HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.11 12:14 Frissítve: 2019.01.11 12:21

Tenisz: egy győzelem, egy vereség Traralgonban

Nagy Adrienn győzelemmel, Makk Péter pedig vereséggel kezdett péntek hajnalban Ausztráliában, a korosztályos Grand Slam viadal előversenyén Traralgonban. A két fiatal ezzel megkezdte utolsó junioridényét. Honlapunknak nemcsak az első találkozóikról, de melbourne-i esélyeikről is beszéltek.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Magyar idő szerint pénteken hajnalban megkezdte utolsó utánpótlás idényét a két legelőkelőbb helyen jegyzett magyar juniorjátékos, Nagy Adrienn és Makk Péter. A traralgoni 1-es kategóriás juniorverseny nem a fiatalok Grand Slam-viadala, annak csak előversenye, de lélekben már mindenki Melbourne-ben érezheti magát. A földrajzi közelségen túl leginkább a „válogatott társaság” miatt. Hogy mindenki nyugodtan érkezhessen a hivatalosan január 19-én rajtoló junior Australian Open küzdelmeire, a Victoria állambeli 25 ezres kisvárosban már pénteken pályára léptek a főtáblás versenyzők.

Az idén tizennyolcadik születésnapját ünneplő teniszezők most néhány napig ugyanazt az utat követik, valójában azonban két különböző történet az övék.

Az előverseny első köre jól sikerült Nagy Adrienn számára. A bemelegítéssel nem volt gond.

Az előverseny első köre jól sikerült Nagy Adrienn számára. A bemelegítéssel nem volt gond

Nagy Adrienn némi rutinnal érkezett a kenguruk földjére, hiszen karrierje harmadik korosztályos Grand Slamjén léphet pályára, igaz, az ausztráliai viadal eddig még hiányzott a gyűjteményéből. A tavalyi év olyannyira jól sikerült neki, hogy Párizsban, Wimbledonban és New Yorkban egyaránt főtáblás volt. S bár meccset nyernie csak ez utóbbi első körében sikerült, 17 évesen ezt akár bemelegítésnek is fel lehetett fogni a 2019-es esztendő nagy kihívásaira. A korosztályos ranglistán pillanatnyilag 27. helyezett Adrienn 12.-ként került fel a GS-viadal nevezési listájára, így most kiemeltként várhatja az első kört.

Előbb azonban a traralgoni viadalon melegít, ahol egy hellyel előbb, a 11. helyen jegyzik. Az első körben az amerikai Chloe Beck ellen lépett pályára, akit nagyon kellemetlenül játszó ellenfelként írt le a találkozó után. Az első szettben még minden az esélyek szerint alakult, a magyar lány kemény, gyors ütései ellen nem volt fegyvere riválisának. A másodikban az amerikai játékos váltott, nyesegetni és ejtegetni kezdett, s bár az MTK-s fiatalnak meccslabdája is volt 6:5-ös állásnál, végül elbukta a szettet. A döntő, harmadik játékrészben 0:2-nél aztán visszavette az irányítást, és végül megnyerte a kiélezett, elsősorban taktikai és mentális küzdelmet (6:1, 6:7, 6:4).

Adrienne felkészülése meglehetősen felemásra sikerült. A páros Orange Bowl-győzelemmel záruló, hosszú 2018-as idényt követően nemhogy pihenésre nem jutott ideje, de hosszabb alapozásra sem. Egy kisebb megfázást követően egyik bölcsességfogának eltávolítása okozta a legnagyobb kellemetlenséget a karácsonyi ünnepek alatt. S bár leállni gyakorlatilag egy-két napnál többet ekkor sem tudott, a megszokott menetrendet azért felborította az orvosi beavatkozás.

– Adri mindig a legnagyobb elszántsággal készül fel tornáira, most rajta kívül álló okok miatt alakult kicsit másképp – mondta édesanyja és edzője, Csurgó Virág, aki a fárasztó amerikai túrát követően átadta a stafétabotot az edző-apuka Nagy Tamásnak, és itthonról figyeli lánya mérkőzéseit. – A sorsolástól sok minden függ, de kiemeltként azért ő is érzi, hogy van keresnivalója a legjobbak között.

Adrienn és édesapja, Nagy Tamás, már január első szombatján megérkezett Ausztráliába, hogy az átállás nehézségei ne zavarják meg a közvetlen felkészülést.

– A következő ellenfelem az ausztrál Annerly Poulos lesz. Párosban a japán Kawaguchival lépek majd pályára, vele döntős voltam Mexikóban, jól megértjük egymást. Mosolygós lány, és mivel én sem szeretek faarccal játszani, jókat szoktunk nevetgélni együtt, ami meccs közben sokat tud segíteni. Harmadik kiemeltek lettünk, és a Nugroho, Wei indonéz, kínai kettős ellen kezdünk – összegezte a nyitónapon történteket Adrienn.

Nagy Tamás bizakodóan nyilatkozott az esélyekről. Szavait az első találkozó igazolta is:

– Minden fejben fog eldőlni, ha sikerül felpörögnie, nem lesz gond. A különböző játékstílusú ellenfelek ellen azonnal váltani kell, az alkalmazkodáson is sok múlik. Jövő hétre negyven feletti hőfokokat jósolnak, megkaptuk a biztonsági utasításokat, amelyeket be kell tartanunk.

A másik magyar, Makk Péter új fiúként érkezett Ausztráliába, a nemzetközi szövetség (ITF) speciális csapatában kapott helyett, három különböző nemzetiségű fiú és lány mellett. Az ő esete azért különleges, mert már a 2018-as szezon második felében felfért volna a korosztályos Grand Slam-tornákra selejtező táblájára, ám szakmai és anyagi okok miatt végül nem nevezett.

– Szívesen mentem volna, de beláttam, hogy edzőimnek igaza van – vélekedik a fiatal játékos. –

Makk Péter az indulás előtt. Számára az előverseny valóban csak bemelegítés lett

Makk Péter az indulás előtt

A legutóbbi év inkább a felkészülésről szólt, sokat edzettem, sokat fejlődtem. Az a fontos, hogy most, az utolsó évben simán sikerült biztosítanom a főtáblás indulás jogát. Két fiút korábban is ismertem már, az edzők is szimpatikusak, bizonyára hasznos lesz, hogy objektív szemmel nézik a játékomat."

Az elmúlt egy hét tapasztalata az, hogy a független trénerek hasonló felfogásban, hasonló tanácsokkal látták el a magyar fiút, mint hazai edzője, Palágyi Miklós, aki Kuhárszky Zoltánnal közösen irányítja a Nemzeti Edzésközpontban készülő Makk munkáját.

– Peti felkészülése sérülésmentes és sikeres volt,  jó formában van, nyugodtan engedtem el Ausztráliába – mondta honlapunknak Palágyi Miklós, aki tanítványa távollétében sem fog unatkozni, hiszen a időközben Törökországba utazott fiatal magyar játékosok kis csoportjával egy 3-as kategóriás ITF-tornára. – Az utazási költségeket a nemzetközi szövetség állja, miközben jó csapatban, jó edzők kezében lesz végig. Ami a technikai kérdéseket illeti, mind fonákján, mind a védekezésén, mind pedig a szerváján javítottunk a felkészülés során. Az idei év célja számokban a legjobb húszba kerülés.

A juniorok között pillanatnyilag a 63. helyen rangsorolt, és Traralgonban 41.-ként, az Australian Openen pedig 44.-ként nevezett Makk Péter kiemelt státuszról nem álmodozhatott, mégis bizakodva várta a két tornát. Jól ismeri ellenfeleit, közülük többet vert már meg karrierje során, mint ahánytól kikapott. Az előversenyen mégsem sikerült győzelemmel indítani. 6:4, 2:6, 6:3-as vereséget szenvedett a 11. helyen kiemelt cseh Jiři Lehečkától.

− Agresszívan kezdtem, ahogy elterveztem – összegezte az első mérkőzés történéseit Makk Péter. – Az első szettben gyors voltam, sikerült hibára kényszerítenem az ellenfelemet. A második elejétől azonban nem tudtam tovább vinni ezt az agresszivitást és ezzel az ő kezébe csúszott át az irányítás. Elvesztettem az önbizalmamat, a végére a lábmunkám is lelassult. A meleget is szoknom kell még. Ezt a tornát valójában bemelegítésnek szántam a Grand Slam előtt, kár, hogy tényleg nem lett több belőle.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.