Tenisz: vizsgázott az utánpótlás, véget ért a korosztályos ob

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.19. 16:46
Címkék
A legfiatalabbak, vagyis az U12-esek küzdelmeit emelte ki a vasárnap lezárult korosztályos országos bajnokság üdítő színfoltjaként a válogatottak vezetőedzője, Pelva Gábor. A szakember azt is elmondta honlapunknak, hogy az Eb-sorozatból visszatért fiatal játékosok a kontinentális tapasztalataiknak hála nőhettek a mezőny fölé.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA legfiatalabbak döntőivel és nagyobb meglepetések nélkül fejeződött be vasárnap a teniszezők korosztályos szabadtéri országos bajnoksága.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA legfiatalabbak döntőivel és nagyobb meglepetések nélkül fejeződött be vasárnap a teniszezők korosztályos szabadtéri országos bajnoksága.

Váratlan fordulatok persze akadtak, elég ha csak a legutolsó, az U12-es fiúk mezőnyében lejátszott döntőt említjük. Halmos Kornél téli fedettpályás bajnokként és egy évvel fiatalabb ellenfelénél több nemzetközi tapasztalattal érkezett a fináléba,így kevesebben fogadtak volnaKincses Kolos győzelmére. A két fiatal ugyanakkor vállvetve harcolta végig a korosztályos csapat Európa-bajnokságot, így Halmos sem mehetett biztosra. Az élet aztán bizonyította, hogy ebben a korosztályban különösen érvényes a szabály, miszerint apróságokon is könnyen eldőlhet egy mérkőzés. Az izgalmas végjátékot Kincses bírta jobban.

Az U12-es leányok között ezzel szemben tökéletesen érvényesült a papírforma. A téli bajnok és a válogatott első számú játékosa, Molnár Kitti ezúttal is jól viselte az esélyesség terhét, s bár a találkozó befejezése kicsit döcögősre sikerült, összességében a tőle várható magabiztossággal hozta Varga Viktória ellen a finálét. A két döntős fiatal a találkozó után ellenfélből ismét partnerré vált, hiszen nemcsak a nemzeti együttesben, de a páros versengésben, sőt klubjukban is kiváló társai egymásnak. A duó néhány órával később már együtt léphetett a dobogó legmagasabb fokára.

Pelva Gábor, a válogatottak vezetőedzője nagy érdeklődéssel kísérte végig a korosztályos küzdelmeket, s az utolsó finálék után honlapunkkal is megosztotta tapasztalatait:

Velcz Zsombor teljesítményét kiemelte a válogatott vezetőedzője Fotó: Zádor Péter
Velcz Zsombor teljesítményét kiemelte a válogatott vezetőedzője Fotó: Zádor Péter

Velcz Zsombor teljesítményét kiemelte a válogatott vezetőedzője, Pelva Gábor  •  Fotó: Zádor Péter

− Ha kiemelhetnék egy korosztályt, akkor az mindenképpen a legfiatalabbaké lenne. Nagyon örültem annak, hogy több jól képzett játékost is láttam közöttük, akik még remek képességekkel is rendelkeznek. Az utánpótlás szempontjából ez kifejezetten biztató jel. Nem születtek nagy meglepetések, de ez talán annak is köszönhető, hogy a legjobbak a korosztályos Európa-bajnokság küzdelmei után vannak, ahol nagyon sok hasznos tapasztalatot szerezhettek. Emiattsikerült a hazai mezőny felé nőniük. Máskor is hangsúlyozni szoktam a válogatott mérkőzések jelentőségét, ezúttal ennek a kézzelfogható bizonyítékát láthatjuk az ob eredményeiben. Az egyetlen rossz hírFajta Péter esete, aki a csapatverseny során részleges bokaszalag-szakadást szenvedett, ezért legalább négy hét kényszerpihenő vár rá. Az ő távollétében a 16 éven aluliak között magabiztosan nyert Velcz Zsombor, aki most már sorozatban kiválóan teljesít. Az egész nyarat végigjátszotta, mégis remekül bírta terhelést. A fáradtság nyomai ugyan itt-ott látszottak rajta, de olyan sokat érett az utóbbi időben fejben, hogy ezt is le tudta küzdeni.

A válogatottakért felelős szakember az U16-os leánymezőnyben bajnokságot nyert Drahota-Szabó Dorka bizonyítványát is jóra állította ki, hiszen a vártnál gyengébbre sikerült egyéni Eb-s szereplést követően a szegedi játékos már a csapatok kontinensviadalán talpra állt, az országos bajnokságon pedig tovább vitte a lendület és újra megközelítette csúcsformáját. Az ő esetében is fontosnak tartotta megemlíteni a nyáron szerzett nemzetközi tapasztalatokat Pelva Gábor, aki szerint a felnőtteknél is megfigyelhető, hogy a válogatott csapatversenyek nagyon sokat tudnak a játékosok későbbi egyéni formáján is lendíteni. Ebbe a sorba illeszkedik a két U18-as bajnok, Makk Péter valamint Gécsek Fanni, akik szintén a kontinentális viadalokról hazatérve nyerték meg magabiztosan és jó játékkal az országos bajnokságot.

Az U18-as leányok mezőnyéből Nagy Adrienn ugyan hiányzott, de ő éppen Romániában, a magyar színek képviselete közben szenvedett kisebb sérülést. Az MTK fiatalja ugyanakkor most már a US Openre készül, az ő esetében nagy hiba lett volna felkészülését az ob-val megzavarni. Adrienn idei remek nemzetközi eredményeinek köszönhetően ráadásul több meccset játszott társainál, ígyaz ő esetében indokolt lehet a terhelés csökkentése.

−Adrienn edzői folyamatosan egyeztetnek a szövetséggel, pontosan ismerjük a programját, a célkitűzéseit, ezért abban is egyetértettünk, hogy most nem az ob a legfontosabb – magyarázta Pelva Gábor. – Az A-keretes játékosok esetében ritkán adódik ezzel kapcsolatban probléma. A fiatalabbak közül viszont néhányan, sajnálatos módon, indokolatlanul maradtak távol a legrangosabb hazai verseny küzdelmeitől. A válogatási elvek meghatározásánál azonban már korábban meghatároztuk, hogy az országos bajnokságon való részvétel elsődleges fontosságú, így ezt érvényesíteni is fogjuk.

S bár közelít a nyár vége, a tornák az eddigi mozgalmas és megterhelő szezon ellenére folytatódnak. A szakember ezért arra hívta fel játékosok, edzők és szülők figyelmét, hogy elegendő időt szánjanak a regenerációra. Az alvás, a helyes étkezés, a lazítás vagy éppen a hideg fürdő éppúgy a napi rutinhoz tartozzon, mint az edzések. A profi hozzáállást ugyanis nem lehet elég korán kezdeni.

Korosztályos Országos Bajnokság, Budapest
Döntők.
U18.
Egyes. Fiúk: Makk Péter (GYAC)−Hermán Benedek (MTK) 6:4, 6:4. Leányok: Gécsek Fanni (MTK)−Szalai Réka (Game Tennis Team) 6:1, 6:0.
Páros. Fiúk: Kisantal Dominik (GYAC), Kéki Márk (Panakor TC)−Koczka Patrik (CO-OP Star), Törőcsik Ádám (MESE) 6:3, 6:2. Leányok: Fárbás Réka, Földeák Kata (MTK)−Horváth Adrienn, Szalai Réka (Game Tennis Team) 6:4, 6:4.
U16.
Egyes. Fiúk: Velcz Zsombor (Match Point TC)−Hornung Iván Noel (BBTC SE) 6:0, 6:1. Leányok: Drahota-Szabó Dorka (Sportmánia SE)−Szabanin Natália (MTK) 6:3, 6:1.
Páros. Fiúk: Boros Attila, Kalocsai Péter (Teniszműhely)−Kincses Kristóf (Árpádföldi TC), Sztasák Jonatán (Paulus SC) 6:3, 6:3. Leányok: Jánosi Luca (GYAC), Petrova Anasztázia (BLKE)−Drahota-Szabó Dorka (Teniszmánia SE), Szabanin Natália (MTK) 6:3, 6:3.
U14.
Egyes. Fiúk: Deli Merse (Tenisz Műhely)−Hornung Gábor (BBTC SE) 6:3, 6:4. Leányok: Bartha Panna (Pécs VTC)−Nagy-Békési Bíborka (GYAC) 4:6, 6:2, 6:4.
Páros. Fiúk: Kárpáti Viktor, Patay Árpád (Golden Ace)−Mészáros Patrik (BLKE), Sávay Zalán (Vasas SC) 6:2, 6:4. Leányok: Bartha Panna (Pécs VTC), Mihálka Zsófia (Alfa TI)−Beer Jázmin (Panakor TC), Kántor Anna (MTK) 7:5, 6:4.
U12.
Egyes. Fiúk: Kincses Kolos (Pillangó SE)−Halmos Kornél (Pasarét TK) 6:4, 3:6, 10:8. Leányok: Molnár Kitti (Metro RSC)−Varga Viktória (Metro RSC) 6:0, 6:3.
Páros. Fiúk: Győri Lóránt (Gubacsi TK), Varga Ákos (DUSE)−Halmos Kornél, Paragi Zétény (Pasarét TK) 6:3, 4:6, 10-7. Lányok: Molnár Kitti, Varga Viktória (Metro RSC) −Komlódi Kiara (Dunakeszi TK), Major Stella (Gellért SE) 6:1, 6:2.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik