utanpotlassport.hu 2018.04.17 10:47 Frissítve: 2018.04.17 10:58

Súlyemelés: részvételi rekord a diákolimpián

Felfelé ívelő szakaszát éli a honi súlyemelés: a tavalyi korosztályos, majd az idei felnőtt Európa-bajnokság érmekben is megnyilvánuló sikerei után az elmúlt hétvégi diákolimpia is azt mutatta, folytatódik az előrelépés. Az utánpótlás egyik legjelentősebb hazai seregszemléjén, a Magyar Súlyemelő Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös rendezésében lebonyolított viadalon csaknem százhetvenen indultak a különböző korosztályokban, s értek el többen is figyelemre méltó eredményeket.

Jancsó Kornél – utanpotlassport.hu Baranya megye, közelebbről a vajszlói Kodolányi János Általános Iskola adott otthont a 2018-as diákolimpia döntőjének súlyemelésben.  Az erős és fiatal magyarok legjobbjait mozgósító mezőnyben nem kevesebb, mint 166-an  igyekeztek saját súly-és korcsoportjukban a lehető legelőkelőbb helyen végezni.

dig

A legifjabbak legjobbjainak egy csoportja  •  Forrás: Magyar Súlyemelő Szövetség

„A hétvégi döntőt megelőző országos selejtezőkön három híján háromszázan vettek részt, hangsúlyozottan iskolájuk, nem pedig klubjuk képviseletében, s a vajszlói döntőben szereplő, 12 és 19 esztendő közötti, százhatvannál is több igazolt versenyző mellett még további 44 olyan fiú és lány is indult, aki a nyolc és tizenkét évesek korosztályába tartozik – szolgált részletekkel az utanpotlassport.hu-nak Takács Mária, a súlyemelő-szövetség főtitkára. Elmondta, hogy ez utóbbi kiskamaszok két kategóriában, a 8-9 éves kölykök, illetve a 10-12 éves fiúk és lányok versenyében állhattak rajthoz, méghozzá úgy, hogy esetükben nem a felemelt kilók döntöttek a végső helyezésekről. Náluk a sorrendet az határozta meg, hogy ki volt eredményesebb három kísérlet alapján helyből távolugrásban, valamint hogy milyen minőségűnek értékelték az ítészek az amúgy kis súlyon elvégzett emelőgyakorlatok technikai kivitelezését szakításban és lökésben.

A tizenkettő felettieknél viszont már komoly, mondhatni valóban „súlyos” viadal zajlott, ahol a dobogó három fokára azok állhattak fel, akik a legtöbbet teljesítették az úgynevezett Sinclair-pontszámítás alapján, melynél az összetettben elért produktumot az illető testsúlyához viszonyítják. Ennél fogva itt egy kisebb súlyú emelő is legyőzheti a nála – a fej fölé emelt kilogrammokat tekintve – esetleg sokkal magasabbra jutót is.

„Az utóbbi idők legnagyobb létszámú utánpótlás-versenyén többen is remekeltek, vagyis a mennyiség mellett a minőség is jelen volt a diákolimpián” – mondta a korábbi sokszoros világ- és Európa-bajnoki érmesből szövetségi vezetővé előlépett Takács Mária, aki a csúcsrészvételt alapvetően két, egymással összefüggő tényezővel magyarázta. Egyfelől bővül a magyar súlyemelés hátországa, másfelől javul a szakmai munka is, miután a kiemelt támogatásnak köszönhetően anyagilag is nagyobb megbecsülésnek örvendenek az edzők.

A főtitkár külön kitért a junior fiúknál Holló Szilárdra, aki hosszabb sérülés után tért vissza sikerrel a pódiumra, remekelt továbbá Dúl Ádám, a Fekécs fivérek közül Ervin és Szilárd is győzött kategóriájában, a serdülőknél Féderer Benjámin nyújtott kimagaslót. A szakember a lányoknál a serdülő Szalai Lilit, az ifjúságiak közül Árva Cintiát és Boros Viktóriát, a juniorok névsorából pedig az egyéni csúccsal kirukkoló győztest, Mitykó Veronikát emelte ki.

A diákolimpiának önmagán túlmutató jelentőséget adott az a tény, hogy a Vajszlón bizonyítók közelebb jutottak Argentínához is, hiszen a legjobbak bekerültek az őszi, Buenos Aires-i ifjúsági olimpia lehetséges magyar indulóinak bő keretébe.

További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.04.22 15:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Czipó Vivien ötszörös utánpótlás Európa-bajnok dartsversenyzőt senkinek sem kell bemutatni a sportág hazai rajongóinak körében. Mostantól azonban a nemzetközi elit tagjai is alighanem megjegyzik majd a 17 éves versenyző nevét, miután a második helyen végzett a németországi Kalkarban rendezett rangos BDO-WDF verseny 112 fős felnőttmezőnyében.

2018.04.20 22:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Őrült meccseknek lehettünk tanúi a labdarúgó UEFA Ifjúsági Liga nyoni elődöntőjében. Előbb a Chelsea harcolta ki a fináléba jutást, miután 2−2-es rendes játékidőt követően a tizenegyesekben búcsúztatta a Porto gárdáját. A Manchester City és a Barcelona párharca kilenc gólt hozott, a katalánok 5−4-re diadalmaskodtak. A döntőt hétfőn rendezik.

2018.04.19 12:23:02

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Parádés szezont fut az egriek 17 éves kézilabdázója, Tóth Rajmond. Az ígéretes irányító már 168 gólt szerzett az ifjúsági bajnokság 2017/18-as évadjában. Honlapunknak beszélt klubjáról, a korosztályos válogatottról és a céljairól is.

2018.04.07 08:33:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Berlinben ma kezdődik az ifjúsági cselgáncsozók Európa-kupája, amelyen tavaly olyan erős mezőny gyűlt össze, hogy több magyar reménység is érem nélkül maradt. Bíró Norbert szerint valamelyest azért gyengébb lesz a verseny, mint az egy évvel ezelőtti, és reméli sikeresebben zárják versenyzőink a megméretést, mint 2017-ben.

2018.04.04 21:03:06

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Ismét Pusztai Lizáról szólt a kardozók versenye, a BVSC-Zugló versenyzője bronzérmet nyert a junior-világbajnokságon Veronában. A 17 éves, még kadétkorú versenyző ezzel ötödik érmét szerezte meg az idei korosztályos világversenyeken. A fiúk közül klubtársa, Nagy Martin szerepelt a legjobban, ő a 27. helyen végzett.