utanpotlassport.hu 2019.01.09 10:55 Frissítve: 2019.01.09 11:00

Taekwondo: szerény volt a babértermés 2018-ban

Az eredményeket tekintve szerény esztendővel volt kénytelen beérni 2018-ban a magyar taekwondo, bár megörökítésre érdemes teljesítmények azért így is akadtak.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.hu Las Vegasban, a US Openen kezdték meg versenyszezonjukat tavaly a legjobb magyar taekwondósok, és az amerikai város hagyományos szezonnyitó viadalán egyetlen dobogós siker kísérte a mieink próbálkozását: Molnár Bendegúz Európa-bajnokhoz illően menetelt, s végül ezüstérmet nyert a 37 kilósok között.

Az ifjúsági olimpiára nem sikerült kvótát kiharcolniuk, a Gymnasiadén viszont érmet szerzett Berei Béla (balra), Kopcsik Laura és Józsa Levente egyaránt Forrás: wtftaekwondo.hu

Az ifjúsági olimpiára nem sikerült kvótát kiharcolniuk, a Gymnasiadén viszont érmet szerzett Berei Béla (balra), Kopcsik Laura és Józsa Levente egyaránt  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

Ifjú talentumunk, aki 2017-ben a kontinens legjobbjának bizonyult kor- és súlycsoportjában a budapesti Eb-n, az amerikaiak nyílt bajnokságán öt hazai harcos legyűrésével jutott el a döntőig, ahol az egy évvel korábbi világbajnok, mexikói Salazar csupán egyetlen ponttal tudott nyerni ellene. Viszont a hétfős magyar brigád összességében ezzel az egy éremmel volt kénytelen beérni a tengerentúlon.

Amerika után afrikai folytatás következett, kisebb csapattal és bronzéremmel a már felnőttviadalokon is jeleskedő Patakfalvy Luca révén, aki a húsvéti ünnepek kellős közepén Marokkóban vitézkedett világranglistapont-szerző viadalon. A legjobb magyar női taekwondósnak számító, a juniorok közt Európa-bajnok versenyzőnk az Elnök-kupáért kiírt eseményen három meccsét is megnyerte az 53 kilogrammosok között, s csupán a fináléba jutásért rendezett mérkőzésén kapott ki, így végül harmadikként zárt Agadirban.

A színhely maradt Afrika, de – ugyancsak áprilisban –  már a tunéziai Hammamet várta a nemzetközi élmezőnyt az októberi argentínai ifjúsági olimpiára kvalifikáló viadalon. Három tehetségünk vágott neki a küzdelmeknek, de hiába: a junior Eb-bronzérmes Kopcsik Laura (49 kg) után a kadét Európa-bajnok Berei Béla (73 kg) és a szintén a kadétok között Eb-harmadik Józsa Levente (55 kg) sem jutott kvótához, így ifjú taekwondósaink közül senki nem indulhatott a nemzeti színek képviseletében Buenos Airesben.

A mezőny – benne a három magyarral - további egy héttel meghosszabbította hammameti tartózkodását, merthogy rögtön itt rendezték meg a junior-világbajnokságot, ám újfent csalatkoznunk kellett: egyiküknek sem jutott érem, bár az ezúttal a 68 kilósoknál próbálkozó Berei esetében roppant kevés hiányzott a dobogóhoz. Ő végül az ötödik helyen fejezte be a vb-t.

A május viszont részben feledtette a kora tavaszi balsikereket: Berei Béla – megint 68 kilósként – aranyérmet szerzett a középiskolás korosztály olimpiáján, a Gymnasiadén, amelynek a marokkói Marrákes adott otthont. Ugyanitt Kopcsik Laura a 49 kilósok közt remekelt, döntőbeli veresége nyomán ezüstérmesként zárva a viadalt, míg a trió harmadik tagja, Józsa Levente 55 kg-ban verekedte magát egyre feljebb, s végül az aranycsatában is diadalmaskodott.

A nyár Patakfalvy Luca újabb medálgyűjtésével köszönt be. A hazai sportági szövetség elnöke, Patakfalvy Miklós kisebbik lánya másodikként végzett súlycsoportjában a Multi European Games elnevezésű versenyen, a bulgáriai Plovdivban. Az olimpiai kvalifikációs, világranglista-pontok gyűjtésére is alkalmat kínáló viadalon nővére, a 19 éves Csenge a 62 kg-ban egy ponttal alulmaradt nyitómérkőzésén, 17 esztendős Luca ugyanakkor meg sem állt a döntőig az 53 kilósok között. A fináléban az első helyen kiemelt német Aydin viszont már túl nagy falatnak bizonyult a számára. Az ezüstöt rövidesen, még júniusban bronz követte: decemberi nagykorúvá válása előtt Luca a Luxemburg Openen a harmadik hely birtokosaként fejezte be szereplését súlycsoportjában. Dobogós sorozatának köszönhetően bekerült az első százba az olimpiai világranglistán, ami annak fényében különösen elismerésre méltó, hogy alig fél éve kezdte meg a versenyzést a felnőttek között, és induláskor még az első hatszázon kívül volt…

A fiúknál a legnagyobb ígéretek között számon tartott Molnár Bendegúz, aki fél év alatt két kategóriát is ugrott, méghozzá 33-ból 41 kg-ba, érdemben októberben hallatott újra magáról, amikor is Manchesterben lépett tatamira. Itt nagyszabású gála keretében az Európa-válogatott tagjaként állta a sarat a britek korosztályos elitcsapatával szemben, veretlenül zárva fellépését. Az őszi korosztályos Eb-n viszont – jóllehet közvetlenül a kontinensvetélkedő előtt megnyert egy kiemelt zágrábi tornát – nem sikerült elérnie áhított célját, hogy megvédje címét, mert a nyitómeccsen aratott győzelmet vereség és kiesés követte.

Nem termett számunkra babér a 21 éven aluliak novemberben, Varsóban rendezett Európa-bajnokságán sem, ahol a magyar válogatott érem nélkül zárt, már a nyolcaddöntő a végállomást jelentette még legjobbjaink számára is.

A világversenyes sikereket illetően visszafogottabb év végén is járt azonban az elismerés az arra érdemeseknek, így a szövetségi döntés nyomán a felnőttek között Patakfalvy Luca, a junioroknál Berei Béla, a kadétoknál – mint az év reménysége - Molnár Bendegúz lett a legjobb.

További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.