Tenisz: Nagy Adrienn már a Roland Garros juniorversenyére készül

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.05.16. 13:50
Címkék
Nagy Adrienn a jövő héten Milánóban, junior A kategóriás versenyen melegít a Roland Garrosra. A párizsi korosztályos Grand Slam-viadalon, a párosok között az esélyesek között tartják számon, hiszen Orange Bowl-t nyert decemberben, aztán (más partner oldalán) az Australian Openen is diadalmaskodott. A fiatal magyar játékos az év végi korosztályos mesterversennyel szeretné lezárni utánpótlás karrierjét.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huPontosan egy évvel ezelőtt, az MTK Budapest akkor 17 esztendős játékosa, Nagy Adrienn, karrierje első korosztályos Grand Slam-versenyére készülődött. A fiatal magyar teniszező akkor fárasztó nemzetközi menetelésnek köszönhetően vívta ki az indulás jogát, s méltán érezhette úgy, hogy élete fontos pillanatához érkezett. Az elmúlt esztendő azonban felülírta az akkori várakozásokat, hiszen idén januárban, az Australian Openen, a japán Kavagucsi Nacumi oldalán már páros-győzelmet ünnepelhetett.Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huPontosan egy évvel ezelőtt, az MTK Budapest akkor 17 esztendős játékosa, Nagy Adrienn, karrierje első korosztályos Grand Slam-versenyére készülődött. A fiatal magyar teniszező akkor fárasztó nemzetközi menetelésnek köszönhetően vívta ki az indulás jogát, s méltán érezhette úgy, hogy élete fontos pillanatához érkezett. Az elmúlt esztendő azonban felülírta az akkori várakozásokat, hiszen idén januárban, az Australian Openen, a japán Kavagucsi Nacumi oldalán már páros-győzelmet ünnepelhetett.

A nagyszerű évkezdet ellenére most mégis csendesebben és megfontoltabban készül a francia nyílt nemzetközi teniszbajnokság korosztályos viadalára. Tornadömping helyett idén inkább az edzésekre koncentrált.

A Melbourne-i győzelem önbizalmat adott a folytatáshoz Forrás:Facebook
A Melbourne-i győzelem önbizalmat adott a folytatáshoz Forrás:Facebook

A Melbourne-i győzelem önbizalmat adott a folytatáshoz  •  Forrás:Facebook

Nagy hangsúlyt fektettünk az erőnléti felkészülésre, ezen a téren mindent előre megtervezett feladatot elvégeztünk. Az idei salakos szezonban néha gondom akadt a szervákkal, ezért ezek gyakorlására is a szokásosnál több időt szenteltünk. Aki ismer, tudja: a versenyzés a lételemem, úgyhogy most is alig várom már, hogy induljon a nagy menet – foglalta össze az utóbbi időszak legfontosabb történéseit Adrienn, aki a hétvégén Milánóba utazik egy A kategóriás juniorversenyre, majd egy hét pihenőt követően indul Párizsba.

A szokásosnál csendesebb tavaszi program kialakítása azonban nem csak rajta és edző szülein, Csurgó Virágon és Nagy Tamáson múlott. Az ITF idén tavasszal bevezetett új szabályai, amelyek elsősorban a feltörekvő fiatalokat sújtották, alaposan rányomták bélyegüket a fiatal magyar játékos felkészülésére. A 25 ezer dolláros összdíjazású versenyekre, amelyeken értékes WTA-pontokat is szerezhetne, csak a kvalifikációban indulhatott, de oda is csak akkor sikerült felférnie, ha egy héten több mint három-négy hasonló kategóriás versenyt is rendeztek.

− Ebben a rendszerben nem volt túl sok esélyünk rá, hogy Adri pontokat gyűjtsön a felnőtt mezőnyben, ezért is koncentrálunk most a korosztályos Grand Slam viadalokra – magyarázza Nagy Tamásedző-édesapa. – Nagyon jól dolgozott az utóbbi hetekben, elégedett vagyok az edzésmunkájával. A szerváján folyamatosan javítottunk, ha az rendben lesz, akkor ismét bármi megtörténhet. A héten kifejezetten elkapta a fonalat, ha az adogatásokat folyamatosan ezen a szinten tudjahozni, az jelentősen megnöveli esélyeit.

Apa és leánya elismeri, hogy a győzelem a januári Australian Openen annyiban változtatott csupán az életükön, hogy Adrienn önbizalma a korábbiaknál sokkal biztosabb lábakon áll. A mai modern teniszben pedig ez a kiváló játéktudás egyik legfontosabb, már-már elengedhetetlen kiegészítője. Bár a salak nem tartozik a fiatal magyar játékos specialitásai közé, s az idei szezon eddig ezen a borításon nem is alakult túl szerencsésen a számára, a helyismeret mindenképpen mellette szól majd Párizsban.

Egészen más érzésekkel utazom idén a francia fővárosba – mondja Adrienn. – Nagy nyugalommal tölt el, hogy már jártam ott, ismerem a hangulatot, tudom mire számíthatok. Reális esélyeim vannak a jó szereplésre, különösen párosban.

Utóbbi megjegyzéssel már csak azért is egyetérthetünk, mert ismét kiváló partnerrel vág neki a tornának, a dél-koreai ParkSo-hyun személyében, akivel legutóbb Orange Bowl győzelmet ünnepelhetett tavaly decemberben. Az ellenfelek most már tartanak a magyar–dél-koreai kettőstől, Nagy Tamás szerint pedig ki is kellene használni ezt a helyzeti előnyt.

Ahogy múlik az idő, és jönnek a sikerek, úgy változnak a célkitűzések is – teszi hozzá az édesapa. – Az idei esztendőben azt szeretnénk, ha Adri bejutna az év végi mesterverseny fináléjába, amelyet Kínában rendeznek. A korosztály nyolc legjobbja vehet részt ezen csúcseseményen, a tavalyi számítások szerint a tizenötödik helyen álló fiatal volt az utolsó, aki még éppen felfért a táblára. Adri most a tizenhetedik ezen a speciális listán, s ha jól szerepel az előttünk álló Grand Slameken, akkor még feljebb küzdheti magát rajta. Nagyon bízom benne, tudom, hogy képes rá!

A jövő héten Milánóban azonban még nem Csengtura, hanem Párizsra kell koncentrálnia a magyar játékosnak. Mert jó dolog, hogy a főtáblán indulhat a Roland Garroson, de még jobb lenne, ha kiemeltként vághatna neki a viadalnak. A korosztályos világranglistán pillanatnyilag 28. helyen álló fiatal jelenleg 20. a párizsi nevezési rangsorban, négy lépésre van csupán az áhított kiemeléstől. Helyzetét megkönnyíti, hogy nincsenek megvédendő pontjai, a sorsolás pillanatáig tehát még javíthat is jelenlegi pozícióján. Legfőképpen, ha Milánóban minden jól alakul.

A párizsi felkészülés történetéhez persze az is hozzátartozik, hogy Adriennek az iskolában is helyt kellett állnia: matematikai és angol érettségi vizsgáját a napokban írta meg. A szóbeliket júniusban, a Roland Garros után kezdi meg, magyarból és történelemből pedig ősszel fog írásbelizni. Hiába, az érettségi vizsga alól még egy junior Grand Slam-győzelem sem adhat felmentést.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik