Tenisz: már az U16-os fiú Eb-döntő helyszínén van a magyar csapat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.15. 12:08
Címkék
A franciaországi Ronchin-be utazott a magyar U16-os fiú teniszválogatott, ahol a fedett pályás csapat Európa-bajnokság döntőjében vesz részt péntektől vasárnapig. A finálés helyét csoportelsőként biztosított együttes már túl van az első edzésen, megtapasztalta a helyi körülményeket. Gulyás István U16-os szövetségi edző szerint a pálya irreálisan gyors, de ez akár kedvezhet is. Az esélyek kiegyensúlyozottak, bármi megtörténhet.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huCsoportelsőként jutott a teniszezők U16-os fedett pályás csapat Európa-bajnokságának hétvégi franciaországi döntőjébe a magyar fiúválogatott. A Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik alkotta trió bizakodva várhatja pénteki első mérkőzését, hiszen a selejtezők során második helyen végzett franciák, hollandok vagy bolgárok közül sorsolják ki az ellenfelét. S bár már a hibátlan továbbjutás is kisebbfajta meglepetésnek számított, ha a lendület kitart, akár újabb bravúrra is képes lehet a Gulyás István U16-os szövetségi edző által irányított csapat.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huCsoportelsőként jutott a teniszezők U16-os fedett pályás csapat Európa-bajnokságának hétvégi franciaországi döntőjébe a magyar fiúválogatott. A Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik alkotta trió bizakodva várhatja pénteki első mérkőzését, hiszen a selejtezők során második helyen végzett franciák, hollandok vagy bolgárok közül sorsolják ki az ellenfelét. S bár már a hibátlan továbbjutás is kisebbfajta meglepetésnek számított, ha a lendület kitart, akár újabb bravúrra is képes lehet a Gulyás István U16-os szövetségi edző által irányított csapat.

 

Az U16-os fiúcsapat: Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor és Gulyás István szövetségi edző
Az U16-os fiúcsapat: Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor és Gulyás István szövetségi edző

Az U16-os fiúcsapat (balról jobbra): Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor és Gulyás István szövetségi edző

 

Pedig a Budapesten két héttel ezelőtt megrendezett selejtezők előtt, a gárda minimális célja csupán az volt, hogy továbbjusson az első körből. A következő izgalmas mérkőzésen azonban jött a második győzelem és az újabb, kiélezett találkozó után végül a dobogó tetején találták magukat a magyar fiúk. Gulyás István szerint a csapatmunkának és játékosai lelkesedésének köszönhetik a finálés részvételt.

Az együttes szerda délben érkezett meg Franciaországba, ahol délután már meg is tartotta az első edzését. Gulyás István adott helyzetjelentést a honlapunknak:
− Régi csarnokban rendezik a mérkőzéseket, ahol az évek alatt úgy megkopott a borítás, hogy már-már irreálisan gyors lett a pálya. Mindenképpen alkalmazkodnunk kell a szokatlan körülményekhez, itt most a szokásostól eltérő teniszt kell játszanunk. Bár meglehet, Zsombornak még előnyös is lehet, hiszen balkezes, Peti pedig elég ügyes játékos ahhoz, hogy megoldja a helyzetet. A sikeres selejtező után azt mondtam, hogy akár újabb meglepetést is okozhatunk, azt azonban tudni kell, hogy itt már nagyon erős ellenfelekkel állunk szemben. Előny, hogy csoportgyőztesként érkeztünk, a fiúk a tornákról ismernek egy-két játékost, éppen ezért nagyon bizakodóak, reális esélyünk lehet az elsőkörös továbbjutásra. A csapat jó formában van, felkészültünk az előttünk álló három mérkőzésre, a fiúk minden tőlük telhetőt megtesznek. Ennek ellenére én óvatos vagyok, a sorsoláson is sok múlik. Bármi megtörténhet.

Tavaly az U16-os korosztályból a lányoknak sikerült eljutniuk a franciaországi döntőbe, ahol a hetedik helyen végeztek. A fiúk Hódmezővásárhelyen játszották a selejtezőket, de nem tudták a fináléba kvalifikálni magukat. Idén ez éppen fordítva történt, jóllehet előbbiek voltak ismét az esélyesebbek. Drahota-Szabó Dorka váratlan sérülése azonban meghiúsította a leányok reményeit.

A ranglistahelyezések ugyan nem minden esetben határozzák meg pontosan egy-egy ország játékerejét, azért nagyvonalú következtetéseket mindenképpen le lehet vonni belőlük. Eszerint a nyolc finálés csapatból a magyar a harmadik legértékesebb az olasz és a francia mögött. A pályán ez mégsem jelent biztos győzelmet, hiszen az összeadott ranglistapontszámok alapján kalkulált erősség szerint a hetedik helyen álló spanyolok csoportelsőként jutottak el a hétvégi döntőbe, a második legerősebbnek számító házigazda franciákat verve. Az erőviszonyokkal kapcsolatban azonban mindenképpen levonható belőle az a következtetés, hogy, a magyar válogatottreálisan a mezőny közepén foglalhat helyet.

Winter Cup, fedett pályás U16-es csapat Európa-bajnokság, döntő
Fiúk, Ronchin (Franciaország): Bulgária, Franciaország, Hollandia, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Szlovákia
A magyar válogatott tagjai:Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik

Egyéb korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik