HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.17 09:21 Frissítve: 2018.11.17 20:29

Tenisz: a felnőtté válás ebben a sportágban különösen nehéz

Bondár Anna, Gálfi Dalma, Stollár Fanny, Piros Zsombor és Valkusz Máté. A magyar teniszutánpótlás kiemelkedő játékosai, akik néhány éve még kontinensbajnoki címmel, Grand Slam-győzelemmel vagy világranglista-elsőséggel büszkélkedhettek korosztályukban. Ma már mindannyian a felnőtt mezőnyben keresik boldogulásukat. Hol több, hol kevesebb sikerrel.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A korosztályváltás egyetlen sportágban sem könnyű, ám néhányban különösen nehéz. Utóbbiak közé tartozik a tenisz, amelyben felnőttként már-már lehetetlen küldetésnek tűnik a világ legjobbjai közé kerülni. A Top 100-ba ugyan korábban is eljutott egy-egy magyar játékos, de Babos Tímea és Fucsovics Márton jelenlegi sikerei a profi éra történetében egyedülállónak mondhatók. Az ő útjuk sem volt bukkanóktól mentes, és a jelenlegi fiatal felnőttekkel sincs ez másképpen. S bár lehet általános tanulságokat levonni a történetükből, ahány játékos, annyi eset.

A jelenlegi 21 éven aluli, de már a felnőttek között játszó teniszezők közül csak Gálfi Dalma tudott a nagyok közé is a tőle megszokott lendülettel berobbanni. Igaz, ő volt az egyetlen, aki korábban minden létező korosztályos címet begyűjtött. Az U14-es mezőnyben vezette az európai ranglistát, miközben a kontinensviadalon ezüstérmet nyert. Kétezer-tizennégyben az U16-os mezőnyben, Stollár Fannyval nyert páros Eb-t, egy évvel később, immár a legidősebbek között pedig ezüstérmes lett nagyszerű kettősük. A 2015-ös év az aratás ideje volt. Előbb ismét Fannyval párban, Wimbledonban lett bajnok, majd a US Openen egyesben is győzni tudott, miközben már a WTA-ranglistán is benne volt a legjobb háromszázban, és a nemzetközi szövetség is korosztálya legjobbjának választotta. Egy évvel később, alig több mint 18 évesen a 160. hely körül zárta az évet, karrierje legjobb helyezését tavaly júniusban 136.-ként érte el.

Gálfi Dalma és Stollár Fanny 2014-ben páros Európa-bajnokságot nyert az U16-s leányok mezőnyében Fotó:Zádor Péter

Gálfi Dalma és Stollár Fanny 2014-ben páros Európa-bajnokságot nyert az U16-s leányok mezőnyében  •  Fotó:Zádor Péter

A kezdeti lendület azonban megtört, Dalma a 300. hely környékére csúszva járja a tornákat, s próbálja visszaküzdeni magát oda, ahol tehetsége és korábbi eredményei alapján megérdemelt helye lenne. A fiatal teniszező az idei évet felejthetőként jellemzi, s bevallja,  leginkább az önbizalomhiány vetette vissza. Pedig nem felejtett el teniszezni, sőt.

„Megnéztük Dalma néhány évvel ezelőtti meccseit és meglepően kicsi az akkori és a mostani játéka közötti különbség” – vélekedik edzője, Jancsó Miklós, aki meg van győződve arról, hogy játékosának csak egy pici lökésre lenne szüksége, hogy rátaláljon régi, sikeres énjére. A szakember szerint a női tenisz hatalmas fejlődésen ment át az utóbbi években, s minél kisebb a játéktudásbeli különbség, annál jobban számít a mentális erő. A hölgyeknél egyébként is nagyobb súllyal esik latba a lélektan, a külső események hamarabb kizökkentik őket az egyensúlyukból. Ezt történt Dalmával is.

De Stollár Fanny esetében is fontosak voltak a lelki tényezők. Az eredmények akkor kezdtek ismét jönni, amikor az idei év elején Juhász Gábor, a hazai szövetség sportigazgatója állt szakmai teamjének élére. Együttműködésüknek köszönhetően pillanatnyilag ő áll a legközelebb (WTA 120.) főszereplőink közül a női Top 100-hoz. Pedig a 13 éves korában felnőtt magyar bajnokságot nyert Stollár honfitársaitól igencsak eltérő útra lépett tiniként. Kiemelkedő tehetségének köszönhetően 2014 és 2017 között a tengerentúlon, a Bollettieri Akadémián készülhetett tornáira. A figyelem és a törődés hiánya miatt azonban végül a magyar stábot választotta. Igaz, Stollár Fanny szerint a felnőtt mezőnyt színvonalában nem is lehet egy lapon említeni a juniorral, amelyben alig talált legyőzőre.

A 21 esztendős, korábban U18-as Európa-bajnok Bondár Anna két évvel ezelőtt már a 304. helyen állt a WTA-ranglistán, amikor térdszalagszakadást szenvedett. Az egykori kiváló játékos, Bardóczky Kornél tanítványa azonban nem adta fel, és a majd' egyéves kihagyást

Bondár Anna  Sevillában 25 ezer dolláros ITF-tornát nyert

Bondár Anna Sevillában 25 ezer dolláros ITF-tornát nyert

követően néhány hete megnyerte élete első 25 ezer dollár összdíjazású versenyét, így jelenleg már 261. a női ranglistán. A mester szerint nehéz helyzetben lenne, ha Annával szemben kellene felkészítenie egy játékost, mert nem igazán tudna gyenge pontot találni rajta. Bár azt Bardóczky is elismerte: tanítványa esetében is fontos, hogy a nehéz pillanatokban egy emberként álljanak mögötte a vele dolgozók.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy a sportokban általában, de a teniszben különösen sok múlik a mentális érettségen. Kuhárszky Zoltán, a korábbi junior-világelső Valkusz Máté jelenlegi edzője szerint a fiúk esetében egyéb tényezők is szerepet játszanak a felnőttek közé átlépés kritikus időszakában.

„A férfimezőnyben a fizikális kondíció legalább olyan fontos, ha nem fontosabb, mint a mentális erő. És pont ebben gyengébb a tizennyolc éves az érett huszonötévesnél. Nem elég jól játszaniuk, bele is kell erősödniük a mezőnybe. Ehhez pedig idő és türelem kell” – vélekedik Kuhárszky Zoltán, aki a tenisz sajátosságaira is felhívta a figyelmet. A kiváló szakember szerint a sportágban tapasztalható éles konkurenciaharc tovább nehezíti a fiatalok dolgát, arról nem is beszélve, hogy összetettsége miatt különösen hosszú képzési időre kell számítani egy kisgyerek esetében. Bár a fiúk számára is fontos a szoros lelki kapcsolat edző és játékos között, súlyos hibaként említi, hogy vannak mesterek, akik nem tudnak időben elszakadni tanítványuktól, s olyan kollégának átadni a szakmai irányítást, aki többet tudna segíteni a felnőttkorba átlépő játékosnak.

Valkusz Máté  már az  ATP-világranglista 247. helyén áll

Valkusz Máté már az ATP-világranglista 247. helyén áll

Valkusz Máté junior világelsőként zárta utánpótláskarrierjét. A szerencse azonban gyorsan elpártolt tőle, s előbb sérülés, majd betegség akadályozta a korosztályváltást. Az idén 20 éves teniszező fejében azonban még a legnehezebb pillanatokban sem fordult meg, hogy vége lehet karrierjének. És neki lett igaza, hiszen ezen a héten érte el eddigi legjobb ATP-helyezését (247.). Az év elején kitűzött top 300-as célt tehát túl is teljesítette. Pedig Kuhárszky Zoltán szerint csupán három hónapnyi időre tehető az az időszak, amikor problémamentesen tudtak készülni. A múlt árnyai rendre vissza-visszaköszöntek, még ha egyre ritkábban és gyengébben is. Az, hogy későn érő típus, persze idővel még előnnyé is válhat Valkusz esetében.

Az ötösfogat legfiatalabbja, a mindössze 19 éves Piros Zsombor alig egy éve érte el utánpótláskarrierje csúcspontját a korosztályos US Open megnyerésével és az U18-as Európa-bajnoki címmel. Őt nem akadályozták sérülések, viszont fizikálisan még hátrányban van idősebb ellenfeleivel szemben – de ezt technikai képzettségével kompenzálva bravúros eredményeket is elért. Ilyen volt a világranglista 56. helyén álló Julien Benneteau legyőzése januárban, vagy a szintén top 100-as Jirí Vesely elleni sikere a Magyarország−Csehország Davis-kupa-mérkőzésen. Edzője és édesapja, Piros Attila szerint ebben a sportágban a profi szemléleten múlik minden:

„A pályán és azon kívül is száz százalékot kell kihozniuk magukból a játékosoknak, s talán ez a legnehezebb a profi életben. Zsombor

Piros Zsombor idén indult el az önállóság útján Fotó: Zádor Péter

Piros Zsombor idén indult el az önállóság útján  •  Fotó: Zádor Péter

juniorként gyakorlatilag a tehetségéből is megélt, a felnőtteknél viszont csak a munka, a munka, és ismét a munka vezethet eredményre. Ehhez azonban ténylegesen fel kell nőnie, gyerekfejjel nem lehet végigjárni ezt az utat.” Bár Piros Zsombor októberben az ATP-rangsor 392. helyével érte el eddigi karriercsúcsát – ezzel már most a negyedik legjobban rangsorolt magyar férfi teniszező –, Piros Attila szerint az idei év jobban is sikerülhetett volna. Az édesapa azonban szándékosan engedte át fiának néhány fontos kérdésben a döntést, hogy Zsombor megtapasztalja az önállóságot.

A profi teniszben ugyanis nincs gyakornokság, a fiatalokat azonnal mélyvízbe dobják. Függetlenül attól, milyen dicsőséglistát is gyűjtöttek korábban utánpótlás-versenyzőként.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS