Tenisz: a Fajta-Velcz páros ezüstérmes lett az U16-os Eb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.22. 21:39
Címkék
„Ebben a pillanatban, közvetlenül a döntő után csalódottak vagyunk a vereség miatt, de azért tudjuk, milyen nagy dolog ez azt ezüstérem." Így nyilatkozott honlapunknak a moszkvai U16-os tenisz Európa-bajnokság páros döntője után Fajta Péter, aki Velcz Zsomborral a második helyen végzett. A találkozó a három esőszünet miatt az estébe nyúlva fejeződött be. Gulyás István, a korosztály szövetségi edzője szerint a fiúk az ezüséremmel minden elvárást túlszárnyaltak.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMaratonira nyúlt mérkőzésen dőlt el a fiú párosok Európa-bajnoki címe Moszkvában, az U16-os egyéni kontinensviadalon. A Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős az osztrák Frank, Neumayer duó ellen lépett pályára kora délután, de a többszöri esőszünetnek köszönhetően még az esti órákban is tartott a találkozó. Persze a csúszás nemcsak a rossz időjárás számlájára írható; egyik páros sem akarta megadni magát. Az első szettben azon múlt az osztrákok előnye, hogy míg ők háromszor is elvették a magyarok szerváját, Fajta Péteréknekez csak kétszer sikerült. Első esőszünet.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huMaratonira nyúlt mérkőzésen dőlt el a fiú párosok Európa-bajnoki címe Moszkvában, az U16-os egyéni kontinensviadalon. A Fajta Péter, Velcz Zsombor kettős az osztrák Frank, Neumayer duó ellen lépett pályára kora délután, de a többszöri esőszünetnek köszönhetően még az esti órákban is tartott a találkozó. Persze a csúszás nemcsak a rossz időjárás számlájára írható; egyik páros sem akarta megadni magát. Az első szettben azon múlt az osztrákok előnye, hogy míg ők háromszor is elvették a magyarok szerváját, Fajta Péteréknekez csak kétszer sikerült. Első esőszünet.

Fajta Péter és Velcz Zsombor az U16-os Európa-bajnokság ezüstérmével
Fajta Péter és Velcz Zsombor az U16-os Európa-bajnokság ezüstérmével

Fajta Péter és Velcz Zsombor az U16-os Európa-bajnokság ezüstérmével

A második szettben Velcz Zsombor azonnal elvesztette a szerváját, dea két magyar fiú visszabreakelt, Fajta pedig hozta az adogatását. 2:1-es magyar előnynél ismét leszakadt az ég. Második esőszünet. A kényszerpihenő a magyar párosnak kedvezett, hiszen 6:2-re magabiztosan hozta a második szettet.

A döntő szettbenaz osztrákok kezdtek jobban, 3:2-re vezettek, amikor az égiek ismét megszakították a mérkőzést. Harmadik esőszünet.

A végeláthatatlan izgalmakat az osztrákok unták meg előbb, a harmadik kényszerpihenőről visszatérve nem veszítettek több pontot, 10:2-re megnyerték az utolsó szettet és ezzel az Európa-bajnokságot.

A magyar páros érthető módon szomorú volt a mérkőzés után, hiszen nem sok választotta el az igazán nagy bravúrtól, az Európa-bajnoki címtől.

− Ebben a pillanatban, közvetlenül a döntő után csalódottak vagyunk a vereség miatt – mondta honlapunknak Fajta Péter. − De tudjuk, hogy a második hely nagy dolog, pár nap múlva az igazi értékét is érezni fogjuk. A második szettben nagyon jól ment a játék, aztán a tiebreaket is jól kezdtük, csak ez a sok esőszünet ne jött volna. Én személy szerint kiestem a ritmusomból. Ha reálisak akarunk maradni, azért is értékes ez a második hely, mert nagyon erős volt a mezőny, mentálisan elfáradtam az egyhetes sorozat végére.

Velcz Zsombor szintén az esőszüneteket tartotta a legzavaróbbnak:

− Harmadjára nehéz volt ismét odaállni a pályára, szerintem ezen ment el a meccs. Pedig a másodikban jól ment a játék. Igazából nem tudom azt mondani, hogy halálosan elfáradtam, de érzem, hogy egy kis pihenésre van szükségem. A hét elejénkihagyok egy-két edzést, aztán minden megy majd tovább.

Az U16-os korosztály szövetségi edzője, Gulyás Istvánaz Európa-bajnokság előtti célokat elevenítette fel, amikor értékelte a játékosai teljesítményét:

− Természetesen evés közben jön meg az étvágy, de nem szabad elfelejteni, hogy a sorozat előtt csak álomként beszéltem egy esetleges éremszerzésről. Ezért sem szabad szomorkodnunk a mai vereség miatt, hiszen minden elvárást túlszárnyaltunk. Neves játékosok maradtak mögöttünk a vert mezőnyben, és fontos, hogy az első helyen kiemelt orosz duót szombaton megvertük. Apárosoknál a döntő szett tiebreak-ben zajlik, hirtelen, pillanatok alatt kell reagálni. A mai esőszünetek mindenki számára megterhelőek voltak. A játékosok fejében órákon át kavarogtak a meccsel kapcsolatos gondolatok. Összességében nagyon jó hangulatban telt el az egy hét, nagy segítség volt, hogy Pelva Gábor kollégám kísérte a lányokat, én pedig a fiúkat, így tudtunk rájuk kellően figyelni. Nem kell túlértékelni ezt az ezüstérmet, de tény, hogy negyvenegy ország legjobbjai vettek részt a kontinensviadalon.

EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, MOSZKVA
Páros. Döntő.
Fiúk: Michael Frank, Lukas Neumayer (osztrák)−Fajta Péter, Velcz Zsombor 6:4, 2:6, 10:2

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik