Tájfutás: a junior világbajnok Gárdonyi Csilla saját magát is meglepte

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.07.17. 08:49
Címkék
Önmagát is meglepte teljesítményével a magyar tájfutás első juniorkorú női világbajnoka. Gárdonyi Csilla ugyan jó előjelekkel várhatta a kecskeméti versenyt, menet közben többször is úgy érezte, túl sok apró hibát követett el.

„Nagyon boldog vagyok, de hogy egészen őszinte legyek, még számomra is kissé váratlan volt a siker” – tekintett vissza az utanpotlassport.hu kérésére a kecskeméti junior-vb-re Gárdonyi Csilla, aki korábban többször is nyert aranyérmet Európa-bajnokságon, világbajnoki elsősége viszont még nem volt.Gárdonyi Csilla, aki korábban többször is nyert aranyérmet Európa-bajnokságon, világbajnoki elsősége viszont még nem volt.

Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu
Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első vb-aranyát Forrás: jwoc2018.hu

Gárdonyi Csilla megnyerte Magyarország első junior vb-aranyát  •  Forrás: jwoc2018.hu

„Több apró hibám is volt a távon és bő egy kilométerrel a verseny vége előtt az egyik ponton azt hallottam, hogy negyedik vagyok. Szóval úgy fest, a hajrám sikerült nagyon jól. Hozzá kell tenni, hogy olyan terepen versenyeztünk, ahol bármi megeshet. Homokbuckás, bozontos tájon voltunk, tipikus magyar környezet, amire nem nagyon tudtak készülni a külföldi riválisaink szerencsére” – tette hozzá a Hegyvidék SE MOM 17 éves tehetsége, aki középtávon ért a csúcsra, mellette pedig a sprint kategóriában is nyert egy bronzot.

„Rengeteget kaptunk ettől a vébétől. Többet, mint amit remélni mertem. Hatalmas élmény volt hazai közönség előtt versenyezni. Egyedül az utolsó napi váltót sajnálom, ahol, ha nem zárnak ki minket, úgy érzem, a dobogóért is harcban lehettünk volna.”

Csilla nagypapája, apukája és anyukája egyaránt tájfutó, így már egészen pici korában megismerkedett a közeggel és lényegében a különböző versenyeken nőtt fel, ahol csakhamar élesben isis kipróbálta magát. A kitartó munka nyomán 2017-ben két kategóriában is Európa-bajnok lett.

„Akkor hittem el magamról, hogy tényleg jó lehetek. Előtte is imádtam a sportot, akár versenyen, akár edzésen, vagy épp csak a családdal kiruccanva valahova, de azóta még elszántabb vagyok” – meséli a lány, aki egyelőre csak reméli, a felnőttek között is megállja majd később a helyét.

„Hogy mi kellene ahhoz, hogy a felnőttek között is hasonlóan eredményesek legyünk? Nem tudom, egyelőre még nem látok annyira bele. Talán a még több edzés lehet a kulcs. Nálunk nem lehet megélni a tájfutásból, ez nem profi sport, de nagyon remélem, hogy olyan munkát találok majd idővel, ami mellett jut időm erre is. Még csak jövőre érettségizem, nem is igazán tudom, hogy utána hol szeretnéktanulni, de abban biztos vagyok, hogy olyan egyetemre jelentkezem majd, ami mellett megfér a tájfutás is” – tekintett a jövőbe Gárdonyi Csilla.

Csilla mellett szintén a Hegyvidékben készül napról napra a vb másik magyar érmese, Sárközy Zsófia is.

„Szerintem nagy segítség mindkettőnk számára, hogy itt vagyunk egymásnak és tudjuk húzni, segíteni a másikat. Nagyon jó a viszony köztünk, jó a hangulat, ami szerintem jót tesz a teljesítményünknek is. De igaz ez az egész válogatottra, csak a többiekkel ritkábban találkozunk, mert más városban élnek” – mondta honlapunknak a friss világbajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik