Tenisz: elődöntős a Fajta Péter, Velcz Zsombor páros az U16-os Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.20. 21:42
Címkék
Kiemelkedő játékkal jutott az elődöntőbe a Fajta Péter, Velcz Zsombor páros az U16-os teniszezők Európa-bajnokságán Moszkvában. Gulyás István szövetségi edző szerint a magyar kettős ezzel az ő legtitkosabb álmát váltotta valóra. A bronzéremmel azonban egyelőre nem elégszenek meg, szombaton a döntőbejutásért, a házigazda oroszok ellen szállnak harcba. Fajta Péter pénteki mérkőzését a rossz idő miatt a magyar fiú 3:1-es vezetésénél félbeszakították. A leányok ezzel szemben mind párosban, mind egyesben befejezték a kontinensviadalt.

Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe
Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe

Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe

Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe
Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe

Velcz Zsombor és Fajta Péter (balról jobbra) nagyszerű játékkal jutott az elődöntőbe

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huBár általánosságban a leány utánpótlást tartják Magyarországon erősebbnek, az U16-os fiúk Moszkvában rácáfoltak erre a megállapításra. A korosztályos Európa-bajnokságon az egyesben egyedüli magyarként versenyben lévő Fajta Péter nyolcaddöntős mérkőzését az esőzések miatt ugyan nem tudta befejezni, de 3:1-re vezetett, amikor találkozóját szombatra tették át. Az igen erősnek tartott olasz fiú ellenében ez mindenképpen megnyugtató a folytatásra nézve. Az igazi bravúr azonban a párosok versenyében született meg.

A kontinensviadal előtt Gulyás István, a korosztály szövetségi edzője úgy nyilatkozott, titokban éremben reménykedik. Az álmot a Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős igen nagy meglepetésre valóra váltotta.Mi több, pénteki győzelmeik után a szombati elődöntőben már a döntő a cél. Pedig a rossz időjárás miatt két mérkőzést is kellett játszaniuk: először a szerb, utána pedig a román kettős ellen. A legjobb nyolc közé kerülésért vívott találkozót az összesűrűsödött program miatt rövidített szettekben játszották, a magyar fiúkat azonban ez egyáltalán nem zavarta, s egy szoros első szett után magabiztosan hozták a másodikat. A negyeddöntőben hasonló koreográfiával nyertek a románok ellen.

„A fiúk megérdemelték a győzelmet, nagyszerűen játszottak – értékelte Gulyás István a Fajta, Velcz kettős remek eredményét. – S bár az ő esetükben összeszokott párosról beszélhetünk, ez nem lett volna elég a győzelemhez. Mindkét meccsen kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ráadásul borzalmas körülmények között, hiszen kora reggel szakadt az eső, vártunk, majd olyan csúszós pályán kezdődtek a mérkőzések, hogy jeleznem kellett a balesetveszélyt a szervezőknek. Akkor bementünk keményre, majd törölték az egyeseket, a párosoknál pedig pontosan ugyanez a huzavona ismétlődött meg. Egyik meccset bent, a másikat kint kellett lejátszaniuk, teljesen különböző borításon. Csodálom, hogy a fiúk ilyen jól alkalmazkodtak a helyzethez, és nem hagyták magukat kibillenteni a nyugalmukból. Most természetesen a döntő a cél, de ezzel a bronzéremmel gyakorlatilag minden reményemet túlszárnyalták. És ne feledkezzünk meg Fajta Péterről, aki ma reggel agresszíven, nagyszerűen játszva szerzett vezetést az olasz fiú ellen, aki eddig szinte mindenkit lelépett.”

A szombati elődöntőben az az orosz páros lesz a magyarok ellenfele, amelyik a téli csapat Eb-döntőben az 5. helyért játszott találkozón csak szoros, harmadik szettben tudta legyőzni őket. Most eljött a visszavágás ideje, ráadásul sokkal értékesebb helyzetben, hiszen az egyéni Európa-bajnokság fináléja a tét. S bár az ellenfél a hazai pálya előnyét élvezheti, Gulyás István szerint a két magyar fiú az év eleje óta sokkal többet fejlődött, mint az oroszok. Nagy csata várható tehát a szombati elődöntőben, bármi megtörténhet.

A leányoknál ezzel szemben nem sikerült a bravúr, a szlovák kettős agresszívebben, tudatosabban játszott a magyarnál. S bárDrahota-Szabó Dorkának és Szabanin Natáliának volt némi esélye, végül nyert a papírforma. Előbbi ráadásul vigaszágas mérkőzése során megterhelte a csuklóját, ezért a válogatott edzői úgy gondolták, helyesebb ha feladja soron következő találkozóját, és pihenteti sérülését.

EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MOSZKVA
Egyes. Nyolcaddöntő.
Fiúk: Fajta Péter−Luciano Darderi (olasz) 3:1 (félbeszakadt)
Vigaszág.
Lányok: Drahota-Szabó Dorka−Renata Farima (moldáv) 4:1, 5:4(2), 4:0, Nyolcaddöntő: Ine Soltveit Stange (norvég)−Drahota-Szabó Dorka (sérülés miatt feladta)
Páros. Nyolcaddöntők.
Fiúk: Fajta Péter, Velcz Zsombor−Lazar Milicevic, Stefan Popovic (szerb) 5:3, 4:0,
Lányok: Romana Cisovska, Nina Stankovska (szlovák)−Drahota-Szabó Dorka−Szabanin Natália 5:3, 5:3
Negyeddöntők:
Fiúk: Fajta Péter, Velcz Zsombor−Radu Mihai Papoe, Dragos Petre Popeanga (román) 6:3, 6:1

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik