Tenisz: Tóth Amarissa indulhat a Roland Garros juniorversenyén

Vágólapra másolva!
2019.05.20. 11:29
Címkék
A mindössze 16 esztendős Tóth Amarissa Kiara a héten hivatalosan is felkerült a korosztályos Roland Garros selejtezőtáblájára. A Blue Tigers színeiben versenyző, és Molnár Krisztián irányításával edző magyar tini az ITF junior világranglistáján is karriercsúcsot ünnepelhetett 77. helyével, a hétvégén pedig már utazik is a junior GS-viadalt közvetlenül megelőző I. kategóriás belga tornára, amelyen nemcsak a további pontgyűjtés miatt szeretne kiugróan jó eredményt elérni.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagyszerű hírt kapott néhány napjaTóth Amarissa Kiara. A június 2-án kezdődő korosztályos Roland Garros nevezettjei közül ketten is visszalépésre kényszerültek, így a 16 esztendős magyar teniszező a várólistáról végre felléphetett a selejtezőtáblára. Közben tovább mozgott a nevezettek köre, s pillanatnyilag a 26-os kvalifikáció 22. helyén áll.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagyszerű hírt kapott néhány napjaTóth Amarissa Kiara. A június 2-án kezdődő korosztályos Roland Garros nevezettjei közül ketten is visszalépésre kényszerültek, így a 16 esztendős magyar teniszező a várólistáról végre felléphetett a selejtezőtáblára. Közben tovább mozgott a nevezettek köre, s pillanatnyilag a 26-os kvalifikáció 22. helyén áll.

A január óta a BTC-n készülő, de a klubtól függetlenMolnár Krisztiánszakmai irányításával edző fiatal játékos ezzel elérte idei célkitűzését, ám a Párizsig vezető út korántsem maradt viszontagságok nélkül. Hiába volt szinte biztos az áprilisi horvátországi I. kategóriás nyolcaddöntőjét követően az indulás joga, a nevezéskor csak a várakozók között foglalhatta el helyét. A Tóth család éppen ezért csak akkor merte szabadjára engedni örömét, amikor az ITF honlapján saját szemükkel láthatták Amarissa nevét a selejtezőtábla legvégén.

Tóth Amarissa Kiara elszántan készül karrierje első korosztályos Grand Slam-viadalára Forrás:Facebook
Tóth Amarissa Kiara elszántan készül karrierje első korosztályos Grand Slam-viadalára Forrás:Facebook

Tóth Amarissa Kiara elszántan készül karrierje első korosztályos Grand Slam-viadalára  •  Forrás:Facebook

− El sem tudom mondani, mennyire boldog vagyok – osztotta meg érzelmeit honlapunkkal Tóth Amarissa Kiara. – Remekül megy a játék, jól érzem a labdát, és Krisztiánnal is remekül alakult a közös munka. Az elmúlt héten új karriercsúcsot állítottam be, ami további hajtóerőt jelent a számomra. S hogy mire gondolok most még ezen kívül? Hát a mögöttem lévő sok-sok kemény edzésre, szenvedésre és izzadtságcseppre.

Az elmúlt héten, a romániai II. kategóriás ITF-viadalon sem adták könnyen a döntős szereplés jogát. A fináléba két végsőkig kiélezett mérkőzés követően jutott a lettPatricija Spaka(7:6, 7:5) és a britMatilda Mutavdzic(7:5, 7:6) legyőzésével. Az összecsapások azonban olyan sokat kivettek a fiatal magyar játékosból, hogy az utolsó mérkőzésen, 6:4, 7:5-ös vereséget szenvedett a belgaSofia Costoulas-tól.

− Sokan csak„a nagy küzdőnek”neveznek, s bizonyaz utolsó pillanatig nem adom fel. A belga lány is magabiztosan vezetett már a második szettben, s mégis visszajöttem. De annyira elfáradtam az előző meccseken, hogy ezúttal mégsem sikerült fordítanom. Párizsba is úgy utazom, hogy minden labdáért, minden pontért megküzdök, még ha tudom is, hogy fiatal koromból fakadó tapasztalatlanságom miatt egyelőre azesélytelenek nyugalmávalléphetek pályára.

Ez azonban nem akadályozza meg, hogy Amarissa, valamint a lánya teniszkarrierjét minden más elé helyező édesapa,Tóth Zoltántitokban nagy terveket szövögessen. A május 27-én, Charleroi-ban kezdődő I. kategóriás juniorversenyen szeretnének minél előbb végezni, s ezzel akár a párizsi GS-versenyen a főtáblára is felkerülni. A hagyományosan erős belga viadalon azonban ez már csak azért sem lesz könnyű, mert a 17. helyen került fel a főtáblára, a korosztályos Top20-ból pedig négyen is a résztvevők között lesznek.

− Ha Miminek sikerülne a legjobb nyolcba kerülnie, akkor speciális kártyát kaphatna a következő héten induló Grand Slam-viadal főtáblájára – avat be titkos reményeikbe Tóth Zoltán. – De ezt mások is nagyon jól tudják, ezért a Párizsban előttünk lévők közül sokan fognak hozzánk hasonlóan próbálkozni, ezzel is emelve a torna színvonalát. De én azt mondom, hogya bátraké és a jó játékosoké a szerencse, ezért is vágunk bele bizakodva a belga kalandba. Egyébként éppen emiatt nem szégyellem bevallani, a Roland Garros tekintetében mostigencsak ránk mosolygott Fortuna. Az viszont már csak Mimin múlik, mit kezd ezzel a lehetőséggel. Meg vagyok róla győződve, hogy aki olyan tisztességesen és alázattal dolgozik, mint ő, azt a szerencse ezután sem fogja elkerülni.

Persze van úgy, hogy Fortuna asszony is félre-félre tekintget. Mint például a múlt hét elején. A hétfőn 77. helyen pályacsúcsot elérő fiatal magyar lány Ausztriában, egy II. kategóriás viadalon indult. Az esőzések miatt azonban nem lehetett a mérkőzéseket az eredetileg megjelölt salakpályákon lejátszani, s végül szőnyegborításra vitték át a tornát, ami egyáltalán nem kedvezett Amarissának. Az első kört ugyan még magabiztosan hozta, a másodikban azonban 6:1, 6:3-as vereséget szenvedett a lengyelMartyna Kubkától.

− Mimi egyáltalán nem érezte a játékot ezen a borításon, egyszerűen nem tudott megindulni, a magas és erős lengyel kislánynak viszont kifejezetten kedveztek a körülmények. A meccs után nem is tagadta, náluk Lengyelországban, sok hasonló pálya van, szinte specialistának számít. A játékhoz azonban ezek a tanulságos pillanatok is hozzátartoznak, tudomásul vettük, ami történt, és csak előre nézünk. A héten itthon folytatja a felkészülést, és vasárnap utazunk Charleroi-ba. Krisztián Párizsban csatlakozik hozzánk – foglalta össze az ausztriai torna tapasztalatait Tóth Zoltán, majd egy régi, féltve őrzött gondolatát osztotta meg velünk:

− Barátaim gyakran kérdezgették, ugyan miért nem utazunk a Roland Garrosra, megcsodálni a nagy sztárok játékát? Én erre csak azt válaszoltam,akkor megyek majd Párizsba, amikor Mimi fog ott játszani.De bármilyen erősen hittem is benne, arra azért én sem számítottam, hogy ezilyen hamarbekövetkezik.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik