HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.09.24 09:24 Frissítve: 2018.09.24 09:27

Tenisz: kedden startol az U16-os korosztály csapat-vb-je

Az év legrangosabb tenisz utánpótlásversenyére kerül sor keddtől a Nemzeti Edzésközpontban. Az U16-os korosztály csapat-világbajnokságán való indulás jogát a magyar fiúgárda a nyári Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésével harcolta ki, míg a leánycsapat a rendező ország jogán vehet részt a rangos viadalon. Ennek megfelelően előbbinek van nagyobb esélye arra, hogy a legjobb nyolc között végezzen a tizenhatcsapatos vb-n.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huGyőztes csapaton ne változtass! Bár Gulyás István, az U16-os csapat-világbajnokságra készülő válogatottak szövetségi edzője a fiúk esetében az utolsó pillanatig fenntartotta a változtatás jogát, végül mégis maradt a jól bejáratott Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik triónál, vagyis a győztes csapatnál. De miért is változtatott volna? Az idei kontinensviadalokon ebben az összeállításban parádézott az együttes. A téli hatodik, nyári negyedik hely, valamint a Fajta, Velcz páros egyéni Eb-ezüstérme önmagáért beszél.

„Örömjátékot várok a fiúktól, szeretném, ha kiélveznék, hogy végre saját jogon vehetnek részt a világbajnokságon – jelentette ki Gulyás István, aki számára az idei esztendő pontosan azért különleges, mert posztja betöltése óta a fiúknak ez először sikerült. − Jó kis csapat a mostani, a fiúk  idén már többször is bizonyították, mit tudnak, éppen ezért nem támasztok velük szemben elvárásokat. A nyári szezon végén vagyunk, nagy menetelés után, bízom benne, hogy jól játszanak, és megpróbálnak legjobb tudásuk szerint helytállni. A mezőny nagyon erős lesz, elégedett leszek, ha a középmezőnyben sikerül végeznünk.”

Fajta Péter (balról) és Velcz Zsombor idén ezüstérmet nyert az egyéni Eb páros számában. Most a csapat vb-n bizonyíthatnak

Fajta Péter (balra) és Velcz Zsombor idén ezüstérmet nyert az egyéni Eb páros számában – most a csapat vb-n bizonyíthatnak

A világ legjobb tizenhat éven aluli teniszcsapatai úgy érkeztek a hétvégén Budapestre, mintha hazajárnának. Fővárosunk sorozatban harmadszor ad otthont az U16-os csapatvilágbajnokságnak, amely kedden rajtol a Nemzeti Edzésközpont salakos pályáin. Az év legjelentősebb hazai korosztályos eseményének rendezési jogát annak reményében pályázta meg a Magyar Tenisz Szövetség, hogy  válogatottaink számára minden körülmény között biztosíthassa a részvételi jogot, miközben lehetőséget kínál a hazai szakembergárdának a világ utánpótlásának megismerésére. Előbbire idén csak a leányok esetében volt szükség, hiszen a Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik trió a nyári Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésével alanyi jogon kivívta az indulás jogát. A Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália, Jánosi Luca alkotta válogatott ezzel szemben nem jutott túl selejtezőcsoportján, így a leányok mezőnyében a rendező ország kártyáját kellett kijátszani.

A leánycsapat kispadjára Pelva Gábor, a válogatottak szövetségi kapitánya ül majd, így az együttest is ő állította össze. A nyári eredmények alapján egyetlen helyen történt változás a keretben, a szakember Jánosi Luca helyett Petrova Anasztáziának szavazott bizalmat. A szegedi Teniszmánia SE játékosa, Drahota-Szabó Dorka az utóbbi hetekben nagyon jó formát mutatott, míg az MTK-s Szabanin Natália inkább az edzésekre fektette a hangsúlyt a felkészülése során. Jó szellemű, agresszív, támadóteniszt játszó együttesről van szó, így az ő esetükben is nagy csatákra, szoros párharcokra lehet majd számítani.

A szabadtéri teniszmérkőzések kapcsán mindig fontos tényező az időjárás, ám ez ezúttal a lebonyolítási rendet is befolyásolhatja. A tervek szerint minden csapat hat mérkőzést fog játszani, ám ha az esőzések a tavalyi évhez hasonlóan idén is közbe szólnak, akkor az új rendszer kipróbálását ismét halasztaniuk kell a szervezőknek. A csoportmérkőzések során az első és a második helyezett számára még semmi sem fog eldőlni, mindkettő a legjobb nyolc között folytatja, így az első napokban még egy-egy véletlen kisiklás is engedélyezett. Korábban a csoport végeredménye mindenki számára meghatározta, mely helyekért játszhat még.

„A sorsolás előtt a kapitányok számára lesz egy kiemelési összejövetel, amelyen valamennyi ország szakvezetőjét meghallgatják a nemzetközi szövetség által elkészített rangsorolással kapcsolatban – avatta be a kulisszatitkokba honlapunkat Gulyás István. – Szerintem a fiúknak Európa negyedik legjobb csapataként nagy esélyük van a kiemelésre, ha ez véletlenül mégsem lesz így, akkor minden erőmmel harcolni fogok érte. Ez azért lenne fontos, mert a csoportban elkerülhetnénk a legerősebb ellenfeleket. A lányok esetében erre kevés az esélyünk, ezért szinte minden a sorsolástól függ majd.  Ha ennek ellenére sikerülne a legjobb nyolc között végezniük, az már kiemelkedően jó eredmény lenne.  Összességében mindkét csapatról elmondható, hogy rendesen felkészült. A klubedzőkkel nagyon jó a kapcsolatunk, s ezáltal az együttműködés is.”

Az új lebonyolítási rend hatására nyitottabb lett a verseny, s ezáltal a mérkőzések is érdekesebek lesznek. Bár fizikálisan megnehezíti a fiatalok dolgát, hogy nem lesz pihenőnap, a fejlődésüket jobban szolgálja, hogy több, jó színvonalú mérkőzést játszanak. Ennek Gulyás István is örül, ugyanakkor ennek veszélyére is felhívta a figyelmet:

„Szerintem ezt a korosztályt, vagyis a tizenöt-tizenhatéveseket nemzetközi szinten túlversenyeztetjük. Éppen, hogy már nem gyerekek, de mi már úgy kezeljük őket, mintha felnőtt, profi játékosok lennének. A „mi” alatt ebben az esetben a nemzetközi rendszert értem, amihez természetesen nekünk is igazodnunk kell. Ezért is hangsúlyoztam most is, hogy nincsenek számszerű elvárásaim versenyzőinkkel szemben. Van elég teher a fiatalok vállán. Ugyanakkor az ITF helyesen méri fel az esemény jelentőségét, s a közös programok szervezésével hangulatban legalább vissza tudunk adni valamit a még bennük élő gyermeki énüknek is.”

A hazai pálya előnyére ugyanakkor mindenképpen számít a szakember. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a magyar teniszezőknek ezúttal legalább a fárasztó utazásokra és a környezethez való alkalmazkodásra nem lesz gondjuk. Csak játszaniuk kell – igaz, a világ legjobbjai ellen.

Junior Davis Kupa (fiúk): Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Dánia, Franciaország, Hongkong, Japán, Kanada, Magyarország, Marokkó, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Uruguay, Üzbegisztán. Címvédő: Csehország
Junior Fed Kupa (lányok): Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Hongkong, Indonézia, Japán, Kanada, Lettország, Magyarország, Marokkó, Oroszország, Peru, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna. Címvédő: Amerikai Egyesült Államok

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS