HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.12 11:18 Frissítve: 2018.07.12 14:35

Tenisz: Kalocsai Péter önbizalma erősödött a nemzetközi edzőtáborban

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tehetséggondozó programjának keretében négy hétig nemzetközi csapat tagjaként versenyezhetett Kalocsai Péter. A budapesti Tenisz Műhely 15 esztendős játékosa a korosztályos európai ranglistán a 39. helyen áll, de a szezon végére a legjobb húsz közé szeretne kerülni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A hazai teniszversenyeken korosztályában, vagyis a 2003-as születésű fiúk mezőnyében hosszú évek óta verhetetlen Kalocsai Péter. A veszprémi születésű fiatal az idén tavasszal indult élete első ITF-tornáján, s a törökországi négyes kategóriájú versenyen nyolcaddöntős eredményével nyomban értékes pontokat szerzett. A remekül kezdődő tavaszi szezonra aztán megtisztelő meghívás tette fel a koronát. Az ITF szakemberei is felfigyeltek játékára, és a szervezet tehetséggondozó programja keretében négy hetes közös edzőtáborozáson vehetett részt. A nemzetközi csapattal két olaszországi U16-os viadalon, majd két dániai ITF-tornán indult. Az ifjú magyar korábban soha nem töltött még hasonlóan hosszú időt ismeretlen környezetben, ismeretlen emberek társaságában.

Kalocsai Péter (első sor jobbról a második) egy nyolc fős nemzetközi csapat tagjaként négy hétig versenyzett Olaszországban és Dániában

Kalocsai Péter (első sor jobbról a második) egy nyolc fős nemzetközi csapat tagjaként négy hétig versenyzett Olaszországban és Dániában

„Tartok az új dolgoktól, ezért kicsit féltem a táborozástól – mondta hazaérkezése után a Veszprémben magántanulóként iskolába járó, ám ideje nagy részét fővárosi klubjánál töltő játékos, aki néhány évvel ezelőtt, az Éles Kézilabda Iskolában még a kaput célozta. S nem is rosszul, hiszen három korosztályos bajnoki címet is szerzett csapatával. – Ugyanakkor azt is tudtam, hogy hasznos lesz a túra, ezért leküzdöttem a félelmemet, és nekivágtam. Az első három-négy nap tényleg nagyon nehéz volt, azután belejöttem. Az iskolában tanulok ugyan angolul, de nagyon ritkán van alkalmam gyakorolni, így amiatt is izgultam, hogy miképpen értetem majd meg magamat a társaimmal és az edzőimmel.  Végül nemcsak a tenisz, de a nyelvtanulás és az önállósodás szempontjából is a vártnál sokkal jobban alakult ez a négy hét. Szabályos edzéseket ugyan nem tartottak nekünk, hiszen folyamatosan, versenyről versenyre utaztunk, ami nagyon fárasztó volt, de ha lehetőségünk adódott, egymás között sokat játszottunk. A másik három fiúval azonos szinten voltunk, így ezek a közös gyakorlások is hasznosnak bizonyultak.”

A legnagyobb nyereség persze a tornákon való részvétel volt. Az első olaszországi állomáson, Folignóban U16-os első kategóriás versenyen bizonyíthatott Péter, s nyomban a negyeddöntőig jutott. Aztán a legjobb négy közé jutáshoz a brazil Pedro Boscardin Diast, a torna későbbi győztesét kellett volna legyűrnie.  A dél-amerikait a 2003-as korosztály legjobbjának tartják világszinten, nem csoda tehát, ha Kalocsai a 6:4, 6:0-s vereség dacára is kellemes emlékként tekint vissza a találkozóra.

„Az első szettben még a győzelemre is volt esélyem. A breaklabdáimmal ugyan nem tudtam élni, de összességében egyáltalán nem éreztem azt, hogy elérhetetlenül messze lenne tőlem játéktudásban. A második játszmában domborodott ki a köztünk lévő különbség, abban már teljesen felőrölt. Örülök, hogy játszhattam ellene, sokat tanultam a meccsből. Például azt, hogy ezen a szinten már egy pillanatra sem lehet kihagyni, folyamatosan koncentrálni kell. A meccsek akár egyetlen pont elvesztésén is múlhatnak. Egyébként nagyon szeretek jobbak ellen játszani, mert kihozzák belőlem a maximumot.”

És a két játékos története ezzel még nem ért véget. A magyar és a brazil fiú a négy hetes táborozás utolsó állomásán, a dániai Aarhusban is találkozott egymással. Igaz, nem egyesben, hanem párosban. A G5-ös junior ITF-torna második körében Kalocsai Péter az argentin Matias Iturbe partnereként lépett pályára, és 6:4, 2:6, 10:8-as győzelemnek örülhetett a Boscardin Dias, Kasnyikovski kettős ellenében.

A 15 éves ígéret tavasszal még a korosztályos top30-at célozta meg, ám az utóbbi hetek remek eredményeinek köszönhetően módosított tervén, és az év végére már a legjobb húsz közé szeretne kerülni a ranglistán. Ehhez azonban nem kevés magabiztosságra is szüksége lesz a közismerten szerény fiatalnak. Még szerencse, hogy a nemzetközi túrán nemcsak értékes ranglistapontokat, de jó adag önbizalmat is begyűjtött...

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS