Tenisz: három korosztály Európa-bajnoksága kezdődik három városban

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.21. 16:33
Címkék
Három különböző helyszínen, három korosztályban mérik össze tudásukat hétfőtől Európa legjobb fiatal teniszezői. A csehországi Most városában az U14-esek, Moszkvában az U16-osok, a svájci Klostersben pedig az U18-asok versenyeznek a kontinensbajnoki címért. Magyar részről a legidősebb korosztály reménységei tűnnek leginkább ütőképesnek – olvasható a tenisz-pálya.hu oldalon.

A hagyományokhoz hűen, a magyar versenyzők közül többen is szép reményekkel vághatnak az idei egyéni kontinensviadal küzdelmeinek. A korábbi évekhez hasonlóan most is lehet olyan játékosunk, aki éremért harcolhat, követve a tavaly Moszkvában ezüstérmet nyert Fajta Péter, Velcz Zsombor páros, vagy a két évvel ezelőtt Klosters városában Európa-bajnoki címet ünneplő Piros Zsombor példáját. Az első korosztályos győzelem még Temesvári Andrea nevéhez és az U14-es korosztályhoz fűződik, de Mandula Petra, Szávay Ágnes és Bondár Anna is nyert aranyérmet, igaz ők már a legidősebbek között.Fajta Péter, Velcz Zsombor páros, vagy a két évvel ezelőtt Klosters városában Európa-bajnoki címet ünneplő Piros Zsombor példáját. Az első korosztályos győzelem még Temesvári Andrea nevéhez és az U14-es korosztályhoz fűződik, de Mandula Petra, Szávay Ágnes és Bondár Anna is nyert aranyérmet, igaz ők már a legidősebbek között.

Az esélyek idén az U18-as korosztályban a legjobbak, hiszen Makk Péter és Nagy Adrienn egyaránt a kontinens legjobbjai közé tartozik generációjában. Utóbbi idén nyert párosban junior Grand Slam-tornát Ausztráliában, előbbi pedig negyedik helyen került fel a kontinensviadal nevezési listájára.

„A legidősebbek tornájára, Svájcban, tehát magaslaton kerül sor, ami kifejezetten kedvez a támadó stílusú, gyors ütésekkel játszóknak, mint amilyen Adri és Peti" – mondta az esélyekről az elutazást megelőzően Gulyás István, az U16-os és U18-as korosztály válogatott edzője, aki a fiatalabbakat kíséri el Moszkvába, míg az idősebbekkel Palágyi Miklós és Vaskó Balázs utazik Klostersbe.

„Én személy szerint egyesben adok nekik nagyobb esélyt, mindkettőjüknek kijöhet a lépés. A korukhoz képest rutinos, tapasztalt játékosok, akik sorozatban játsszák a nem is akármilyen tétmeccseket. Adri agresszív, gyors játéka, Peti erős, pörgetett ütései szerintem remekül mennek ebben a környezetben. Mindketten jó versenyzők, akiket motivál a nagy tét. Természetesen nagyon sok múlik a szerencsén is, jó sorsolás még nekik is sokat segíthet."

A szakember szerint az U18-as csapat kifejezetten erős, a két rutinos, 2001-es születésű játékost kiegészítő két fiatalabb teniszező, Drahota-Szabó Dorka és Fajta Péter sem kezdő a nemzetközi mezőnyben. Utóbbi, Velcz Zsombor párjaként tavaly ezüstérmet nyert Moszkvában, az U16-osok között, így különleges érzelmekkel készült a kontinensviadalra:
„Nem tagadom, csodálatos emlék a tavalyi döntős szereplés, titokban idén is valami hasonlóban reménykedem Makk Peti oldalán. Bár Zsombival igazán összeszokott páros voltunk, ebben az évben Petivel is sokat játszottam, kétszer is döntőztünk, az utazás előtti felkészülés során pedig nap mint nap együtt gyakoroltunk. Bár elsőéves résztvevőként nem leszek kiemelt, ez akár az előnyömre is válhat, hiszen terhek nélkül, felszabadultan játszhatok. Az egy évvel idősebbekkel szemben nincs mit veszítenem. Ráadásul az utóbbi hetekben edzésen és versenyen egyaránt jól ment a játék, az önbizalmam a helyén, alig várom, hogy kezdődjön."

A fiú páros másik tagja, Makk Péter is magabiztosan és nyugodtan készült a kontinensviadalra, neki az egyetlen nehézséget az jelentette, hogy egy hét alatt kellett a wimbledoni fűről a salakra visszaállnia.

Az U16-os válogatottat Gulyás László szövetségi edző kíséri el Moszkvába Forrás: tenisz-pálya.hu
Az U16-os válogatottat Gulyás László szövetségi edző kíséri el Moszkvába Forrás: tenisz-pálya.hu

Az U16-os válogatottat Gulyás István szövetségi edző kíséri el Moszkvába  •  Forrás: tenisz-pálya.hu

„Kiemelt leszek az Európa-bajnokságon, ezért én egy elődöntős szereplést tűztem ki célként magam elé. De meccsről meccsre fogok haladni, mindig az előttem álló feladatra koncentrálva, s önmagamból a lehető legtöbbet kihozva – véli Péter, akit Fajtával együtt kifejezetten nagy ütőerejű párosként jellemzett Gulyás István. Ő a csapat kijelölésekor arra is figyelt, hogy két versenyszámban, tehát egyesben és párosban egyaránt helyt kell állniuk játékosoknak. Drahota-Szabó Dorka jelölésekor egyértelműen szakmai döntést hozott a válogatott edzője, amikor a tavalyi U16-os leányegyüttes elsőszámú játékosának – az idei gyengébb ranglistahelyezése ellenére – bizalmat szavazott.

Gulyás István idén is Moszkvába utazik, mégpedig a tizenhat éven aluli együttessel, amelyben Matkó Réka Kata, Szabanin Natália, Boros Attila és Kalocsai Péter kapott helyet. A Tennis Europe korosztályos ranglistáján az előkelő kilencedik helyen rangsorolt Kalocsai a tavalyi nagyszerű évét követően sokáig sérülésekkel bajlódott, így még nincs százszázalékos formában. Róla így az a legjobb hír, hogy már egyáltalán nem fáj a válla. Gulyás nemrégiben Milánóban járt ezzel a korosztállyal, és személyesen láthatta, mennyit fejlődtek az ellenfelek. Ebben az életkorban egy esztendő alatt is óriási változáson mehet át a játékos, amennyiben teljes erőbedobással edz. A vetélytársak pedig, úgy tűnik, nem tétlenkedtek, így az U16-os magyar játékosoknak alaposan össze kell szedniük magukat, ha versenyben akarnak lenni. Boros Attilára a páros miatt esett a szakember választása, s ezért a döntéséért személyesen vállalta a felelősséget.

A dr. Zsiga László által vezetett Dankó Vanessa Dalma, Udvardy Luca, Mészáros Patrik és Sávay ZalánSándor összeállítású U14-es együttesből a leányok tűnnek az esélyesebbeknek. Udvardy Luca korosztályában a 17., Dankó Vanessa Dalma pedig a 23. helyen áll, így az ő esetükben mindenképpen igaz a szövetségi edző megállapítása, miszerint maximális odafigyeléssel és kis szerencsével a dobogós helyezéseket sem lehetetlen megközelíteni.

„Most is csak azt tudom hangsúlyozni, amit máskor, hogy a játékosoknak minden zavaró körülményt kizárva, kizárólag a versenyre koncentrálva, fordulóról fordulóra kell haladniuk, ha jó helyezést szeretnének elérni. Idén erre inkább a lányok mezőnyében, s különösen egyesben látok esélyt, de Patrik és Zalán is mehet két-három fordulót, ha kedvezően alakul a sorsolása. S bár ebben a korosztályban általában a tisztes helytállás a cél, miért is ne bízhatnánk ezúttal jóval többen?" – tette fel a kérdést dr. Zsiga László.

A válaszra alig egy hetet kell már várnunk, a korosztályos egyéni Európa-bajnokság végeztével ismét elhelyezhetjük a tenisz utánpótlásunkat a kontinens térképén. Legalábbis a következő egy esztendőre.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik