Torna: a 18 éves Kovács Zsófia már Tokióra koncentrál

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.21. 10:04
Címkék
A tavalyi felnőtt tornász Európa-bajnokságon ezüstérmes Kovács Zsófia a szeptemberi dohai világbajnokságon a 20. helyen végzett az egyéni összetett versenyben. A Mol Alapítvány támogatottja karrierje során először jutott be vb-n az összetett fináléjába. Az elmúlt hétvégén pedig nem csak az egyéni összetett versenyben, de felemáskorláton és gerendán is ő lett a győri mesterfokú bajnokság legjobbja.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA dohai felnőtt világbajnokságon a magyar tornászok teljesítették a célkitűzést: mind a férfi, mind a női csapat kiharcolta a 2019-es vb-részvételt, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny lesz a németországi Stuttgartban. Kovács Zsófia nem kis részt vállalt ebből a sikerből, ám a 18 esztendős dunaújvárosi tornásznő számára az volt a legnagyobb öröm, hogy nyári sérülését követően sikeresen tért vissza a szerekhez.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA dohai felnőtt világbajnokságon a magyar tornászok teljesítették a célkitűzést: mind a férfi, mind a női csapat kiharcolta a 2019-es vb-részvételt, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny lesz a németországi Stuttgartban. Kovács Zsófia nem kis részt vállalt ebből a sikerből, ám a 18 esztendős dunaújvárosi tornásznő számára az volt a legnagyobb öröm, hogy nyári sérülését követően sikeresen tért vissza a szerekhez.

„Senkinek sem kívánom azt az érzést, amely akkor kerített hatalmába, amikor a nyári kontinensviadalt itthonról, a televíziókészüléken keresztül kellett néznem – emlékszik vissza a részleges hasfalszakadás miatt bekövetkező bő egy hónapnyi kényszerszünetre, amely a vb-n bemutatott gyakorlatainak összeállítását is befolyásolta. – Alapgyakorlatokkal utaztam Dohába, tudtam, hogy csak a pontossággal és a szépséggel tudom ellensúlyozni azt, amit anyagerősségben elveszítettem. Nagy lendületet adott, hogy az előzmények dacára ilyen jól szerepeltem. A távoli cél számomra Tokió, az olimpia.”

A mesterfokú bajnokságon Kovács Zsófia nemcsak az egyéni összetett versenyt nyerte meg, de gerendán és felemáskorláton is a legjobbnak bizonyult Forrás: MATSZ
A mesterfokú bajnokságon Kovács Zsófia nemcsak az egyéni összetett versenyt nyerte meg, de gerendán és felemáskorláton is a legjobbnak bizonyult Forrás: MATSZ

A mesterfokú bajnokságon Kovács Zsófia nemcsak az egyéni összetett versenyt nyerte meg, de gerendán és felemáskorláton is a legjobbnak bizonyult  •  Forrás: MATSZ

A fiatal dunaújvárosi tornász a 2017-es montreali vb reklámfilmjében a kontinensviadalon felemás korláton bemutatott gyakorlatával szerepelt. Ez azért is nagy szó, mert a válogatásba csak a világ 10-10 legjobb produkciója kerülhetett be. Kovács Zsófiama már nem tartja magát szerspecialistának – a vb előtt a szombathelyi világkupa-versenyen gerendán nyert aranyérmet. Ez volt pályafutása harmadik felnőtt vk-sikere.

„Egyre magabiztosabb vagyok ezen a szeren is, pedig korábban néha meggyűlt a bajom vele. Jó összetett tornász lettem, és nem érzem tehernek, hogy mindenhol helyt kell állnom. Sőt, a kvalifikáció szempontjából ez talán még előnyösebb is.”

Edzője, Trenka János szerint az összetett finálé értékét növeli, hogy Zsófi rövid idő alatt volt képes visszajönni a sérülés okozta hullámvölgyből. Elsősorban lélektani jelentősége van tehát a jó szereplésnek, nemcsak a tanítvány, de mestere számára is.

„Nehéz volt elfogadni, hogy amit korábban tudott, azt most vissza kellett hozni – mondja Trenka, a Dunaferr SE tornászainak vezetőedzője, aki első kiscsoportjainak egyikében talált rá Zsófira. – De hát ez is a sport szépségéhez tartozik. A kudarcokat meg kell tanulni helyesen kezelni, nélkülük soha nem válhatnánk azzá, akik vagyunk. Zsófival most megtapasztaltuk ezt a helyzetet, legközelebb már én is magabiztosabban fogom kezelni a hullámvölgyeket.”

A fiatal tornásznak az edzések mellett az edzőjével folytatott beszélgetések is sokat segítettek a nehéz időkben. Trenka János úgy véli, ezeknek az eszmecseréknek nem kis részük volt abban, hogy Zsófi fejben mindent a helyére tett, s most készen áll a nagy kihívásokra.

A 18 éves versenyző a győri mesterfokú bajnokságot követően– amelyen az egyéni összetett versenyben valamint gerendán és felemáskorláton is bajnok lett– ismét útra kel, idei utolsó versenye egy meghívásos viadal lesz Barcelonában. Utazásainak finanszírozásában különösen nagy segítséget jelent a Mol Alapítvány támogatása. A barcelonai versenyre még csak picit erősítenek a gyakorlatokon, a jövő évre azonban nagyobb változtatásokat tervez edző és tanítványa – nemcsak az anyagerősségben, de a gyakorlatok művészi, a korábbiaknál lágyabb és nőiesebb bemutatásával is. A dunaújvárosi szakember ugyanis tanítványához hasonlóan Tokióban gondolkodik. Az olimpiai kvótára pedig csak a tökéletesség lehet garancia.

További korosztályos hírekTORNÁBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik