Tenisz: a 17 éves Nagy Adrienn párosban Orange Bowl-győztes!

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.10. 13:47
Címkék
Temesvári Andrea és Gubacsi Zsófia után ismét van magyar győztese az amerikai A-kategóriás nemzetközi teniszversenynek, az Orange Bowl-nak. A 17 esztendős Nagy Adrienn az U18-as leányok páros versenyében a dél-koreai a Sohyun Park oldalán nyert három szettben egy amerikai kettős ellen.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA korosztályos tenisz Grand Slamek utáni legerősebb, többek szerint azok szintjét elérőOrange Bowlküzdelmeivel a fiatalok számára is befejeződött az idei versenyszezon. A magyar színeket idén egyetlen játékos képviselte,Nagy Adriennaz U18-as mezőnyben. Az MTK 17 éves teniszezője az egyéni verseny második körében az amerikaiPeyton Stearnstőlszenvedett vereséget, a dél-koreaiParkSzo Hjun oldalán azonban egészen a döntőig menetelt párosban. S ha már odáig eljutott, felállt a dobogó tetejére is!Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA korosztályos tenisz Grand Slamek utáni legerősebb, többek szerint azok szintjét elérőOrange Bowlküzdelmeivel a fiatalok számára is befejeződött az idei versenyszezon. A magyar színeket idén egyetlen játékos képviselte,Nagy Adriennaz U18-as mezőnyben. Az MTK 17 éves teniszezője az egyéni verseny második körében az amerikaiPeyton Stearnstőlszenvedett vereséget, a dél-koreaiParkSzo Hjun oldalán azonban egészen a döntőig menetelt párosban. S ha már odáig eljutott, felállt a dobogó tetejére is!

A Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) öt A-kategóriás versenye közé tartozó hagyományos viadalt 1947-ben Miami Beachen rendezték meg először, majd Key Biscayne-be költöztették, 2011 óta pedig a szintén floridai Plantation városa szolgál otthonául. A korábbi résztvevők között olyan nagy neveket találhatunk, mintAndre Agassi, Boris Becker, Björn Borg, Roger Federer, Steffi Graf, Szeles Mónikavagy éppenJustine Henin.

Nagy Adrien (balról) partnerével a dél-koreai Parkkal boldogan emeli fel a győztesnek járó naranccsal telt kosarat Fotó: Facebook
Nagy Adrien (balról) partnerével a dél-koreai Parkkal boldogan emeli fel a győztesnek járó naranccsal telt kosarat Fotó: Facebook

Nagy Adrien (balról) partnerével a dél-koreai Parkkal boldogan emeli fel a győztesnek járó naranccsal telt kosarat  •  Fotó: Facebook

Ha a korosztályos ranglistán elfoglalt helyezésük jóvoltából megtehették, a legjobb magyar fiatalok is elindultak az Orange Bowl-on. 1980-banTemesvári Andreanyerte meg az U14-es korosztály leány döntőjét,Gubacsi Zsófiapedig 1997-ben, a belgaKim Clijstersoldalán diadalmaskodott a junior leány párosok fináléjában. Ezt követően azonban nem termett több babér a magyaroknak, még akkor sem, amikor a legjobb fiataljaink éppen csúcsformában versenyeztek. Utánpótláskorú teniszezőkéntBabos Tímea, Fucsovics Márton, Stollár Fanny, Gálfi DalmaésValkusz Mátéis esélyesként érkezett Floridába, de a döntőig nem jutottak el. Három évvel ezelőtt a korosztályos világranglista második helyezettjeként Gálfi és Valkusz is jó eséllyel pályázott a végső győzelemre, végül mindketten vereséget szenvedtek az elődöntőben.

– Bár nem tudtam megnyerni a tornát, mégis örömmel gondolok vissza az Orange Bowl versenyére – mondta honlapunknak Gálfi Dalma az idei viadal kapcsán. – Az elődöntőért éppen annyi pontot kaptam, hogy be tudtam biztosítani a világelsőséget. Juniorkarrierem lehető legszebb befejezése volt ez, tehát csak is a szépre emlékezem.

Az MTK 17 éves játékosa, Nagy Adrienn (ITF 36.) a korosztályos világelsőségtől ugyan még messze van, ám az Orange Bowl-fináléjával minden teniszező szívesen eldicsekedne.Csurgó VirágésNagy Tamástanítványa pedig azon kevesek közé tartozik, aki ezt mostantól meg is teheti. Bár a találkozó előtt az edző-édesanya Csurgó Virág igazából azért fohászkodott egy kis szerencséért, mert Adriennek néhány héten belül ez már a harmadik A-kategóriás döntője volt (ráadásul három különböző partnerrel), szerinte igazán megérdemelte, hogy az egyiken végre célba is érjen.

Az Orange Bowl vasárnapi döntői késéssel kezdődtek az eső miatt. A csúszás azonban alig lett több két óránál. Nagy Adrienn és dél-koreai partnere a fiú páros finálé után lépett pályára, és viszonylag gyorsan 6:2-re veszítette el az első szettet. Noha az amerikaiHarvey, Subhash duó az elődöntőben az 1. helyen kiemelt szintén amerikaiBlack, Gauffkettőst gyorsan elintézte, Csurgó Virág szerint inkább Adriennék voltak azok, akik most, a fináléban túl sokat hibáztak az első szettben. A házigazdák pedig szemfülesen kihasználták az adandó lehetőségeket.

A második játszmában a magyar teniszező talált gyorsabban magára, s partnerét maga után húzva, nagy csatában, de végül 7:5-re hozták is a játékrészt. És következett az izgalmakban bővelkedő match-tie-break. Bár a magyar-dél-koreai kettősnek 9-7-nél is volt már meccslabdája, végül a másodikat sikerült is szettre, meccsre, s ezzel Orange Bowl címre váltani.

– Mit jelent számunkra ez a győzelem? – kérdezett vissza a találkozó után Nagy Tamás, amikor a siker értéke felől érdeklődtünk. – Leginkább azt, hogyAdri a világ élvonalához tartozik párosban, hiszen különböző partnerekkel is képes legjobbját hozni. Idén négy komoly tornát nyert, kettőben döntőt vívott. Egyéniben is jól játszott, két elődöntője volt egyesben az amerikai túra során, Virág szerinttechnikailagteljesen rendben van, picit kéneagresszívebbneklennie, és bár sokat dolgoztunk azerőnlétén, abban még tovább kell fejlődnie.Ezen a szinten már fizikálisan mindenkinek a topon kell lennie.Ennél szebben nem lehetett volna a szezont zárni! Az év elején a top ötvenbe vártam, azt messze túlteljesítette.

A nap hőse persze maga Nagy Adrienn volt, aki a díjátadót követően boldogan mesélt honlapunknak a találkozóról és érzéseiről:

– Annyira sorsszerű volt ez a döntő, hiszen két héttel ezelőtt, Mexikóban kerültünk Parkkal egy szobába, és mindketten úgymond partner nélkül maradtunk, így eldöntöttük, hogy együtt indulunk. A tie-break szenzációs volt, nagyon jól játszottunk, iszonyúan élveztük. Azért vagyok különösen boldog, mert sorozatban ez már a harmadik döntőm volt, és nem akartam ismét veszíteni. Amikor a második játszmában végre belelendültem, azt mondtam magamnak, ha kell egyedül is végigcsinálom. Szerencsére partneremre átragadt azelszántságom,és a tie-breakben már egyértelműen mi voltunk a jobbak. Szenzációs így zárni az idényt!

Ahhoz a tényhez pedig, hogy legutóbb Gubacsi Zsófia nyert Orange Bowl-t mégpedig nem kisebb játékos, mint a belga Kim Clijsters oldalán, Adrienn csak azt tudta mondani:Húha, de jó!

A legjobb azonban az lenne, ha a későbbiekben is Gubacsi és Clijsters nyomdokaiban járhatna.

Orange Bowl A-kategóriás ITF-bajnokság
Plantation (Amerikai Egyesült Államok)
U18. Leányok. Páros.
Elődöntő: Nagy Adrienn, Sohyun Park (dél-koreai) − Savannah Broadus, Kylie Collins (amerikai) 6:0, 6:3.
Döntő:Nagy Adrienn, Sohyun Park − Kacie Harvey, Natasha Subhash (amerikai) 2:6, 7:5, 10-8.

További korosztályos hírekTENISZBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik