Téli EYOF: még nincs végleges csapat

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.15. 08:49
Címkék
Február 9. és 16. között rendezik meg Szarajevóban a XIV. Téli európai ifjúsági olimpiai fesztivált, amelyen Magyarország öt sportágban összesen tizenhét versenyzővel vesz részt. Noha még nem lehet tudni, hogy pontosan kik alkotják az olimpiai csapatot, annyi biztos, hogy a saját korosztályukban kiemelkedően teljesítő fiatalok ott lesznek a rangos eseményen.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huItthon is zajlik a felkészülés a februári Téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválra (EYOF), melynek az 1984-es téli ötkarikás játékok házigazdája, Szarajevó a rendezője. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egyelőre nem véglegesítette az eseményre utazó sportolók névsorát, aminek elsődleges oka, hogy az olimpiai számokban érdekelt szövetségek még tartanak válogatóversenyeket. A végleges sportolói létszám január végére várható.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huItthon is zajlik a felkészülés a februári Téli európai ifjúsági olimpiai fesztiválra (EYOF), melynek az 1984-es téli ötkarikás játékok házigazdája, Szarajevó a rendezője. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) egyelőre nem véglegesítette az eseményre utazó sportolók névsorát, aminek elsődleges oka, hogy az olimpiai számokban érdekelt szövetségek még tartanak válogatóversenyeket. A végleges sportolói létszám január végére várható.

Hozmann Szonja az olimpiai csapat egyik nagy reménysége Forrás: Szalmás Péter/MOB
Hozmann Szonja az olimpiai csapat egyik nagy reménysége Forrás: Szalmás Péter/MOB

Hozmann Szonja az olimpiai csapat egyik nagy reménysége  •  Forrás: Szalmás Péter/MOB

Dósa Viktória csapatfőnök elmondta, hogy az utazói létszám nagyobb is lehetett volna, amennyiben az utolsó pillanatban nem veszik le az idei versenyprogramról a hódeszkások krosszversenyét, melyre a MOB öt magyar versenyzőt tudott volna küldeni. Mindemellett az idei játékok lesz az első, amelyen sílövészetben nem indul magyar résztvevő, mert jelenleg nincs a sportágban utánpótláskorú versenyző. Sajnos a jégkorongtornát is Magyarország nélkül bonyolítják le.

A magyar fiatalok alpesi síben, sífutásban, műkorcsolyában, rövid pályás gyorskorcsolyában és most először curlingben szállnak harcba az érmekért és a helyezésekért.

„Nagyon örültünk neki, amikor az esemény szervezői a nemzetközi ranglista alapján meghívták a curlingcsapatunkat is: ebben a sportágban egy férfi-női vegyes együttest kívánunk indítani. A játékok történetében ez lesz az első alkalom, hogy ebben a sportágban is képviselni tudjuk az országot” – újságolta a csapatvezető.

Az esélyekkel kapcsolatban egyelőre óvatos célokat fogalmazott meg a MOB. Ennek ellenére alpesi sízőink, Tóth Zita és Hozmann Szonja,meglepetéstis okozhatnak, hiszen fiatal koruk ellenére mindketten rutinos versenyzőknek számítanak, ráadásul képzettek is. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Hozmann már tizenhat évesen ott volt a pjongcsangi téli olimpián, ahol már belekóstolhatott a nagy versenyek légkörébe. Alpesi sízőinkön kívül még rövid pályás gyorskorcsolyázóinkban is reménykedhetünk, hiszen a sportág rendkívül gyorsan fejlődik itthon, és ez eredményekben már a nemzetközi szinten is megmutatkozik. Dósa Viktória azt is elmondta, hogy a játékokat követően mivel lenne elégedett.

„Csapatvezetőként a jó eredményeken kívül más sikerkritériumokat is szem előtt kell tartanom. Az is fontos, hogy a kiutazók közül mindenki el tudjon indulni a saját versenyszámában, és be is tudja fejezni azt, valamint hogy sportolóink egészségesen és épségben térjenek vissza Szarajevóból. Szintén elengedhetetlen a csapaton belüli egység, és hogy a kint lévők jól tudják egymást biztatni a játékok alatt, ahogyan az a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia alatt is történt.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik