Tenisz: három csapatunk is ott lesz az utánpótlás Eb-k elitmezőnyében

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.08.05. 08:42
Címkék
„Bármi megtörténhet! " Így vágott neki a csapat Európa-bajnokság hétfőn kezdődő döntőjének az U18-as fiú teniszválogatott. A nyolcas fináléba csoportelsőként jutott gárda, a hasonló teljesítménnyel büszkélkedhető U16-as fiúgárdával egyetemben bizakodva várhatja a rajtot. A kontinens legjobb csapatait felvonultató háromnapos tornára az U18-as leánycsapat is kvalifikálta magát, igaz ők csoportjuk másodikjaként, így a fiúkkal ellentétben nem lesznek kiemeltek.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNégy korosztályos válogatottunkból három is sikeresen kvalifikálta magát a teniszezők hétfőn kezdődő korosztályos csapat Európa-bajnokságának döntőjébe. Az U18-asok között mindkét nemben sikerült ez a bravúr, az U16-osok mezőnyében pedig a fiúk léptek magabiztosan tovább.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huNégy korosztályos válogatottunkból három is sikeresen kvalifikálta magát a teniszezők hétfőn kezdődő korosztályos csapat Európa-bajnokságának döntőjébe. Az U18-asok között mindkét nemben sikerült ez a bravúr, az U16-osok mezőnyében pedig a fiúk léptek magabiztosan tovább.

Az U16-os fiúcsapat Olaszországból egyenesen utazott Franciaországba a fináléra és újabb bravúrban reménykedik
Az U16-os fiúcsapat Olaszországból egyenesen utazott Franciaországba a fináléra és újabb bravúrban reménykedik

Az U16-os fiúcsapat Olaszországból egyenesen utazott Franciaországba a fináléra és újabb bravúrban reménykedik

Egyedül az U16-os leányokbúcsúztak el a további küzdelmektől, az ő esetükben ez azért is sajnálatos, mert hazai pályán, Budapesten döntőzhettek volna. Tavaly éppen a 16 éven aluli leánycsapat jutott a legmesszebb a sorozatban, s a Feneketlen-tónál végül az előkelő negyedik helyen végzett. Az akkori együttest alkotó Gécsek Fanni, Nagy Adrienn, Kovács Zita hármas idén is folytatta a tavalyi remeklést, igaz most már az idősebbek, a 18 éven aluliak között. Ezzel a lányok közül egyedül nekik sikerült a nyári kontinentális korosztályos sorozatban fináléba jutniuk. Igaz a Romániától elszenvedett vereség miatt, csak második helyen, de a lényeg mégiscsak az, hogy Valladolidban Európa legjobb csapataival mérhetik össze tudásukat.

Az idei esztendő nagy meglepetését egyértelműen a fiúk okozták, hiszen az U16-os és az U18-as gárda nemcsak továbbjutott, de selejtezőcsoportját megnyerve az első helyen tette azt. Ennek pedig a dicsőségen túl, a gyakorlatban is komoly jelentősége lesz, hiszen kiemeltként érkeznek a döntő helyszínére. S bár a nyolcas fináléban már nincs gyenge ellenfél, egy csoportmásodik ellen mindig sokkal jobb kezdeni, mint egy csoportgyőztes ellen. Az egyenes kieséses rendszer miatt pedig a nagy dolgok gyakorlatilag már a nyitónapon eldőlnek. Aki nyer, az biztosan a legnagyobb négy között fejezi be a tornát, aki veszít, az pedig a legjobb esetben is csak ötödik lehet. Pontosan ezt történt az U16-os leány csapattal is, hiszen Drahota-Szabó Dorkáék egyedül a németek ellen veszítettek, ám a legrosszabbkor, az első fordulóban. Később hiába verték meg mindkét ellenfelüket, ötödiknél jobbak már nem lehettek.

− Bár büszke vagyok erre a három döntős helyre, nem az eredmény miatt vagyok a legboldogabb – vonta meg a selejtezők mérlegét Gulyás István, az U16-os és U18-as korosztályok szövetségi edzője. – Szakmai szemmel nézem a történteket, s ezért a lehetőséget látom benne a legértékesebbnek. Annak a lehetőségét, hogy ezek a csapataink most újabb három remek meccset játszhatnak a kontinens legjobbjai ellen. A gyerekek fejlődése szempontjából pedig ez a legfontosabb. Lehet és kell is sokat edzeni, de ezen a szinten már a meccsekből tudunk a legtöbbet tanulni.

Az U18-as csapat tagjait nagyon feldobta a csoportgyőzelem. Kéki Márk, Makk Péter és Vörös Máté egyetértett abban, hogy az olaszországi fináléban is lehet keresnivalójuk.

− Mindenképpen reális esélyünk van arra, hogy hétfőn reggel ugyanolyan jól folytassuk a sorozatot, mint ahogy pénteken Szlovákiában bejeztük – mondták a mindössze két nap pihenőhöz jutott fiúk a selejtező után. – Bármi megtörténhet! Különösen azért, mert biztos és jól összeszokott párosunk van, a két jó egyéni játékos mögött. Bárki is hibázik, csapatként azonnal összezárunk és javítunk. Az pedig mindenképpen előny, hogy kiemeltek leszünk. Szlovákiában nem voltunk azok, mégis megállíthatatlanul meneteltük végig a három napot.

Az U16-os együttes első két játékosa, Fajta Péter és Velcz Zsombor éppen két héttel ezelőtt szerzett ezüstérmet az egyéni Európa-bajnokság páros versenyében. Gulyás István szerint ez a második helyezés volt a csapatversenyben elért siker egyik záloga. A Moszkvában brillírozó duó a pénteken lezárult selejtezőkben soha nem látott önbizalommal és magabiztossággal lépett pályára, eredménye pedig a csoportelsőségben testesült meg. A szakember nagyon bízik benne, hogy ez a lendület a franciaországi finálé alatt is kitart még, s a csapat újabb meglepetéssel szolgál a hétfőn kezdődő három napos sorozatban.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG. DÖNTŐ.
U16.
Fiúk. Le Touquet (Franciaország). Dánia, Franciaország, Lettország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Oroszország, Spanyolország. A magyar válogatott: Buzonics Dominik, Fajta Péter, Velcz Zsombor. Csapatvezető: Gulyás István.
U18.
Fiúk. Todi (Olaszország). Franciaország, Magyarország, Nagy-Britannia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Ukrajna, Spanyolország. A magyar válogatott: Kéki Márk, Makk Péter, Vörös Máté. Csapatvezető: Palágyi Miklós.
Leányok. Valladolid (Spanyolország) Fehéroroszország, Magyarország, Olaszország, Oroszország, Románia, Spanyolország, Szlovákia, Törökország.A magyar válogatott: Gécsek Fanni, Nagy Adrienn, Kovács Zita. Csapatvezető: Mák Tibor

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik