Tenisz: esélylatolgatás az U18-as és az U14-es Eb előtt

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.22. 10:42
Címkék
Piros Zsombor tavalyi egyes győzelme után nincsenek könnyű helyzetben az U18-as egyéni Európa-bajnokságon Svájcban pályára lépő magyar teniszezők. A Gécsek Fanni, Nagy Adrienn, Makk Péter, Vörös Máté négyes a csapatot elkísérő edző, Palágyi Miklós szerint leginkább párosban esélyes egy jó eredményre. Ugyanebben az időben Csehországban versenyeznek az U14-es korosztály kontinentális legjobbjai is. A Bartha Panna, Kántor Anna, Deli Merse és Pesti Balázs alkototta magyar küldöttség esetében dr. Zsiga László szövetségi edző a legjobb 16-ba kerüléssel már elégedett lenne.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA klostersi U18-as Európa-bajnokság tavaly a magyar teniszutánpótlás egyik jelentős sikerét hozta. Piros Zsombor egyes győzelmével tette fel a koronát juniorkarrierjére, igaz, néhány hónappal korábban az év másik nagy bravúrja is az ő nevéhez fűződött: megnyerte a korosztályos Australian Opent. Idén a kontinensviadalra az őt követő új generáció képviselői utaztak el, a lányok mezőnyében Nagy Adrienn és Gécsek Fanni, a fiúk között Makk Péter és Vörös Máté képviseli majd a magyar színeket. Utóbbi 2000-es születésű, tehát utoljára indulhat a viadalon, a többiek egy évvel fiatalabbak, ők még csak elsőévesek az U18-asok között.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA klostersi U18-as Európa-bajnokság tavaly a magyar teniszutánpótlás egyik jelentős sikerét hozta. Piros Zsombor egyes győzelmével tette fel a koronát juniorkarrierjére, igaz, néhány hónappal korábban az év másik nagy bravúrja is az ő nevéhez fűződött: megnyerte a korosztályos Australian Opent. Idén a kontinensviadalra az őt követő új generáció képviselői utaztak el, a lányok mezőnyében Nagy Adrienn és Gécsek Fanni, a fiúk között Makk Péter és Vörös Máté képviseli majd a magyar színeket. Utóbbi 2000-es születésű, tehát utoljára indulhat a viadalon, a többiek egy évvel fiatalabbak, ők még csak elsőévesek az U18-asok között.

Az U18-as Eb magyar résztvevői: Gécsek Fanni, Vörös Máté, Makk Péter és NAgy Adrienn
Az U18-as Eb magyar résztvevői: Gécsek Fanni, Vörös Máté, Makk Péter és NAgy Adrienn

Az U18-as Eb magyar résztvevői: Gécsek Fanni, Vörös Máté, Makk Péter és Nagy Adrienn úton Klosters felé

Hétfőtől egy héten át, a legnagyobbakkal egyidőben, Csehországban Európa legjobb tizennégy éven aluli teniszezői is a kontinens legjobbja címéért lépnek pályára. Dr. Zsiga László, a korosztályért felelős szövetségi edző a Bartha Panna, Kántor Anna, Deli Merse, Pesti Balázs négyesnek szavazott bizalmat. Az esélyekrőla szakember tájékoztatta honlapunkat:

− Nehéz megmondani, mit várhatunk a fiataloktól, elsősorban tisztes helytállást. Ha a sorsolás kedvezően alakul, akár a tizenhat közé is juthat valamelyikük, amivel maradéktalanul elégedett lennék. Ehhez legalább két-három fordulót kell menni, miközben minden meccs és ellenfél nehéz lesz. Úgy gondolom, mind a négy játékosnak lehet esélye, de ehhez a maximumot kell kihozniuk magukból.

Ebben a korosztályban az első magyar Európa-bajnok Temesvári Andrea volt 1980-ban, majd 1993-ban Vidáts Réka állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. A fiúk inkább párosban tettek ki magukért, tizennégy évesen a Lányi, Lázár, a Kisgyörgy, Sávolt, valamint a Kotormán, Valkusz kettős nyert kontinensbajnoki címet.

Az idősebbek között Temesvári Andrea ebben az életkorban már elsősorban a felnőttek között versenyzett, így ő U18-as bajnoki címmel nem büszkélkedhet. Piros Zsomboron kívül azonban aranyérmes lett Mandula Petra, Szávay Ágnes és Bondár Annais. Idén kevesebb az esély arra, hogy ismét tornagyőztest ünnepelhessünk, de a magyar fiatalok egyáltalán nem nézőnek utaztak Svájcba.

− A fiúk a férfi Szuper Ligáról, a lányok pedig a bajai tizenötezer dolláros felnőtt női tornáról érkeztek a kontinensviadalra – beszélt az esélyekről a négy fiatalt elkísérő edző, Palágyi Miklós. – Közös edzést nem tartottunk, mindegyiküknek jólesett egy kis szusszanás, bár a fiúk még pénteken is játszottak. Mind a négyen jó formában vannak, elszántak, mindent megtesznek majd a győzelemért. Úgy gondolom, párosban lehetnek merészebb álmaink.

A szakember szavait alátámasztják, hogy Makk Péter és Vörös Máté június közepén Lengyelországban G2-es junior ITF-tornát nyert, amely nem sokkal gyengébb a G1-es színvonalúnak tekinthető Európa-bajnokságnál. A Nagy Adrienn, Gécsek Fanni kettős még a Makk, Vörös duónál is többet játszik együtt, felnőtt női ob-t is nyert már.

− Mivel a kontinensviadalon minden nemzetből a két legjobb indulhat, lesznek olyan párok, akik erre az egy alkalomra állnak össze – vélekedett indulás előtt az MTK játékosa, Nagy Adrienn. – Egyesben bízom benne, hogy a kiemelésemnek köszönhetően jó sorsolást kapok és lesz időm belelendülni. Sok meccs áll mögöttem, kicsit elfáradtam, de ezzel nem foglalkozom túlságosan, mert ez is fontos torna. Az európai mezőny a legerősebb, ugyanakkor vannak nemzetek, ahol csak egy jó játékos van, a második viszont verhető, így könnyebb kört is ki lehet fogni. A legjobb nyolc között már nehéz lesz, ott már szerencsére is szükség van atovábbjutáshoz. Esős időt jósolnak, ezért elképzelhető, hogy hol bent, hol kint fogunk játszani, de ez mindenki számára nehézséget okozhat.

Az U18-as mezőnyben Nagy Adrienn az 58., Makk Péter pedig a 102. helyezésével lesz a magyar küldöttség legjobb leány, illetve fiú versenyzője. Utóbbi a győri GYAC férfi csapatával vett részt a felnőtt Szuper Liga sorozatban.

− Szerintem ideális felkészülés volt ez az Európa-bajnokságra, hiszen tapasztalt, jó játékosok ellen játszhattam – beszélt az Eb-t megelőző időszakról Makk Péter. – Többüket is megvertem, ez önbizalmat adott, ami különösen fontos egy viadal előtt. Nem tűztem ki célokat magam elé, mert nem akartam plusz terheket a vállamra venni. A héten jól ment a játék, most is megteszek mindent azért, hogy a legjobb eredményt érjem el.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik