utanpotlassport.hu 2018.11.17 09:21 Frissítve: 2018.11.17 20:29

Tenisz: a felnőtté válás ebben a sportágban különösen nehéz

Bondár Anna, Gálfi Dalma, Stollár Fanny, Piros Zsombor és Valkusz Máté. A magyar teniszutánpótlás kiemelkedő játékosai, akik néhány éve még kontinensbajnoki címmel, Grand Slam-győzelemmel vagy világranglista-elsőséggel büszkélkedhettek korosztályukban. Ma már mindannyian a felnőtt mezőnyben keresik boldogulásukat. Hol több, hol kevesebb sikerrel.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A korosztályváltás egyetlen sportágban sem könnyű, ám néhányban különösen nehéz. Utóbbiak közé tartozik a tenisz, amelyben felnőttként már-már lehetetlen küldetésnek tűnik a világ legjobbjai közé kerülni. A Top 100-ba ugyan korábban is eljutott egy-egy magyar játékos, de Babos Tímea és Fucsovics Márton jelenlegi sikerei a profi éra történetében egyedülállónak mondhatók. Az ő útjuk sem volt bukkanóktól mentes, és a jelenlegi fiatal felnőttekkel sincs ez másképpen. S bár lehet általános tanulságokat levonni a történetükből, ahány játékos, annyi eset.

A jelenlegi 21 éven aluli, de már a felnőttek között játszó teniszezők közül csak Gálfi Dalma tudott a nagyok közé is a tőle megszokott lendülettel berobbanni. Igaz, ő volt az egyetlen, aki korábban minden létező korosztályos címet begyűjtött. Az U14-es mezőnyben vezette az európai ranglistát, miközben a kontinensviadalon ezüstérmet nyert. Kétezer-tizennégyben az U16-os mezőnyben, Stollár Fannyval nyert páros Eb-t, egy évvel később, immár a legidősebbek között pedig ezüstérmes lett nagyszerű kettősük. A 2015-ös év az aratás ideje volt. Előbb ismét Fannyval párban, Wimbledonban lett bajnok, majd a US Openen egyesben is győzni tudott, miközben már a WTA-ranglistán is benne volt a legjobb háromszázban, és a nemzetközi szövetség is korosztálya legjobbjának választotta. Egy évvel később, alig több mint 18 évesen a 160. hely körül zárta az évet, karrierje legjobb helyezését tavaly júniusban 136.-ként érte el.

Gálfi Dalma és Stollár Fanny 2014-ben páros Európa-bajnokságot nyert az U16-s leányok mezőnyében Fotó:Zádor Péter

Gálfi Dalma és Stollár Fanny 2014-ben páros Európa-bajnokságot nyert az U16-s leányok mezőnyében  •  Fotó:Zádor Péter

A kezdeti lendület azonban megtört, Dalma a 300. hely környékére csúszva járja a tornákat, s próbálja visszaküzdeni magát oda, ahol tehetsége és korábbi eredményei alapján megérdemelt helye lenne. A fiatal teniszező az idei évet felejthetőként jellemzi, s bevallja,  leginkább az önbizalomhiány vetette vissza. Pedig nem felejtett el teniszezni, sőt.

„Megnéztük Dalma néhány évvel ezelőtti meccseit és meglepően kicsi az akkori és a mostani játéka közötti különbség” – vélekedik edzője, Jancsó Miklós, aki meg van győződve arról, hogy játékosának csak egy pici lökésre lenne szüksége, hogy rátaláljon régi, sikeres énjére. A szakember szerint a női tenisz hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években, s minél kisebb a játéktudásbeli különbség, annál jobban számít a mentális erő. A hölgyeknél egyébként is nagyobb súllyal esik latba a lélektan, a külső események hamarabb kizökkentik őket az egyensúlyukból. Ezt történt Dalmával is.

De Stollár Fanny esetében is fontosak voltak a lelki tényezők. Az eredmények akkor kezdtek ismét jönni, amikor az idei év elején Juhász Gábor, a hazai szövetség sportigazgatója állt szakmai teamjének élére. Együttműködésüknek köszönhetően pillanatnyilag ő áll a legközelebb (WTA 120.) főszereplőink közül a női Top 100-hoz. Pedig a 13 éves korában felnőtt magyar bajnokságot nyert Stollár honfitársaitól igencsak eltérő útra lépett tiniként. Kiemelkedő tehetségének köszönhetően 2014 és 2017 között a tengerentúlon, a Bollettieri Akadémián készülhetett tornáira. A figyelem és a törődés hiánya miatt azonban végül a magyar stábot választotta. Igaz, Stollár Fanny szerint a felnőtt mezőnyt színvonalában nem is lehet egy lapon említeni a juniorral, amelyben alig talált legyőzőre.

A 21 esztendős, korábban U18-as Európa-bajnok Bondár Anna két évvel ezelőtt már a 304. helyen állt a WTA-ranglistán, amikor térdszalagszakadást szenvedett. Az egykori kiváló játékos, Bardóczky Kornél tanítványa azonban nem adta fel, és a majd' egyéves kihagyást

Bondár Anna  Sevillában 25 ezer dolláros ITF-tornát nyert

Bondár Anna Sevillában 25 ezer dolláros ITF-tornát nyert

követően néhány hete megnyerte élete első 25 ezer dollár összdíjazású versenyét, így jelenleg már 261. a női ranglistán. A mester szerint nehéz helyzetben lenne, ha Annával szemben kellene felkészítenie egy játékost, mert nem igazán tudna gyenge pontot találni rajta. Bár azt Bardóczky is elismerte: tanítványa esetében is fontos, hogy a nehéz pillanatokban egy emberként álljanak mögötte a vele dolgozók.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sportokban általában, de a teniszben különösen sok múlik a mentális érettségen. Kuhárszky Zoltán, a korábbi junior-világelső Valkusz Máté jelenlegi edzője szerint a fiúk esetében egyéb tényezők is szerepet játszanak a felnőttek közé átlépés kritikus időszakában.

„A férfimezőnyben a fizikális kondíció legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a mentális erő. És pont ebben gyengébb a tizennyolc éves az érett huszonötévesnél. Nem elég jól játszaniuk, bele is kell erősödniük a mezőnybe. Ehhez pedig idő és türelem kell” – vélekedik Kuhárszky Zoltán, aki a tenisz sajátosságaira is felhívta a figyelmet. A kiváló szakember szerint a sportágban tapasztalható éles konkurenciaharc tovább nehezíti a fiatalok dolgát, arról nem is beszélve, hogy összetettsége miatt különösen hosszú képzési időre kell számítani egy kisgyerek esetében. Bár a fiúk számára is fontos a szoros lelki kapcsolat edző és játékos között, súlyos hibaként említi, hogy vannak mesterek, akik nem tudnak időben elszakadni tanítványuktól, s olyan kollégának átadni a szakmai irányítást, aki többet tudna segíteni a felnőttkorba átlépő játékosnak.

Valkusz Máté  már az  ATP-világranglista 247. helyén áll

Valkusz Máté már az ATP-világranglista 247. helyén áll

Valkusz Máté junior világelsőként zárta utánpótláskarrierjét. A szerencse azonban gyorsan elpártolt tőle, s előbb sérülés, majd betegség akadályozta a korosztályváltást. Az idén 20 éves teniszező fejében azonban még a legnehezebb pillanatokban sem fordult meg, hogy vége lehet karrierjének. És neki lett igaza, hiszen ezen a héten érte el eddigi legjobb ATP-helyezését (247.). Az év elején kitűzött top 300-as célt tehát túl is teljesítette. Pedig Kuhárszky Zoltán szerint csupán három hónapnyi időre tehető az az időszak, amikor problémamentesen tudtak készülni. A múlt árnyai rendre vissza-visszaköszöntek, még ha egyre ritkábban és gyengébben is. Az, hogy későn érő típus, persze idővel még előnnyé is válhat Valkusz esetében.

Az ötösfogat legfiatalabbja, a mindössze 19 éves Piros Zsombor alig egy éve érte el utánpótláskarrierje csúcspontját a korosztályos US Open megnyerésével és az U18-as Európa-bajnoki címmel. Őt nem akadályozták sérülések, viszont fizikálisan még hátrányban van idősebb ellenfeleivel szemben – de ezt technikai képzettségével kompenzálva bravúros eredményeket is elért. Ilyen volt a világranglista 56. helyén álló Julien Benneteau legyőzése januárban, vagy a szintén top 100-as Jirí Vesely elleni sikere a Magyarország−Csehország Davis-kupa-mérkőzésen. Edzője és édesapja, Piros Attila szerint ebben a sportágban a profi szemléleten múlik minden:

„A pályán és azon kívül is száz százalékot kell kihozniuk magukból a játékosoknak, s talán ez a legnehezebb a profi életben. Zsombor

Piros Zsombor idén indult el az önállóság útján Fotó: Zádor Péter

Piros Zsombor idén indult el az önállóság útján  •  Fotó: Zádor Péter

juniorként gyakorlatilag a tehetségéből is megélt, a felnőtteknél viszont csak a munka, a munka, és ismét a munka vezethet eredményre. Ehhez azonban ténylegesen fel kell nőnie, gyerekfejjel nem lehet végigjárni ezt az utat.” Bár Piros Zsombor októberben az ATP-rangsor 392. helyével érte el eddigi karriercsúcsát – ezzel már most a negyedik legjobban rangsorolt magyar férfi teniszező –, Piros Attila szerint az idei év jobban is sikerülhetett volna. Az édesapa azonban szándékosan engedte át fiának néhány fontos kérdésben a döntést, hogy Zsombor megtapasztalja az önállóságot.

A profi teniszben ugyanis nincs gyakornokság, a fiatalokat azonnal mélyvízbe dobják. Függetlenül attól, milyen dicsőséglistát is gyűjtöttek korábban utánpótlás-versenyzőként.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.