HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.07.12 11:18 Frissítve: 2018.07.12 14:35

Tenisz: Kalocsai Péter önbizalma erősödött a nemzetközi edzőtáborban

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) tehetséggondozó programjának keretében négy hétig nemzetközi csapat tagjaként versenyezhetett Kalocsai Péter. A budapesti Tenisz Műhely 15 esztendős játékosa a korosztályos európai ranglistán a 39. helyen áll, de a szezon végére a legjobb húsz közé szeretne kerülni.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A hazai teniszversenyeken korosztályában, vagyis a 2003-as születésű fiúk mezőnyében hosszú évek óta verhetetlen Kalocsai Péter. A veszprémi születésű fiatal az idén tavasszal indult élete első ITF-tornáján, s a törökországi négyes kategóriájú versenyen nyolcaddöntős eredményével nyomban értékes pontokat szerzett. A remekül kezdődő tavaszi szezonra aztán megtisztelő meghívás tette fel a koronát. Az ITF szakemberei is felfigyeltek játékára, és a szervezet tehetséggondozó programja keretében négy hetes közös edzőtáborozáson vehetett részt. A nemzetközi csapattal két olaszországi U16-os viadalon, majd két dániai ITF-tornán indult. Az ifjú magyar korábban soha nem töltött még hasonlóan hosszú időt ismeretlen környezetben, ismeretlen emberek társaságában.

Kalocsai Péter (első sor jobbról a második) egy nyolc fős nemzetközi csapat tagjaként négy hétig versenyzett Olaszországban és Dániában

Kalocsai Péter (első sor jobbról a második) egy nyolc fős nemzetközi csapat tagjaként négy hétig versenyzett Olaszországban és Dániában

„Tartok az új dolgoktól, ezért kicsit féltem a táborozástól – mondta hazaérkezése után a Veszprémben magántanulóként iskolába járó, ám ideje nagy részét fővárosi klubjánál töltő játékos, aki néhány évvel ezelőtt, az Éles Kézilabda Iskolában még a kaput célozta. S nem is rosszul, hiszen három korosztályos bajnoki címet is szerzett csapatával. – Ugyanakkor azt is tudtam, hogy hasznos lesz a túra, ezért leküzdöttem a félelmemet, és nekivágtam. Az első három-négy nap tényleg nagyon nehéz volt, azután belejöttem. Az iskolában tanulok ugyan angolul, de nagyon ritkán van alkalmam gyakorolni, így amiatt is izgultam, hogy miképpen értetem majd meg magamat a társaimmal és az edzőimmel.  Végül nemcsak a tenisz, de a nyelvtanulás és az önállósodás szempontjából is a vártnál sokkal jobban alakult ez a négy hét. Szabályos edzéseket ugyan nem tartottak nekünk, hiszen folyamatosan, versenyről versenyre utaztunk, ami nagyon fárasztó volt, de ha lehetőségünk adódott, egymás között sokat játszottunk. A másik három fiúval azonos szinten voltunk, így ezek a közös gyakorlások is hasznosnak bizonyultak.”

A legnagyobb nyereség persze a tornákon való részvétel volt. Az első olaszországi állomáson, Folignóban U16-os első kategóriás versenyen bizonyíthatott Péter, s nyomban a negyeddöntőig jutott. Aztán a legjobb négy közé jutáshoz a brazil Pedro Boscardin Diast, a torna későbbi győztesét kellett volna legyűrnie.  A dél-amerikait a 2003-as korosztály legjobbjának tartják világszinten, nem csoda tehát, ha Kalocsai a 6:4, 6:0-s vereség dacára is kellemes emlékként tekint vissza a találkozóra.

„Az első szettben még a győzelemre is volt esélyem. A breaklabdáimmal ugyan nem tudtam élni, de összességében egyáltalán nem éreztem azt, hogy elérhetetlenül messze lenne tőlem játéktudásban. A második játszmában domborodott ki a köztünk lévő különbség, abban már teljesen felőrölt. Örülök, hogy játszhattam ellene, sokat tanultam a meccsből. Például azt, hogy ezen a szinten már egy pillanatra sem lehet kihagyni, folyamatosan koncentrálni kell. A meccsek akár egyetlen pont elvesztésén is múlhatnak. Egyébként nagyon szeretek jobbak ellen játszani, mert kihozzák belőlem a maximumot.”

És a két játékos története ezzel még nem ért véget. A magyar és a brazil fiú a négy hetes táborozás utolsó állomásán, a dániai Aarhusban is találkozott egymással. Igaz, nem egyesben, hanem párosban. A G5-ös junior ITF-torna második körében Kalocsai Péter az argentin Matias Iturbe partnereként lépett pályára, és 6:4, 2:6, 10:8-as győzelemnek örülhetett a Boscardin Dias, Kasnyikovski kettős ellenében.

A 15 éves ígéret tavasszal még a korosztályos top30-at célozta meg, ám az utóbbi hetek remek eredményeinek köszönhetően módosított tervén, és az év végére már a legjobb húsz közé szeretne kerülni a ranglistán. Ehhez azonban nem kevés magabiztosságra is szüksége lesz a közismerten szerény fiatalnak. Még szerencse, hogy a nemzetközi túrán nemcsak értékes ranglistapontokat, de jó adag önbizalmat is begyűjtött...

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

HIRDETÉS
2018.07.07 09:25:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Aranyérmes lett a leány U16-os kézilabda-válogatott a svédországi nyílt Európa-bajnokságon. A magyar csapat valamennyi mérkőzését megnyerte a göteborgi kontinensviadalon, a döntőben hosszabbításban múlta felül a franciákat (31–30).

2018.07.01 21:35:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bámulatos! ‒ ezzel a jelzővel lehet leginkább leírni azt a hangulatot, amely a szurkolókkal megtelt debreceni Főnix Csarnokba költözött, ugyanis a hajdúsági városban rendezik a női U20-as kézilabda-világbajnokságot. Az első napon a hivatalos nyitóünnepség után ‒ a világhírű 2Cellos lenyűgöző előadásával megkoronázva ‒ a nyitómérkőzésen a magyar játékosok kápráztatták el a közönséget; nehézkesen ugyan, de végül 27‒24-re legyőzve Brazíliát.

2018.06.19 21:05:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Lezajlott a sportlövők ESC ifjúsági liga döntőjének kvalifikációja Innsbruckban, melynek során a magyar korosztályos válogatott a nyugati régió hatos mezőnyében küzdött meg Ausztria, Franciaország, Csehország, Olaszország és Szlovénia együttesével. Puskában sikerrel vették az akadályt a magyar fiatalok, és első helyen jutottak be az októberi fináléba, pisztolyban viszont nem sikerült a bravúr.

2018.06.16 20:34:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés napot zártak a magyar leányok a serdülő Európa-bajnokság második napján Győrött, az Olimpiai Sportparkban. A mindössze 13 esztendős Fáth Laura a 33 kilogrammosok között szerzett ezüstérmet. Matyi Vivien a 46 kilósok versenyében, Szenttamási Róza és Borsos Viktóra az 50 kilogrammosok mezőnyében, míg Vizi Flóra az 54 kilósok csatájában nyert bronzérmet. A válogatott ezzel a teljesítménnyel a pontverseny ötödik helyén végezett.

2018.06.15 08:54:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Újabb két utánpótláskorú játékos kapott profi szerződést az FTC NB I-es csapatában. A 19 éves Bánfai Kírával és a 17 esztendős Tóth Nikolettel is hosszú távon számolnak a zöld-fehérek. Viszont még nem szeptembertől, ugyanis a fiatalok a következő évet a fejlődésük érdekében a szintén élvonalbeli MTK Budapest együttesében töltik.

HIRDETÉS
HIRDETÉS