Tenisz: Nagy Adrienn pályafutásának következő állomása Wimbledon

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.08. 13:57
Címkék
Kvalifikációból kapott ellenfelet Wimbledonban a juniorok között hétfőn pályára lépő 17 esztendős Nagy Adrienn. A 11-es pálya második mérkőzése lesz az övé. Az amerikai Peyton Stearns jelenleg a korosztályos ranglista 67. helyén áll, miközben az MTK fiatal teniszezője épp ezen a héten érte el eddigi legjobb helyezését, a 40.-ket. Adrienn a roehamptoni előversenyen játszhatott életében először füvön, s azonnal rajongója lett ennek a természetes, de annál különlegesebb borításnak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagy Adrienn második junior Grand Slam-nevezése nem is alakulhatott volna izgalmasabban, mint a wimbledoni. Tavaszi nagy menetelésének köszönhetően a Roland Garrosra való jelentkezés pillanatában a junior világranglista 48. helyén állt, amivel éppen biztosította magának a főtáblát. Ezt követően néhány helyet csúszott csak vissza, ám ez pontosan elegendő volt ahhoz, hogy az angol nyílt teniszbajnokságon csak a selejtezőtáblára kerüljön. Igaz, ott az előkelő második helyet kapta. Aggódnia nem igen kellett, hiszen két-három visszalépő szinte mindig akadmost azonban egészen az utolsó napig egy sem volt. Ekkor a főtáblára bejutottak közül ketten mégiscsak meggondolták magukat, s az MTK 17 éves játékosa „felcsúszott az elitmezőnybe”.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNagy Adrienn második junior Grand Slam-nevezése nem is alakulhatott volna izgalmasabban, mint a wimbledoni. Tavaszi nagy menetelésének köszönhetően a Roland Garrosra való jelentkezés pillanatában a junior világranglista 48. helyén állt, amivel éppen biztosította magának a főtáblát. Ezt követően néhány helyet csúszott csak vissza, ám ez pontosan elegendő volt ahhoz, hogy az angol nyílt teniszbajnokságon csak a selejtezőtáblára kerüljön. Igaz, ott az előkelő második helyet kapta. Aggódnia nem igen kellett, hiszen két-három visszalépő szinte mindig akadmost azonban egészen az utolsó napig egy sem volt. Ekkor a főtáblára bejutottak közül ketten mégiscsak meggondolták magukat, s az MTK 17 éves játékosa „felcsúszott az elitmezőnybe”.

Nagy Adrienn azonnal "beleszeretett" a füves pályába
Nagy Adrienn azonnal "beleszeretett" a füves pályába

Nagy Adrienn azonnal "beleszeretett" a füves pályába

Wimbledon azonban nemcsak emiatt lesz más, de azért is, mert a fiatal magyar korábban sohasem játszott füvön. S amikor Adrienn és szülei azon gondolkodtak, hol is tapasztalja meg ezt a természetes borítást, edzéslehetőség keresése helyett végül inkább a roehamptoni előversenyen indulást választották. Az 50. helyezés itt elegendő volt a főtáblához.

Adri és a füves pálya első találkozása tökéletesre sikerült. Nagy csatában, 7:6 (6), 6:4-re győzte le a francia Diane Parryt, aki idén májusban már 27. is volt a juniorok világranglistáján. S bár a második körben, a japán Naho Sato ellen már nem sikerült a bravúr, a 7:6 (6), 6:4-es vereség miatt egyáltalán nem kellett szégyenkeznie, sőt: ellenfelét korábban már a 7. helyen is rangsorolták korosztályos világranglistán. A két próbamérkőzés tehát jól sikerült, amely kellő önbizalmat adhat neki a folytatáshoz. Ebben az esetben pedig ez nem más, mint az angol nyílt bajnokság vagyis Wimbledon.

„Az előversenyen a kezdés előtti napon másfél órát edzhettem – mesélt honlapunknak roehamptoni élményeiről a fiatal magyar játékos. – Ahogy felmentem a pályára, már éreztem, hogy ez jó lesz nekem. A meccsen azután be is igazolódott minden sejtésem. Szeretek felmenni a hálóhoz, ami füvön mindig remekül bejön. Francia ellenfelem mondjuk pont nyesegetett, ám ennek ellenére végig kézben tartottam a meccset. A japán lány alacsony volt, nagyon keményen, laposan ütött. A meccsen volt egy-két rossz döntésem, amelyek a vereséghez vezettek, de igyekszem tanulni ezekből a helyzetekből. S bár Párizsban már a salakot is kezdtem érezni, az én stílusomhoz a fű mindenképpen jobban illik. Ha mellém áll a szerencse és lesz egy kedvező sorsolásom, akkor mindenképpen szeretnék néhány kört menni.”

Közben a sorsolás is megtörtént, amelyre senkinek sem lehet panasza. Adrienn ellenfele a kvalifikációból érkező, amerikai Peyton Stearns. Az ohiói, szintén 2001-es születésű játékos eddigi legjobb ranglistahelyezése a 49. volt, jelenleg pedig a 67. helyen állt. Az MTK fiatal játékosa ugyanakkor éppen ellenkező irányba indult el, hiszen ezen a héten lett 40., ami számára személyes csúcsot jelent. A számok alapján a két játékos között nincs túl nagy különbség, Nagy Tamás edző-apuka szerint nagyon jól szervál és erős, jó tenyerese van, ám hajlamos a megingásokra. Mivel ismerik az ellenfelet, már a vele szembeni taktikát is kidolgozták. Ha Adrienn jól és kellő agresszivitással játszik, akkor bármi lehet.

„Ez a tavasz nagyon megterhelő volt – véli Csurgó Virág edző-anyuka. – Hatalmas menetelésen van túl, s bár láthatóan jó formában van, én azért kicsit érzem rajta a fáradtságot. A lehető legjobb pillanatban jött most neki ez a néhány napos pihenő. Ezen a szinten minden mérkőzés kemény, mind mentálisan, mind fizikálisan sokat kivesz a játékosokból. Adri bármire képes lehet. A fű növeli az esélyeit, most tényleg mehet két-három kört, ha minden jól alakul és egy kis szerencsénk is lesz. De erről most még ne beszéljünk. A maximumot kell adnia, ha egy meccset is nyerni akar.”

A Nagy-Csurgó családban hol az apuka, hol az anyuka utazik a lányukkal. Télen Virágnak nagyobb a szerepe, nyáron és az iskolaszünetekben Tamásnak. Párizsba is utóbbi kísérte el Adriennt, ahogy az angliai túrára is. Wimbledon azonban ebből a szempontból is különleges lesz: a nyitó hétvégére a fiatal játékos anyukája és testvére is Londonba utazott. Az első meccset kötelezően együtt nézi végig a család.

„Anyuéknak most lesz a házassági évfordulójuk, szeretném őket egy jó kis ajándékkal meglepni!” − árulta el honlapunknakNagy Adrienn. Ahhoz pedig senkinek sincs szüksége túl nagy képzelőerőre, hogy kitalálja, miféle meglepetésre is gondolt a fiatal játékos.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik