Tenisz: a 16 éves Nagy Adrienn (páros) győzelme Kolumbiában

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.02.16. 09:16
Címkék
Kolumbiában, 1-es kategóriájú ITF-tornát nyert párosban Nagy Adrienn a francia Halemai oldalán. Egyesben a negyeddöntőbe jutott s ezzel megtört a jég: az MTK Budapest 16 esztendős teniszezője a legnehezebb tornákon eddig nem tudott a második fordulón túljutni. Edzője és édesanyja, Csurgó Virág szerint két hasonló siker elegendő lenne ahhoz, hogy az első százba kerüljön, és azáltal junior Grand Slam-versenyen induljon.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huBravúrosan kezdte az évet Nagy Adrienn, az MTK Budapest 16 esztendős teniszezője. Előbb Costa Ricában, majd Kolumbiában indult 1-es kategóriájú junior ITF-tornán. A közép-amerikai országban párosban a legjobb nyolc közé jutott, ám egyesben már az első körben búcsúzni kényszerült. Már ekkor is jól játszott, de a sorolással nem volt szerencséje, a nála több mint száz hellyel jobban rangsorolt amerikai ellenfelétől három szettben kapott ki. Dél-Amerikába vezetett tovább az útja, és a kolumbiai Barranquilla városában ismét a legnehezebb fokozatú tornán lépett pályára. Ezúttal nemcsak párosban, de egyesben is beindult a szekér. Három kört sikerült mennie, párosban pedig a francia Mylene Halemai oldalán megnyerte a viadalt.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huBravúrosan kezdte az évet Nagy Adrienn, az MTK Budapest 16 esztendős teniszezője. Előbb Costa Ricában, majd Kolumbiában indult 1-es kategóriájú junior ITF-tornán. A közép-amerikai országban párosban a legjobb nyolc közé jutott, ám egyesben már az első körben búcsúzni kényszerült. Már ekkor is jól játszott, de a sorolással nem volt szerencséje, a nála több mint száz hellyel jobban rangsorolt amerikai ellenfelétől három szettben kapott ki. Dél-Amerikába vezetett tovább az útja, és a kolumbiai Barranquilla városában ismét a legnehezebb fokozatú tornán lépett pályára. Ezúttal nemcsak párosban, de egyesben is beindult a szekér. Három kört sikerült mennie, párosban pedig a francia Mylene Halemai oldalán megnyerte a viadalt.

 

Nagy Adrienn (balról) a francia Mylene Halemai oldalán 1-es kategóriájú junior ITF-tornát nyert Kolumbiában Fotó: Nagy Tamás
Nagy Adrienn (balról) a francia Mylene Halemai oldalán 1-es kategóriájú junior ITF-tornát nyert Kolumbiában Fotó: Nagy Tamás

Nagy Adrienn (balról) a francia Mylene Halemai oldalán 1-es kategóriájú junior ITF-tornát nyert Kolumbiában • Fotó: Nagy Tamás

 

− Nagyon örülünk a sikeres évkezdetnek, talán megtört a jég, és végre igazán be tud indulni – mondta hazaérkezésük után Nagy Adrienn edzője és édesanyja, Csurgó Virág. – Tavaly tizenhét versenyen indult, és többnyire nyert is az első körben, ám a másodikon egyszerűen nem tudott túllépni. Úgy éreztem, a végére már lelki gátak alakult ki benne, annyira rágörcsölt. A játékára ugyanis nem lehetett panasz. Minden téren fejlődött, csak az eredmények nem akartak jönni. De hát a teniszben a legfontosabb dolgok mindig fejben dőlnek el. Persze az is igaz, inkább a nehéz versenyeket választottuk. Csak egyes és kettes kategóriákban indult, mert úgy láttuk, ez a mezőny való a tudásához. A véleményemet most is tartom, ugyanakkor elismerem, hogy az önbizalmának nem tett jót, hogy ritkán volt sikerélménye. Hiába játszott nagyszerű meccseket, kiváló ellenfelek ellen. Talán ez hiba volt. Idén azért megpróbálunk jobban variálni, és néha-néha lefelé is játszani.

Az áprilistól életbe lépő új szabályok minden bizonnyal Adrienn segítségére lesznek. A pontrendszerben várható változások szerint a jövőben az alacsonyabb szintű tornák győztesei és elődöntősei a jelenleginél több pontot gyűjthetnek, így érdemes lesz lefelé is játszani. Az MTK fiatal versenyzőjének azért olyan fontos a helyezés, mert junior Grand Slam-versenyeken szeretne indulni. S hiába ő a legjobban rangsorolt tizennyolc év alatti magyar teniszező leány, a jelenlegi 180. helye ehhez még nem elegendő. Mindenképpen a legjobb 100 közé kellene kerülnie ahhoz, hogy végre korosztályos GS-en indulhasson.

Csurgó Virág szerint ez nem is olyan irreális terv, s akár már idén sikerülhet:
− Csupán két, a kolumbiai eredményhez hasonló kellene ahhoz, hogy bent legyen a százban. Kisebb versenyekkel ezt nagyon nehéz elérni, úgyhogy menni kell előre. Most örülhetnénk a szép eredményeinek és hátradőlhetnénk, de ezen a szinten ezt már senki sem engedheti meg magának. Adri ugyanakkor elég nehéz korszakát éli, kamaszodik. Hiába fejlődik nagy léptekkel a játékban, erősödött fizikálisan, ha fejben még nem éri utol a játéktudását. Ezért figyelünk most kevésbé az eredményekre, s inkább annak örülünk, hogy töretlenül fejlődik.

A kolumbiai egyéni negyeddöntőjét Nagy Adrienn is vízválasztóként élte meg:
− A második körben elvesztettem az első szettet. Átfutott a fejemen, hogy már megint itt vagyok, úgyhogy szuggerálni kezdtem magam: Adri kezdj el játszani, ne gondolj semmi másra! És bejött. Nagyon jól ment a tenisz, megéreztem a szervát, ami aztán sokszor kihúzott a pácból. A fonákom eddig is stabil volt, a tenyeresemen kell még javítanom. A párosban remekül ment minden, ott ki tudtam használni, hogy nagyon jól megy a röptézés. Remélem, tényleg megtört a jég, és mostantól menni fognak a második fordulók is.

És valóban nincs megállás. Adrienn a hétvégén Oroszországba utazik, ismét első kategóriás versenyre. Közben indulni szeretett volna a felnőtt országos bajnokságon, ám apró húzódás miatt, óvatosságból inkább visszalépett az egyéni versenyektől. A néhány nappal később kezdődött páros versenyre viszont már készen állt, és a klubtársával, Gécsek Fannival lépett pályára, újabb külföldi viadalokra hangolódva.

Egyéb korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik