utanpotlassport.hu 2019.02.04 20:40 Frissítve: 2019.02.04 20:51

Tenisz: nincs magyar korosztályos csapat a Winter Cup döntőiben

Az U12-esek után egy héttel az U14-es és U16-os válogatottak léptek pályára a Winter Cup fedett pályás kontinensbajnokság selejtezőiben. A magyar mérleg a legfiatalabbak eredményével együtt: egy negyedik, két ötödik egy hatodik és két nyolcadik hely. Egyetlen csapatunk sem kvalifikálta magát a Eb nyolcas döntőjébe.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huEgyetlen korosztályos válogatottunknak sem sikerült idén a fedett pályás kontinensbajnokság nyolcas döntőjébe jutnia. Az U12-es legfiatalabb korosztály számára már egy héttel korábban véget ért a sorozat, az U14-es és U16-osok számára viszont február első hétvégéjén rendezték meg a selejtezőket. Két csapatunk is Budapesten fogadta európai ellenfeleit: a 14 éven aluli leányok a Budai Tenisz Centrumban, a 16 éven aluli fiúk pedig a Nemzeti Edzésközpontban. A hazai pálya azonban végül egyik gárda számára sem jelentett igazából előnyt.

A téli sorozat döntőjét jelentő első-két hely egyikét a Dankó Vanesa, Udvardy Luca, Molnár Kitti összeállítású együttes közelítette meg leginkább, hiszen ez a csapatunk volt az egyetlen, amelyik az első megnyert mérkőzését követően a második napon is harcban állt még a kvalifikációs helyért. A többiek valamennyien elbukták első körös találkozójukat, így ők a helyosztókon folytatták, s az ötödiknél jobb helyezést már nem is érhettek el.

Az U14-es lánycsapat szerepelt legjobban negyedik helyezésével

Az U14-es lánycsapat szerepelt legjobban negyedik helyezésével  •  Forrás:MTSZ

A nemzetközi viszonyok szerint persze ez nem is volt igazán meglepetés, hiszen a tavaly nyolcasdöntőbe jutott U16-os fiúcsapat (Buzonics Dominik, Fajta Péter és Velcz Zsombor) már az U18-asok között folytatja, ebben a korosztályban pedig télen nem rendeznek kontinentális csapatbajnokságot. 2018-ban U12-es leányegyüttesünk érte el a legnagyobb sikert, hiszen a Molnár Kitti, Dinnyés Lili, Varga Viktória trió nemcsak döntőbe jutott, de ott az előkelő negyedik helyet érte el. Idén azonban ők is egy korosztállyal feljebb kerültek, ahol a Dankó Vanesa és Udvardy Luca alkotta együttesbe csak Molnár Kitti fért be elsőévesként.

A hazai pálya haszna, hogy mindenki láthatta miben jobb pillanatnyilag az élmezőny nálunk, ezzel segítve a reális helyzetértékelést – vélekedett az U12-es és U14-es korosztály szövetségi edzője dr. Zsiga László, aki a BTC-n szereplő leánycsapat kispadján ült ezen a hétvégén. – Játékosaink szép győzelmet arattak Portugália felett, az orosz csapat tagjai azonban nemcsak játéktudásban, de termetben is felül múlták őket. Ellenfeleink készségszinten ugyan jobban végrehajtottak néhány dolgot, ennek ellenére felvettük velük a versenyt, és kiélezett meccseket játszottunk. Tanulni kell ezekből a találkozókból. Összességében megállapítható, hogy pillanatnyilag ez a csapat a legesélyesebb arra, hogy az európai elitbe küzdje magát.

Az Oroszországban vendégszereplő U16-os leányválogatott két legjobbja, Tóth Amarisa Kiara és Szabanin Natália nélkül volt kénytelen pályára lépni. Előbbi formahanyatlás miatt nem vett részt a válogatónak számító korosztályos ob-n, utóbbit pedig sérülése akadályozta a részvételben. Mák Tibor szövetségi edző szerint játékosai a kedvezőtlen előjelek dacára minden tőlük telhetőt megtettek:

– A két legerősebb együttes, Oroszország és Németország közül utóbbi volt az első ellenfelünk, s hiába hozták ki a lányok magukból a maximumot, ez nem volt elég a győzelemhez. A következő meccsen, Ciprus ellen viszont már siker koronázta az erőfeszítésüket, kifejezetten jó és meggyőző játékkal nyertek, és szerezték meg az ötödik helyet. A mezőnyt elnézve a lábmunkán, az adogatásban és az adogatás fogadásában még van mit fejlődnünk, viszont a hozzáállásért dicséret illeti játékosainkat.

A két korosztályos fiúcsapat viszont győzelem nélkül zárta a sorozatot. Az idősebbeket az U16-osok szövetségi edzője, Gulyás István irányította.

– Minden évben a saját szintjükhöz kell mérni a korosztályokat, a tavalyi siker már a múlté, az idei teljesítmény pedig ennek a helyezésnek felelt meg – vélekedett Gulyás István a selejtező-sorozat végén.Éppen ezért nem is vártunk a fiúktól továbbjutást, viszont szorosabb meccseket azért játszhattunk volna. Nem tagadom, emiatt van is bennem némi hiányérzet, hiszen még szettet sem nyertünk. Egyértelműen látszik, hogy a játék minden területén vannak lemaradásaink, ráadásul egy évvel fiatalabb játékosok is voltak ellenfeleink között, ami mindenképpen figyelmeztető jel.

A fiatalabbakat Szatmáry Adrián kísérte el Franciaországba, ahol a gárda végül a 8. helyen fejezte be a háromnapos csatározást.

Erős csoportba kerültünk, ranglistahelyezéseink alapján is a nyolcadikak voltunk, így nem lepődtünk meg az eredményen – értékelt a fiatal szakember. – A szlovákok ellen egyáltalán nem tudtuk felvenni a sebességet, a következő két meccsen azonban ez már sikerült. A fiúk nagyon jól teniszeztek, Patrik például mindkétszer hatalmasat játszott, még ha nem is sikerült nyernie. Hasonló tapasztalatokat szereztem, mint egy héttel korábban a 12 éven aluliakkal, a játék gyorsaságában mindenképpen van lemaradásunk. Nagy szervák, határozott jó alapütések jellemezték az ellenfeleinket.

Winter Cup. Fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtező.
U14.
Fiúk. Ronchi dei Legionari (Olaszország). C csoport:
Ausztria, Horvátország, Magyarország, Olaszország, Portugália, Svájc, Szlovákia, Szlovénia. Szlovákia − Magyarország 2−1. David Schwarc−Hornung Gábor 6:0,6:0; Michal Krajci−Mészáros Patrik 6:3, 6:2; Simon Norrman, David Schwarc−Mészáros Patrik, Sávay Sándor Zalán 3:6, 6:3, 5:10. Helyosztók. Az 5.-8. helyért: Portugália − Magyarország 3−0. Luis Miguel Saraiva−Sávay Zalán 6:4, 6:4; Joao Portugal−Mészáros Patrik 3:6, 6:1, 6:3; Tiago Boschmans, Luis Miguel Saraiva−Hornung Gábor, Sávay Zalán 6:4, 6:4. A 7. helyért: Szlovénia − Magyarország 2−0. Matic Kriznik−Sávay Zalán 6:2, 6:3; Ziga Svec−Mészáros Patrik 4:6, 6:2, 7:6(3).
Leányok. Budapest (Budai Tenisz Centrum). C csoport: Ausztria, Finnország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Nagy-Britannia, Oroszország, Portugália. Magyarország − Portugália 3−0. Udvardy Luca−Laura Durao 6:0, 6:0; Dankó Vanesa Dalma−Isabel Goncalves 6:0, 6:1; Molnár Kitti, Udvardy Luca−Filipa Andre, Laura Durao 6:1, 6:2. Oroszország − Magyarország 3−0. Jelena Pridankina−Udvardy Luca 6:4, 6:2; Anasztaszija Gurjeva−Dankó Vanesa Dalma 6:3, 6:1; Jaroszlava Bartasevics, Anasztaszija Gurjeva−Molnár Kitti, Udvardy Luca 6:2, 6:0. A 3. helyért: Lengyelország − Magyarország 3−0. Weronika Ewald−Molnár Kitti 6:2, 7:6 (6); Zuzanna Bednarz−Udvardy Luca 7:5:, 6:4; Weronika Ewald, Daria Gorska−Molnár Kitti, Udvardy Luca 7:5, 6:4.
U16.
Fiúk. Budapest (Nemzeti Edzésközpont). C csoport:
Ciprus, Csehország, Horvátország, Izrael, Magyarország, Németország, Szlovénia, Ukrajna. Ukrajna − Magyarország 3−0. Artem Podoroznyij−Boros Attila 6:0, 6:2; Vjacseszlav Bijelinszkij−Kalocsai Péter 6:1, 6:3. Ilja Makszimcsuk, Artem Podoroznyij−Boros Attila, Kincses Kristóf 6:2, 6:1. Helyosztók. Az 5.-8. helyért: Szlovénia − Magyarország 3−0. Gal Emersic Potocnik−Kincses Kristóf 6:0, 7:6(4); Bor Artnak−Kalocsai Péter 6:0, 6:2; Bor Artnak, Aljaz Jeran−Boros Attila, Kincses Kristóf 6:4, 6:4. A 7. helyért:  Izrael −Magyarország 3−0 Samer Al Tori−Boros Attila 6:4,6:0; Orel Kimhi−Kalocsai Péter 7:6(3), 6:3; Samer Al Tori, Eytan Michaeli−Boros Attila, Kalocsai Péter 6:1, 7:6(5).
Leányok. Kazany (Oroszország) C csoport: Bulgária, Ciprus, Magyarország, Németország, Oroszország, Törökország. Németország − Magyarország 3−0. Julia Middendorf−Matkó Réka 6:3, 6:4; Mara Guth−Kántor Anna 7:6, 6:3; Julia Middendorf, Nasztaszja Mariana Schunk−Bartha Panna, Matkó Réka 6:1, 6:2. Helyosztók. Az 5. helyért: Magyarország − Ciprus 3−0. Matkó Réka−Meril Sonakin 6:0, 6:0; Kántor Anna−Daphney Koutsofta 6:4, 6:3, Bartha Panna, Matkó Réka−Daphney Koutsofta, Meril Sonakin 6:1, 6:1.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.12.08 22:17:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A csütörtöki összecsapáson látottakhoz képest jóval simábban nyert az U20-as jégkorong-válogatott Dél-Korea U25-ös együttese ellen; Vas Márton kijevi divízió I/B csoportos világbajnokságra készülő csapata 9–1-re simázta le ázsiai ellenfelét.

2019.12.08 19:37:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„Nemcsak a Mikulás, hanem a gyerekek teljesítménye is mosolyt csalt az arcunkra" – mondja büszkén dr. Vardanjan Gurgen, a műkorcsolya ágazat sportigazgatója, aki szerint a fiatalok többször is bizonyították az egyhetes viadalon, hogy jó úton halad a hazai utánpótlás.

2019.12.01 14:25:17

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A szövetség évzáró gáláján az U23-as, a junior- és az ifjúsági korosztályban is megnevezték az év legjobb atlétáját. A legfiatalabb győztes a 15 esztendős Varga Gréta volt, a 22 éves Halász Bence pedig a felnőttek között nyert.

2019.11.30 16:23:18

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Negyven ország mintegy ezerötszáz fiatal sportolóját várják a jövőre Kecskeméten rendezendő 54. Nemzetközi Gyermek Játékokra, ahol a 12-15 éves korú gyerekek kilenc sportágban mérhetik össze tudásukat.

2019.11.30 09:03:15

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban olyan korábbi klasszisok mondják el véleményüket a hazai sportági utánpótlásról, akik manapság semmilyen vagy csak csekély szerepet töltenek be annak alakításában. Ezúttal a „kajakkirálynővel”, a háromszoros olimpiai és harmincegyszeres világbajnok Kovács Katalinnal beszélgettünk.