HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.09 10:55 Frissítve: 2019.01.09 11:00

Taekwondo: szerény volt a babértermés 2018-ban

Az eredményeket tekintve szerény esztendővel volt kénytelen beérni 2018-ban a magyar taekwondo, bár megörökítésre érdemes teljesítmények azért így is akadtak.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.hu Las Vegasban, a US Openen kezdték meg versenyszezonjukat tavaly a legjobb magyar taekwondósok, és az amerikai város hagyományos szezonnyitó viadalán egyetlen dobogós siker kísérte a mieink próbálkozását: Molnár Bendegúz Európa-bajnokhoz illően menetelt, s végül ezüstérmet nyert a 37 kilósok között.

Az ifjúsági olimpiára nem sikerült kvótát kiharcolniuk, a Gymnasiadén viszont érmet szerzett Berei Béla (balra), Kopcsik Laura és Józsa Levente egyaránt Forrás: wtftaekwondo.hu

Az ifjúsági olimpiára nem sikerült kvótát kiharcolniuk, a Gymnasiadén viszont érmet szerzett Berei Béla (balra), Kopcsik Laura és Józsa Levente egyaránt  •  Forrás: wtftaekwondo.hu

Ifjú talentumunk, aki 2017-ben a kontinens legjobbjának bizonyult kor- és súlycsoportjában a budapesti Eb-n, az amerikaiak nyílt bajnokságán öt hazai harcos legyűrésével jutott el a döntőig, ahol az egy évvel korábbi világbajnok, mexikói Salazar csupán egyetlen ponttal tudott nyerni ellene. Viszont a hétfős magyar brigád összességében ezzel az egy éremmel volt kénytelen beérni a tengerentúlon.

Amerika után afrikai folytatás következett, kisebb csapattal és bronzéremmel a már felnőttviadalokon is jeleskedő Patakfalvy Luca révén, aki a húsvéti ünnepek kellős közepén Marokkóban vitézkedett világranglistapont-szerző viadalon. A legjobb magyar női taekwondósnak számító, a juniorok közt Európa-bajnok versenyzőnk az Elnök-kupáért kiírt eseményen három meccsét is megnyerte az 53 kilogrammosok között, s csupán a fináléba jutásért rendezett mérkőzésén kapott ki, így végül harmadikként zárt Agadirban.

A színhely maradt Afrika, de – ugyancsak áprilisban –  már a tunéziai Hammamet várta a nemzetközi élmezőnyt az októberi argentínai ifjúsági olimpiára kvalifikáló viadalon. Három tehetségünk vágott neki a küzdelmeknek, de hiába: a junior Eb-bronzérmes Kopcsik Laura (49 kg) után a kadét Európa-bajnok Berei Béla (73 kg) és a szintén a kadétok között Eb-harmadik Józsa Levente (55 kg) sem jutott kvótához, így ifjú taekwondósaink közül senki nem indulhatott a nemzeti színek képviseletében Buenos Airesben.

A mezőny – benne a három magyarral - további egy héttel meghosszabbította hammameti tartózkodását, merthogy rögtön itt rendezték meg a junior-világbajnokságot, ám újfent csalatkoznunk kellett: egyiküknek sem jutott érem, bár az ezúttal a 68 kilósoknál próbálkozó Berei esetében roppant kevés hiányzott a dobogóhoz. Ő végül az ötödik helyen fejezte be a vb-t.

A május viszont részben feledtette a kora tavaszi balsikereket: Berei Béla – megint 68 kilósként – aranyérmet szerzett a középiskolás korosztály olimpiáján, a Gymnasiadén, amelynek a marokkói Marrákes adott otthont. Ugyanitt Kopcsik Laura a 49 kilósok közt remekelt, döntőbeli veresége nyomán ezüstérmesként zárva a viadalt, míg a trió harmadik tagja, Józsa Levente 55 kg-ban verekedte magát egyre feljebb, s végül az aranycsatában is diadalmaskodott.

A nyár Patakfalvy Luca újabb medálgyűjtésével köszönt be. A hazai sportági szövetség elnöke, Patakfalvy Miklós kisebbik lánya másodikként végzett súlycsoportjában a Multi European Games elnevezésű versenyen, a bulgáriai Plovdivban. Az olimpiai kvalifikációs, világranglista-pontok gyűjtésére is alkalmat kínáló viadalon nővére, a 19 éves Csenge a 62 kg-ban egy ponttal alulmaradt nyitómérkőzésén, 17 esztendős Luca ugyanakkor meg sem állt a döntőig az 53 kilósok között. A fináléban az első helyen kiemelt német Aydin viszont már túl nagy falatnak bizonyult a számára. Az ezüstöt rövidesen, még júniusban bronz követte: decemberi nagykorúvá válása előtt Luca a Luxemburg Openen a harmadik hely birtokosaként fejezte be szereplését súlycsoportjában. Dobogós sorozatának köszönhetően bekerült az első százba az olimpiai világranglistán, ami annak fényében különösen elismerésre méltó, hogy alig fél éve kezdte meg a versenyzést a felnőttek között, és induláskor még az első hatszázon kívül volt…

A fiúknál a legnagyobb ígéretek között számon tartott Molnár Bendegúz, aki fél év alatt két kategóriát is ugrott, méghozzá 33-ból 41 kg-ba, érdemben októberben hallatott újra magáról, amikor is Manchesterben lépett tatamira. Itt nagyszabású gála keretében az Európa-válogatott tagjaként állta a sarat a britek korosztályos elitcsapatával szemben, veretlenül zárva fellépését. Az őszi korosztályos Eb-n viszont – jóllehet közvetlenül a kontinensvetélkedő előtt megnyert egy kiemelt zágrábi tornát – nem sikerült elérnie áhított célját, hogy megvédje címét, mert a nyitómeccsen aratott győzelmet vereség és kiesés követte.

Nem termett számunkra babér a 21 éven aluliak novemberben, Varsóban rendezett Európa-bajnokságán sem, ahol a magyar válogatott érem nélkül zárt, már a nyolcaddöntő a végállomást jelentette még legjobbjaink számára is.

A világversenyes sikereket illetően visszafogottabb év végén is járt azonban az elismerés az arra érdemeseknek, így a szövetségi döntés nyomán a felnőttek között Patakfalvy Luca, a junioroknál Berei Béla, a kadétoknál – mint az év reménysége - Molnár Bendegúz lett a legjobb.

További korosztályos hírek TAEKWONDÓBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.