HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.04.17 10:47 Frissítve: 2018.04.17 10:58

Súlyemelés: részvételi rekord a diákolimpián

Felfelé ívelő szakaszát éli a honi súlyemelés: a tavalyi korosztályos, majd az idei felnőtt Európa-bajnokság érmekben is megnyilvánuló sikerei után az elmúlt hétvégi diákolimpia is azt mutatta, folytatódik az előrelépés. Az utánpótlás egyik legjelentősebb hazai seregszemléjén, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös rendezésében lebonyolított viadalon csaknem százhetvenen indultak a különböző korosztályokban, s értek el többen is figyelemre méltó eredményeket.

HIRDETÉS

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Baranya megye, közelebbről a vajszlói Kodolányi János Általános Iskola adott otthont a 2018-as diákolimpia döntőjének súlyemelésben.  Az erős és fiatal magyarok legjobbjait mozgósító mezőnyben nem kevesebb, mint 166-an  igyekeztek saját súly-és korcsoportjukban a lehető legelőkelőbb helyen végezni.

dig

A legifjabbak legjobbjainak egy csoportja  •  Forrás: Magyar Súlyemelő Szövetség

„A hétvégi döntőt megelőző országos selejtezőkön három híján háromszázan vettek részt, hangsúlyozottan iskolájuk, nem pedig klubjuk képviseletében, s a vajszlói döntőben szereplő, 12 és 19 esztendő közötti, százhatvannál is több igazolt versenyző mellett még további 44 olyan fiú és lány is indult, aki a nyolc és tizenkét évesek korosztályába tartozik – szolgált részletekkel az utanpotlassport.hu-nak Takács Mária, a súlyemelő-szövetség főtitkára. Elmondta, hogy ez utóbbi kiskamaszok két kategóriában, a 8-9 éves kölykök, illetve a 10-12 éves fiúk és lányok versenyében állhattak rajthoz, méghozzá úgy, hogy esetükben nem a felemelt kilók döntöttek a végső helyezésekről. Náluk a sorrendet az határozta meg, hogy ki volt eredményesebb három kísérlet alapján helyből távolugrásban, valamint hogy milyen minőségűnek értékelték az ítészek az amúgy kis súlyon elvégzett emelőgyakorlatok technikai kivitelezését szakításban és lökésben.

A tizenkettő felettieknél viszont már komoly, mondhatni valóban „súlyos” viadal zajlott, ahol a dobogó három fokára azok állhattak fel, akik a legtöbbet teljesítették az úgynevezett Sinclair-pontszámítás alapján, melynél az összetettben elért produktumot az illető testsúlyához viszonyítják. Ennél fogva itt egy kisebb súlyú emelő is legyőzheti a nála – a fej fölé emelt kilogrammokat tekintve – esetleg sokkal magasabbra jutót is.

„Az utóbbi idők legnagyobb létszámú utánpótlás-versenyén többen is remekeltek, vagyis a mennyiség mellett a minőség is jelen volt a diákolimpián” – mondta a korábbi sokszoros világ- és Európa-bajnoki érmesből szövetségi vezetővé előlépett Takács Mária, aki a csúcsrészvételt alapvetően két, egymással összefüggő tényezővel magyarázta. Egyfelől bővül a magyar súlyemelés hátországa, másfelől javul a szakmai munka is, miután a kiemelt támogatásnak köszönhetően anyagilag is nagyobb megbecsülésnek örvendenek az edzők.

A főtitkár külön kitért a junior fiúknál Holló Szilárdra, aki hosszabb sérülés után tért vissza sikerrel a pódiumra, remekelt továbbá Dúl Ádám, a Fekécs fivérek közül Ervin és Szilárd is győzött kategóriájában, a serdülőknél Féderer Benjámin nyújtott kimagaslót. A szakember a lányoknál a serdülő Szalai Lilit, az ifjúságiak közül Árva Cintiát és Boros Viktóriát, a juniorok névsorából pedig az egyéni csúccsal kirukkoló győztest, Mitykó Veronikát emelte ki.

A diákolimpiának önmagán túlmutató jelentőséget adott az a tény, hogy a Vajszlón bizonyítók közelebb jutottak Argentínához is, hiszen a legjobbak bekerültek az őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lehetséges magyar indulóinak bő keretébe.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.09.13 14:26:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés hajrával, az utolsó percekben négy utánpótláskorú játékos által szerzett gólokkal győzött a Vác Siófokon a női kézilabda NB I-ben. Az évek óta a fiatalokra építő együttes a tavalyi évad után ismét bizonyította, hogy járható út a magyar tehetségek csapatba építése. Ezúttal a külföldi világklasszisok sora ellen.

2018.09.04 19:06:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

„A huszonhárom évig tartó birkózószövetségi elnöki munkásságom lezárultával, kétezer-tizennégyben rájöttem, hogy valamit még kellene csinálni, hiszen több, mint hat évtizede élek a sportágban. Mindent tőle kaptam, mindent neki köszönhetek. A most elkészült tankönyv a hálám újabb produktuma a legendás Mr. Tus-sportiskola után” – mondta a Mr. Tus-tankönyv bemutatóján Budapesten a két nap múlva 70 éves tuskirály, a 100. magyar olimpiai aranyérmet megszerző dr. Hegedüs Csaba.

2018.08.26 20:55:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Elődöntőbe jutott, így minimum bronzérmes Orbán Adrián a Duna Arénában zajló korosztályos boksz-világbajnokságon!

2018.08.23 11:45:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Sportpszichológusaink rendszeresen beszélnek arról: sportoló gyerekeinket hagyjuk meg gyerekeknek, hadd játszanak! Edzőink és pedagógusaink közben gyakran azt tapasztalják, a magyar fiatalok nem tudnak, nem tanulnak meg kellőképpen küzdeni. De milyennek látják őket és a környezetüket a hazánkban dolgozó neves külföldi szakemberek, Kim Rasmussentől Ivkovics Sztojanon át Nebojsa Vignjevicsig? Körképünkben dán, délszláv-magyar és belga szövetségi kapitány, illetve egy élvonalbeli szerb tréner beszél arról: kézi-, kosár-  és röplabdában, illetve labdarúgásban milyenek az utánpótláskorú sportolóink. És arról is, hogy milyenek lehetnének.

2018.08.05 10:06:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Senki nem akar túl nagy terhet rakni Halász Bence vállára, de a szakma sem tehet mást, minthogy legalább finoman utal rá: simán dobogós lehet már ilyen fiatalon is a berlini felnőtt Eb-n. Pedig a kalapácsvetés nem a húszévesek száma. És akkor még van egy 22 éves triónk is, sok tehetséggel megáldva.

HIRDETÉS
HIRDETÉS