HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.08.21 12:49 Frissítve: 2018.08.21 19:15

Tenisz: a 20 éves Valkusz Máté nagy ugrása a világranglistán

Valkusz Máté szerint egyértelműen a tapasztalat játszott ellenfele javára az olaszországi Challenger-döntőben, amelyet ugyan elvesztett, de így is karrierje legnagyobb sikerét érte el a finálés szerepléssel. A fiatal magyar játékos 84 helyet ugrott előre az ATP-világranglistán, és már 283., miközben a 21 éven aluliak összevetésében a 26. helyen áll.

HIRDETÉS

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu Miközben itthon ünnepelt az ország, a férfi profi teniszezők világranglistáján szép csendben nemcsak Fucsovics Márton érte el karrierje eddigi legjobb helyezését, de a 20. születésnapját alig több mint egy hete ünnepelt Valkusz Máté is. Előbbi a 40., utóbbi pedig a 283. helyre lépett előre. A két évvel ezelőtt még a juniorok között világelső Valkusz esetében azonban több volt ez egyszerű lépésnél, hiszen nem kevesebb mint 84 helyet ugrott a rangsorban, az elmúlt héten, Olaszországban bemutatott remek produkciójának köszönhetően. A 64 ezer eurós összdíjazású olaszországi Challenger-tornán a selejtezőkből szettveszteség nélkül menetelt a döntőig, ahol a tavaly még 33. helyen rangsorolt, de idén is Top 100-as, első kiemelt Paolo Lorenzitől szenvedett 6:3, 3:6, 6:4-es vereséget. A fináléig vezető úton, a főtáblán, a legjobb háromszáz elején tanyázó teniszezők közül hármat is két szettben „végzett ki”.

A Cordenonsból szusszanásnyi szünetre hazatérő fiatal játékost többek között arról kérdeztük, milyen érzés volt élete első Challenger-döntőjében játszani?

Valkusz Máté  döntőbeli ellenfele Paolo Lorenzi a héten ismét Top100-as, a 94. helyre jött fel az ATP ranglistán

Valkusz Máté döntőbeli ellenfele Paolo Lorenzi (jobbról)  a héten ismét Top100-as, a 94. helyre jött fel az ATP világranglistáján

− Természetesen fantasztikus volt, de nemcsak a sportértéke miatt – mesélt a hétvégi fináléról Valkusz Máté. – Egyébként is szeretek szerepelni, közönség előtt játszani, különösen délen, Spanyolországban vagy Olaszországban, ahol remek a hangulat. A helyiek kedvence ellen léptem pályára, úgyhogy jobban magam sem tervezhettem volna meg a finálés debütálásomat. A villanyfény volt az egyetlen, amit kicsit nehezen szoktam meg. Összességében hatalmas élmény volt, a drukkerek nagyon sportszerűek voltak, az én szép pontjaimnál is kitört a tapsvihar, nemcsak Lorenzi jó megoldásainál.

− Szoros mérkőzés volt, egyáltalán nem játszott megilletődötten, a tapsvihar tehát az Ön oldalán is indokolt volt.

− Nem izgultam, nem nyomott össze a tét, nem a döntő jelentősége miatt kezdtem rosszabbul. Hosszú sorozat volt, a fáradtság miatt nem jött ki tökéletesen a lépés. A harmadik szettben négy-négynél a kiszáradás közelében voltam, nem találtuk még meg a számomra tökéletes izotóniás italt. Már hétközben is folyamatosan kínzott a szomjúság, ittam, ittam, ittam de hiába. Nem tudtam tökéletesen pótolni a hiányzó ásványi anyagokat. De tényleg nagyon kevésen múlott.

− Mi volt az a kevés?

− Egyértelműen a tapasztalat döntött Lorenzi javára, és a hálónál is jobb volt nálam. Alapvonalról viszont én voltam eredményesebb, szerintem több pontot is nyertem hátulról. Szerválni picit szervált jobban nálam. A rutintalanságom számlájára lehet írni, hogy több ziccert elhibáztam, miközben ő extrákat ütött. Olyan helyzetekből adta vissza a labdát, ahonnan a többiek már nem szokták. Hiába, egy top százas ellen már nem lehet gyorsan befejezni, türelmesnek kell lenni, de hát ezt is meg kell tanulnom.

− Úgy tűnik jól megy ez a tanulás, hiszen a kortársaihoz képest is remekül halad előre. A huszonegyéven aluliak világranglistáján tizenegy helyet javítva, jelenleg már a huszonhatodik. Zverev, Cicipasz, Shapovalov… és a többi ifjú titán mögött.

− Igen, ez még számomra is szinte hihetetlen! A saját generációmban elfoglalt helyem, inkább a jövőt vetíti előre. A komplett ATP rangsor viszont a kegyetlen jelen.  Amikor tavaly év végén azt mondtam, a legjobb háromszázba szeretnék bekerülni, a szívem mélyén nem hittem, hogy ez már idén valóra válhat. Valójában egy álom volt, miközben ezzel a nagyon is komoly célkitűzéssel motiváltam magamat. Hogy ilyen hamar beteljesül ez az álom, arra tényleg nem számítottam.

− Mi változott, mitől indultak be az eredmények?

− Nagyszerű csapat vesz körül, talán ez az egyik legfontosabb dolog. Edzőmmel Kuhárszky Zoltánnal tökéletes összhangban dolgozunk. Szerintem ő a világ egyik legjobb mestere, miközben a személyiségünk is tökéletesen passzol egymáshoz. Ugyanakkor a szövetségtől is minden segítséget megkapok. Két-három éven át hátráltattak különböző egészségügyi problémák és sérülések, de miután a legjobb orvosokat, étkezési szakembereket, gyógytornászokat hívták segítségül minden a helyére került.

− A negyeddöntőben játékveszteség nélkül, szinte lelépte a cseh Kolart, akinek a neve, a szeptemberi Daviskupa-ellenfelünk kapcsán is felmerült. Milyen érzésekkel készül a válogatott csapatversenyre?

− Ha a kapitány bedobna a mélyvízbe, természetesen minden tőlem telhetőt megtennék, és örömmel játszanék. De azt is tudom, hogy három nyert szettre játszani, nem ugyanaz, mint kettőre. Ez is hatalmas ugrás, és nekem ezen a téren még nincsenek tapasztalataim. De hát egyszer mindent el kell kezdeni. Én pedig szeretem a kihívásoknak.

További korosztályos hírek TENISZBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

2018.11.07 08:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Legutóbb egy tizenegyszer újjáélesztett, végül sikerrel meggyógyított tizenhét éves dabasi labdarúgó esetével hallatott magáról Dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem rektora, a városmajori szívklinika igazgatója, aki nagy tapasztalatú szívgyógyászként az életmentő műveletekből is folyamatosan kiveszi a részét, miközben szakértő csapatával szervezetten éppen egy évtizede dolgozik azért, hogy kivédhető legyen a hirtelen szívhalál a sportolóknál. A nemzetközi hírű szakember – aki a fiatalkori szűrések fontosságáról is beszélt honlapunknak – meggyőződéssel vallja: a sportpályán, verseny, mérkőzés közben bekövetkező váratlan tragédia igenis megelőzhető.

2018.11.05 19:18:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Több, mint tíz év után hagyta el az érdi úszóklubot, és igazolt a Budapesti Honvédba a világ úszósportjának egyik legnagyobb ígérete, Milák Kristóf. A 18 éves versenyző, ahogyan ő fogalmazott, kicsit kinőtte előző egyesületét, ezért döntött a váltás mellett. Legfőbb célja, hogy nyugodt és tökéletes körülmények között készülhessen tovább két évvel a tokiói olimpia előtt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS