Tenisz: fejben volt erős Makk Péter Párizsban

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.06.07. 12:07
Címkék
Elképesztő héten van túl Makk Péter, aki junior egyesben egészen a legjobb nyolcig menetelt a Roland Garroson. Legyőzte az első kiemeltet, az első húsz közelébe került a világranglistán, és Párizsban testközelből láthatta a sportág legnagyobbjait. Interjú a 18 éves teniszezővel.

Pályafutása legnagyobb sikerét aratta csütörtökön Makk Péter a junior Roland Garroson. A 18 esztendős teniszező a junior-világranglistán második helyen álló, első kiemelt Lorenzo Musetti ellen nyert döntő szettes maratoni csatában, és a negyeddöntőbe jutott. A következő mérkőzést azonban a szerdai esőzés miatt másfél órával később le kellett játszani, és a tizedik kiemelt, amerikai Martin Damm lényegesen frissebb volt, és két játszmában legyőzte a magyar fiút.Makk Péter a junior Roland Garroson. A 18 esztendős teniszező a junior-világranglistán második helyen álló, első kiemelt Lorenzo Musetti ellen nyert döntő szettes maratoni csatában, és a negyeddöntőbe jutott. A következő mérkőzést azonban a szerdai esőzés miatt másfél órával később le kellett játszani, és a tizedik kiemelt, amerikai Martin Damm lényegesen frissebb volt, és két játszmában legyőzte a magyar fiút.

Makk Péter a junior-világranglista második helyezettjét is legyőzte Párizsban
Makk Péter a junior-világranglista második helyezettjét is legyőzte Párizsban

Makk Péter a junior-világranglista második helyezettjét is legyőzte Párizsban

Persze, ettől még egy cseppet sem lehetett csalódott, hiszen második junior Grand Slam-tornáján sorozatban – a selejtezőben vívott találkozókkal együtt– öt mérkőzést nyert meg, és ezzel akár az első húszba is bekerülhet az U18-as világranglistán.

Az első kiemelt legyőzése után másfél órával újra pályára kellett lépned, méghozzá a junior Roland Garros negyeddöntőjében. Elfáradtál a második összecsapásra?

– Természetesen igen. Nem jött jól a szerdai esőszünet, ahogyan az sem, hogy a háromszettes találkozó után nem sokkal újra pályára kellett lépnem. Ezen a szinten már csak kiváló játékosok jönnek szembe, ilyen fizikai állapotban Damm ellen nem lehetett esélyem.

Viszont ami azelőtt történt, arra alighanem sokáig emlékezni fogsz. Pályafutásod legnagyobb eredményét érted el Musetti legyőzésével.

– Ez így van, nem is lehet kérdéses. Korábban játszottunk már kétszer, egyszer én győztem, egyszer ő, de mindenképpen a mostani meccsünk a legemlékezetesebb, hiszen ez Roland Garros-negyeddöntőt ért. Ismertem, tudtam, hogy az egykezes fonákját érdemes támadnom, ezen kívül mentálisan végig stabil maradtam. Azt hiszem, ez volt a siker a kulcsa.

Na meg az, hogy a szoros helyzetekből megint jól jöttél ki. Minek köszönhető, hogy ebben előreléptél az elmúlt hetekben?

– Az a helyzet, hogy nem tudom. Egyszer csak átfordult valami, és elkezdtem mérkőzéseket nyerni. Talán annyit tudok mondani, hogy most a Garroson is: nem arra gondoltam, hogy most bréklabdát kell hárítanom, csak meg akartam nyerni a következő pontot és végig koncentrálni.

Párizs után nem sokkal következik a következő verseny, Wimbledon, amelynek immár kiemeltként futhatsz neki. Milyen reményekkel várod a füves pályás szezont?

– Fejest ugrok az ismeretlenbe, hiszen korábban még nem játszottam füvön. Lesznek felvezetőversenyek. amelyeken lesz lehetőségem alkalmazkodni a körülményekhez, és mi másban bízhatnék, mint hogy sikerül továbbmenteni a formámat Wimbledonra is.

Makk Péter a fontos pontokat rendre megnyerte a junior Roland Garroson Fotó: Zádor Péter/MTSZ
Makk Péter a fontos pontokat rendre megnyerte a junior Roland Garroson Fotó: Zádor Péter/MTSZ

Makk Péter a fontos pontokat rendre megnyerte a junior Roland Garroson  •  Fotó: Zádor Péter/MTSZ

Utolsó éves juniorként már gondolom a felnőttversenyek felé is kacsingatsz. Hogyan készülsz az előtted álló évekre, feladatokra?

– Egyelőre azért inkább a juniorviadalok vannak előtérben, azokra hegyezzük ki a formámat. De a következő hetekben otthon indulok felnőttversenyen is, ami azért fontos, mert tényleg vészesen közeledik az utánpótláskor vége. Viszont addig is vár rám még két Grand Slam-torna.

Ha már Grand Slam. Mit jelentett neked részt venni életed második ilyen eseményén, hogy láthattad a sportág legnagyobbjait testközelből?

– Ez adta számomra talán a legtöbbet. Látni azokat a játékosokat, akik közé egy napon én is szeretnék tartozni, és persze amennyit csak lehet tanulni tőlük. Mindez talán még nagyobb motivációt jelent, mint a győzelmek. –

Makk Péter eredményei a junior Roland Garroson:
Egyes
Selejtező, 1. forduló: Pourroy (francia) 6:1, 7:6
Selejtező, 2. forduló: Paulson (cseh) 5:7, 7:6, 6:1
1. forduló: Micui (japán) 6:1, 7:5
2. forduló: Tepmach (francia) 6:1, 6:4
3. forduló: Musetti (olasz) 7:6, 4:6, 7:5
Negyeddöntő: Damm (amerikai) 1:6, 4:6
Páros
1. forduló: Dica (román)–Blanch, Lerby (amerikai, francia) 2:6, 5:7

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik