazai világesemény után, csak azt látom, hogy sokan vannak a klubokban, amelyekben egyre jobb és igényesebb munka folyik. A világbajnokságra vásárolt szereket az egyesületek között osztották szét, ezáltal a feltételek is látványosan javultak.”

További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik