utanpotlassport.hu 2018.09.24 09:24 Frissítve: 2018.09.24 09:27

Tenisz: kedden startol az U16-os korosztály csapat-vb-je

Az év legrangosabb tenisz utánpótlásversenyére kerül sor keddtől a Nemzeti Edzésközpontban. Az U16-os korosztály csapat-világbajnokságán való indulás jogát a magyar fiúgárda a nyári Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésével harcolta ki, míg a leánycsapat a rendező ország jogán vehet részt a rangos viadalon. Ennek megfelelően előbbinek van nagyobb esélye arra, hogy a legjobb nyolc között végezzen a tizenhatcsapatos vb-n.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huGyőztes csapaton ne változtass! Bár Gulyás István, az U16-os csapat-világbajnokságra készülő válogatottak szövetségi edzője a fiúk esetében az utolsó pillanatig fenntartotta a változtatás jogát, végül mégis maradt a jól bejáratott Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik triónál, vagyis a győztes csapatnál. De miért is változtatott volna? Az idei kontinensviadalokon ebben az összeállításban parádézott az együttes. A téli hatodik, nyári negyedik hely, valamint a Fajta, Velcz páros egyéni Eb-ezüstérme önmagáért beszél.

„Örömjátékot várok a fiúktól, szeretném, ha kiélveznék, hogy végre saját jogon vehetnek részt a világbajnokságon – jelentette ki Gulyás István, aki számára az idei esztendő pontosan azért különleges, mert posztja betöltése óta a fiúknak ez először sikerült. − Jó kis csapat a mostani, a fiúk  idén már többször is bizonyították, mit tudnak, éppen ezért nem támasztok velük szemben elvárásokat. A nyári szezon végén vagyunk, nagy menetelés után, bízom benne, hogy jól játszanak, és megpróbálnak legjobb tudásuk szerint helytállni. A mezőny nagyon erős lesz, elégedett leszek, ha a középmezőnyben sikerül végeznünk.”

Fajta Péter (balról) és Velcz Zsombor idén ezüstérmet nyert az egyéni Eb páros számában. Most a csapat vb-n bizonyíthatnak

Fajta Péter (balra) és Velcz Zsombor idén ezüstérmet nyert az egyéni Eb páros számában – most a csapat vb-n bizonyíthatnak

A világ legjobb tizenhat éven aluli teniszcsapatai úgy érkeztek a hétvégén Budapestre, mintha hazajárnának. Fővárosunk sorozatban harmadszor ad otthont az U16-os csapatvilágbajnokságnak, amely kedden rajtol a Nemzeti Edzésközpont salakos pályáin. Az év legjelentősebb hazai korosztályos eseményének rendezési jogát annak reményében pályázta meg a Magyar Tenisz Szövetség, hogy  válogatottaink számára minden körülmény között biztosíthassa a részvételi jogot, miközben lehetőséget kínál a hazai szakembergárdának a világ utánpótlásának megismerésére. Előbbire idén csak a leányok esetében volt szükség, hiszen a Fajta Péter, Velcz Zsombor, Buzonics Dominik trió a nyári Európa-bajnokságon elért negyedik helyezésével alanyi jogon kivívta az indulás jogát. A Drahota-Szabó Dorka, Szabanin Natália, Jánosi Luca alkotta válogatott ezzel szemben nem jutott túl selejtezőcsoportján, így a leányok mezőnyében a rendező ország kártyáját kellett kijátszani.

A leánycsapat kispadjára Pelva Gábor, a válogatottak szövetségi kapitánya ül majd, így az együttest is ő állította össze. A nyári eredmények alapján egyetlen helyen történt változás a keretben, a szakember Jánosi Luca helyett Petrova Anasztáziának szavazott bizalmat. A szegedi Teniszmánia SE játékosa, Drahota-Szabó Dorka az utóbbi hetekben nagyon jó formát mutatott, míg az MTK-s Szabanin Natália inkább az edzésekre fektette a hangsúlyt a felkészülése során. Jó szellemű, agresszív, támadóteniszt játszó együttesről van szó, így az ő esetükben is nagy csatákra, szoros párharcokra lehet majd számítani.

A szabadtéri teniszmérkőzések kapcsán mindig fontos tényező az időjárás, ám ez ezúttal a lebonyolítási rendet is befolyásolhatja. A tervek szerint minden csapat hat mérkőzést fog játszani, ám ha az esőzések a tavalyi évhez hasonlóan idén is közbe szólnak, akkor az új rendszer kipróbálását ismét halasztaniuk kell a szervezőknek. A csoportmérkőzések során az első és a második helyezett számára még semmi sem fog eldőlni, mindkettő a legjobb nyolc között folytatja, így az első napokban még egy-egy véletlen kisiklás is engedélyezett. Korábban a csoport végeredménye mindenki számára meghatározta, mely helyekért játszhat még.

„A sorsolás előtt a kapitányok számára lesz egy kiemelési összejövetel, amelyen valamennyi ország szakvezetőjét meghallgatják a nemzetközi szövetség által elkészített rangsorolással kapcsolatban – avatta be a kulisszatitkokba honlapunkat Gulyás István. – Szerintem a fiúknak Európa negyedik legjobb csapataként nagy esélyük van a kiemelésre, ha ez véletlenül mégsem lesz így, akkor minden erőmmel harcolni fogok érte. Ez azért lenne fontos, mert a csoportban elkerülhetnénk a legerősebb ellenfeleket. A lányok esetében erre kevés az esélyünk, ezért szinte minden a sorsolástól függ majd.  Ha ennek ellenére sikerülne a legjobb nyolc között végezniük, az már kiemelkedően jó eredmény lenne.  Összességében mindkét csapatról elmondható, hogy rendesen felkészült. A klubedzőkkel nagyon jó a kapcsolatunk, s ezáltal az együttműködés is.”

Az új lebonyolítási rend hatására nyitottabb lett a verseny, s ezáltal a mérkőzések is érdekesebek lesznek. Bár fizikálisan megnehezíti a fiatalok dolgát, hogy nem lesz pihenőnap, a fejlődésüket jobban szolgálja, hogy több, jó színvonalú mérkőzést játszanak. Ennek Gulyás István is örül, ugyanakkor ennek veszélyére is felhívta a figyelmet:

„Szerintem ezt a korosztályt, vagyis a tizenöt-tizenhatéveseket nemzetközi szinten túlversenyeztetjük. Éppen, hogy már nem gyerekek, de mi már úgy kezeljük őket, mintha felnőtt, profi játékosok lennének. A „mi” alatt ebben az esetben a nemzetközi rendszert értem, amihez természetesen nekünk is igazodnunk kell. Ezért is hangsúlyoztam most is, hogy nincsenek számszerű elvárásaim versenyzőinkkel szemben. Van elég teher a fiatalok vállán. Ugyanakkor az ITF helyesen méri fel az esemény jelentőségét, s a közös programok szervezésével hangulatban legalább vissza tudunk adni valamit a még bennük élő gyermeki énüknek is.”

A hazai pálya előnyére ugyanakkor mindenképpen számít a szakember. Ez elsősorban abban nyilvánul meg, hogy a magyar teniszezőknek ezúttal legalább a fárasztó utazásokra és a környezethez való alkalmazkodásra nem lesz gondjuk. Csak játszaniuk kell – igaz, a világ legjobbjai ellen.

Junior Davis Kupa (fiúk): Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Dánia, Franciaország, Hongkong, Japán, Kanada, Magyarország, Marokkó, Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Uruguay, Üzbegisztán. Címvédő: Csehország
Junior Fed Kupa (lányok): Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Ausztrália, Brazília, Hongkong, Indonézia, Japán, Kanada, Lettország, Magyarország, Marokkó, Oroszország, Peru, Spanyolország, Szlovákia, Ukrajna. Címvédő: Amerikai Egyesült Államok

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.

2019.07.03 19:47:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Óriásit úszott az FTC 16 éves versenyzője, Mihályvári-Farkas Viktória a kazanyi junior Európa-bajnokság nyitónapján: 400 m vegyesen egyéni csúccsal lett ezüstérmes, utána pedig 800 m gyorson negyedikként ért be; a 4x100 méteres leány gyorsváltó a nyolcadik helyen végzett.