Tenisz: a 16 éves Drahota-Szabó Dorka megszerezte első WTA-pontját

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.05.18. 08:52
Címkék
A kaposvári, 15 ezer dollár összdíjazású női viadalon a 16 esztendős Drahota-Szabó Dorka élete első felnőtt világranglistás (WTA) pontját szerezte meg első körös győzelmével. Pedig a szegedi Sportmánia Egyesület játékosa februárban előbb sérüléssel, majd betegséggel küzdött, s nehezen jött újra formába. Edzője, Hajnal István szerint a pontszerzés miatt mostantól a felnőtt viadalok is bekerülnek Dorka programjába, amennyiben nem ütköznek a korosztályos versenyekkel. A fiatal szentesi sportoló levonta a tanulságot rossz szériájából: soha sem szabad feladni

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huElső kiemeltként, nagy reményekkel utazott a hollandiai korosztályos fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtezőtornájára a magyar U16-os leányválogatott február elején. A szinte biztos továbbjutási remények azonban már az első mérkőzés megkezdése előtt szertefoszlottak, az idényt nagyszerűen kezdő és csúcsformában teniszező Drahota-Szabó Dorka ugyanis sérülés miatt pályára sem tudott lépni. Szabanin Natália és Petrova Anasztázia hiába próbáltak meg mindent, vezéregyéniség nélkül esélye sem volt az együttesnek. A szegedi Sportmánia Egyesület 16 éves játékosa a remek januári évkezdetet követően, inkább nem kockáztatott, pihentette fájós könyökét. Mikor éppen újra csatasorba állhatott volna, betegség miatt kellett ismét értékes heteket kihagynia. A fiatal szentesi játékos a héten Kaposváron, a 15 ezer dollár összdíjazású női viadalon megnyerte élete első felnőtt női nemzetközi ranglistás (WTA) pontját a szlovák Kristina Kozakova ellen első körben aratott nagyszerű győzelmével. És bár április végén, a szabadkai 4-es junior ITF-en még dadogott a játéka, a pöstyéni 2-es kategóriáson már megközelítette januári önmagát, a somogyi megyeszékhelyen pedig minden korábbinál jobban játszott.Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.huElső kiemeltként, nagy reményekkel utazott a hollandiai korosztályos fedett pályás csapat Európa-bajnokság selejtezőtornájára a magyar U16-os leányválogatott február elején. A szinte biztos továbbjutási remények azonban már az első mérkőzés megkezdése előtt szertefoszlottak, az idényt nagyszerűen kezdő és csúcsformában teniszező Drahota-Szabó Dorka ugyanis sérülés miatt pályára sem tudott lépni. Szabanin Natália és Petrova Anasztázia hiába próbáltak meg mindent, vezéregyéniség nélkül esélye sem volt az együttesnek. A szegedi Sportmánia Egyesület 16 éves játékosa a remek januári évkezdetet követően, inkább nem kockáztatott, pihentette fájós könyökét. Mikor éppen újra csatasorba állhatott volna, betegség miatt kellett ismét értékes heteket kihagynia. A fiatal szentesi játékos a héten Kaposváron, a 15 ezer dollár összdíjazású női viadalon megnyerte élete első felnőtt női nemzetközi ranglistás (WTA) pontját a szlovák Kristina Kozakova ellen első körben aratott nagyszerű győzelmével. És bár április végén, a szabadkai 4-es junior ITF-en még dadogott a játéka, a pöstyéni 2-es kategóriáson már megközelítette januári önmagát, a somogyi megyeszékhelyen pedig minden korábbinál jobban játszott.

Drahota-Szabó Dorka a felnőtt női táblán keresi nevét Kaposvárott Fotó:Zádor Péter
Drahota-Szabó Dorka a felnőtt női táblán keresi nevét Kaposvárott Fotó:Zádor Péter

Drahota-Szabó Dorka a felnőtt női táblán keresi nevét Kaposvárott  •  Fotó:Zádor Péter

„Úgy érzem, fontos pillanata ez a karrieremnek, és nagy lökést fog adni nekem – osztotta meg honlapunkkal a váratlan sikert követő gondolatait Drahota-Szabó Dorka. – Óriási dolog, hogy szabadkártyásként, életem második felnőtt nemzetközi tornáján mentem egy kört, ám ennél is boldogabbá tesz, az, ahogyan ezt tettem. Most már én is elhiszem, hogy képes vagyok ilyen szinten játszani. Nem idegeskedtem túl a meccset, csak játszottam és élveztem. Egészen más a hangulata egy felnőtt tornának, rengeteg új dologhoz kellett alkalmazkodnom. Hogy a második körben mi döntött ellenfelem javára? Egyértelműen a tapasztalat. Ő az első előnyét kihasználta, én pedig négyet sem tudtam. Ez tény, önmagáért beszél. Szerintem sokszor voltam gyorsabb és erősebb az orosz teniszezőnél, de a fontos pontokban ő használta ki a helyzeteket. A meccs végén az járt az eszemben, ha semmi nem jön közbe, én is eljuthatok erre a szintre, vagyis a felnőtt három- és négyszázasok közé.”

A valóságban persze nem volt könnyű a visszatérés. A szegedi Hajnal István tanítványával még soha sem történt meg, hogy ilyen hosszú ideig ne versenyezzen. Saját bevallása szerint nagyon nehezen bírta az edzések monotonitását, amelyeket könyöksérülése idején sem hagyott teljesen abba, csupán balkezét nem használta. Sokat segítettek neki a mesterével folytatott beszélgetések, Hajnal István mindent megtett azért, hogy lelket öntsön tanítványába, aki kis időre elveszítette a motivációját.

„Sajnos ez a sport velejárója, a sérülések okozta hullámvölgyek leküzdése hozzátartozik a tanulási folyamathoz – vélekedett a szegedi szakember tanítványa februári rossz szériájáról. – Ez az időszak azt is bebizonyította, Dorkának fontosak a meccsek, jobban fekszik neki, ha rendszeresen tornákkal szakítjuk meg az edzésidőszakot. A kaposvári siker felborította terveimet, eddig elsősorban az ITF-junior tornákban gondolkodtam, mostantól azonban felnőtt viadalokat is be fogok iktatni, ha nem ütköznek a korosztályos programmal. Az első WTA-pont megszerzése minden játékos életében mérföldkő. Ez a hazai viadal valamennyi juniorjátékos számára tanulságos volt. Saját szemükkel láthatták, technikailag nagyon sokan ott vannak már az élmezőny közelében, sokszor csak a tapasztalat és az életkor döntött ellenfelük javára. Dorka második körös meccse néhány ponton múlt, a második szettben, amely rövidítéssel végződött, már kezdett elfáradni az ellenfél. A sok munka láthatóan kezdi meghozni eredményét, nagyon elégedett vagyok tanítványom teljesítményével.

Drahota-Szabó Dorka nem tagadja, Kaposváron edzőjének is bizonyítani szeretett volna. S most, hogy ez hibátlanul sikerült, úgy gondolja: az élet megjutalmazta azokért a nehéz pillanatokért, amelyeket kényszerpihenője alatt átélt.

„Sohasem szabad feladni, még a gödör alján sem! Mindennek, ami velem az utóbbi időben történt, ez a tanulsága.” – jelentette ki a szentesi teniszező, aki - bár most a felnőtt pontvadászatba is belefog -, a legfontosabbnak mégis azt tartja, hogy önmagához képest fejlődjön. Töretlenül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik