utanpotlassport.hu 2018.08.21 12:49 Frissítve: 2018.08.21 19:15

Tenisz: a 20 éves Valkusz Máté nagy ugrása a világranglistán

Valkusz Máté szerint egyértelműen a tapasztalat játszott ellenfele javára az olaszországi Challenger-döntőben, amelyet ugyan elvesztett, de így is karrierje legnagyobb sikerét érte el a finálés szerepléssel. A fiatal magyar játékos 84 helyet ugrott előre az ATP-világranglistán, és már 283., miközben a 21 éven aluliak összevetésében a 26. helyen áll.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Miközben itthon ünnepelt az ország, a férfi profi teniszezők világranglistáján szép csendben nemcsak Fucsovics Márton érte el karrierje eddigi legjobb helyezését, de a 20. születésnapját alig több mint egy hete ünnepelt Valkusz Máté is. Előbbi a 40., utóbbi pedig a 283. helyre lépett előre. A két évvel ezelőtt még a juniorok között világelső Valkusz esetében azonban több volt ez egyszerű lépésnél, hiszen nem kevesebb mint 84 helyet ugrott a rangsorban, az elmúlt héten, Olaszországban bemutatott remek produkciójának köszönhetően. A 64 ezer eurós összdíjazású olaszországi Challenger-tornán a selejtezőkből szettveszteség nélkül menetelt a döntőig, ahol a tavaly még 33. helyen rangsorolt, de idén is Top 100-as, első kiemelt Paolo Lorenzitől szenvedett 6:3, 3:6, 6:4-es vereséget. A fináléig vezető úton, a főtáblán, a legjobb háromszáz elején tanyázó teniszezők közül hármat is két szettben „végzett ki”.

A Cordenonsból szusszanásnyi szünetre hazatérő fiatal játékost többek között arról kérdeztük, milyen érzés volt élete első Challenger-döntőjében játszani?

Valkusz Máté  döntőbeli ellenfele Paolo Lorenzi a héten ismét Top100-as, a 94. helyre jött fel az ATP ranglistán

Valkusz Máté döntőbeli ellenfele Paolo Lorenzi (jobbról)  a héten ismét Top100-as, a 94. helyre jött fel az ATP világranglistáján

− Természetesen fantasztikus volt, de nemcsak a sportértéke miatt – mesélt a hétvégi fináléról Valkusz Máté. – Egyébként is szeretek szerepelni, közönség előtt játszani, különösen délen, Spanyolországban vagy Olaszországban, ahol remek a hangulat. A helyiek kedvence ellen léptem pályára, úgyhogy jobban magam sem tervezhettem volna meg a finálés debütálásomat. A villanyfény volt az egyetlen, amit kicsit nehezen szoktam meg. Összességében hatalmas élmény volt, a drukkerek nagyon sportszerűek voltak, az én szép pontjaimnál is kitört a tapsvihar, nemcsak Lorenzi jó megoldásainál.

− Szoros mérkőzés volt, egyáltalán nem játszott megilletődötten, a tapsvihar tehát az Ön oldalán is indokolt volt.

− Nem izgultam, nem nyomott össze a tét, nem a döntő jelentősége miatt kezdtem rosszabbul. Hosszú sorozat volt, a fáradtság miatt nem jött ki tökéletesen a lépés. A harmadik szettben négy-négynél a kiszáradás közelében voltam, nem találtuk még meg a számomra tökéletes izotóniás italt. Már hétközben is folyamatosan kínzott a szomjúság, ittam, ittam, ittam de hiába. Nem tudtam tökéletesen pótolni a hiányzó ásványi anyagokat. De tényleg nagyon kevésen múlott.

− Mi volt az a kevés?

− Egyértelműen a tapasztalat döntött Lorenzi javára, és a hálónál is jobb volt nálam. Alapvonalról viszont én voltam eredményesebb, szerintem több pontot is nyertem hátulról. Szerválni picit szervált jobban nálam. A rutintalanságom számlájára lehet írni, hogy több ziccert elhibáztam, miközben ő extrákat ütött. Olyan helyzetekből adta vissza a labdát, ahonnan a többiek már nem szokták. Hiába, egy top százas ellen már nem lehet gyorsan befejezni, türelmesnek kell lenni, de hát ezt is meg kell tanulnom.

− Úgy tűnik jól megy ez a tanulás, hiszen a kortársaihoz képest is remekül halad előre. A huszonegyéven aluliak világranglistáján tizenegy helyet javítva, jelenleg már a huszonhatodik. Zverev, Cicipasz, Shapovalov… és a többi ifjú titán mögött.

− Igen, ez még számomra is szinte hihetetlen! A saját generációmban elfoglalt helyem, inkább a jövőt vetíti előre. A komplett ATP rangsor viszont a kegyetlen jelen.  Amikor tavaly év végén azt mondtam, a legjobb háromszázba szeretnék bekerülni, a szívem mélyén nem hittem, hogy ez már idén valóra válhat. Valójában egy álom volt, miközben ezzel a nagyon is komoly célkitűzéssel motiváltam magamat. Hogy ilyen hamar beteljesül ez az álom, arra tényleg nem számítottam.

− Mi változott, mitől indultak be az eredmények?

− Nagyszerű csapat vesz körül, talán ez az egyik legfontosabb dolog. Edzőmmel Kuhárszky Zoltánnal tökéletes összhangban dolgozunk. Szerintem ő a világ egyik legjobb mestere, miközben a személyiségünk is tökéletesen passzol egymáshoz. Ugyanakkor a szövetségtől is minden segítséget megkapok. Két-három éven át hátráltattak különböző egészségügyi problémák és sérülések, de miután a legjobb orvosokat, étkezési szakembereket, gyógytornászokat hívták segítségül minden a helyére került.

− A negyeddöntőben játékveszteség nélkül, szinte lelépte a cseh Kolart, akinek a neve, a szeptemberi Daviskupa-ellenfelünk kapcsán is felmerült. Milyen érzésekkel készül a válogatott csapatversenyre?

− Ha a kapitány bedobna a mélyvízbe, természetesen minden tőlem telhetőt megtennék, és örömmel játszanék. De azt is tudom, hogy három nyert szettre játszani, nem ugyanaz, mint kettőre. Ez is hatalmas ugrás, és nekem ezen a téren még nincsenek tapasztalataim. De hát egyszer mindent el kell kezdeni. Én pedig szeretem a kihívásoknak.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.04.22 19:44:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Budapest Honvéd-MFA a 3. helyen zárt a VIII. Honvéd-kupán, miután a bronzmeccsen 0–1-ről fordítva, a kétgólos Benczenleitner Barna vezérletével 4–1-re legyőzte az izraeli Maccabi Petah Tikvát.

2019.04.22 18:34:17

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Kocsis Mihály testnevelő tanár élete és munkássága címmel jelent meg könyv a Központi Sportiskola egykori igazgatójáról, aki máig érvényes irányt szabott a magyar sport utánpótlás-nevelésének. A kötet – illusztris szerzők tolmácsolásában – a 20. század hazai történelmének és sportjának is árnyalt tükörképe.

2019.04.22 18:14:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A Hertha BSC labdarúgócsapata a hivatalos Instagram-oldalán tudatta, hogy a klub német U-válogatott középpályása, a 19 éves Dárdai Palkó múlt héten a Chemnitz elleni U23-as meccsen megsérült,  elszakadt a bokaszalagja, így ebben a szezonban már nem léphet pályára.

2019.04.18 11:24:03

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Bekerült az német U17-es válogatott Európa-bajnokságra készülő keretébe Dárdai Pál középső fia, Márton. A Herthában pallérozódó középhátvéd korábban már csapatkapitányként is vezethette a korosztályos-csapatot, továbbá alapember volt az elitkörben is, így nem meglepő, hogy Michael Feichtenbeiner számít rá az írországi kontinenstornán.

2019.04.11 17:04:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A mezőny egyik legfiatalabbjaként szerepelt élete első felnőtt Európa-bajnokságán a békéscsabaiak tehetséggel megáldott súlyemelője, Mitykó Veronika, aki a 71 kilósok kategóriájában összetettben a 11. helyen végzett Batumiban.