Súlyemelés: 84 korosztályos világcsúcs született a türkmenisztáni vb-n

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.11.11. 17:43
Címkék
Aligha szorul magyarázatra a megállapítás, hogy a súlyemelés nem a gyengék sportja. Az már annál inkább, hogy a hétvégén zárult türkmenisztáni világbajnokságon a húszon innenieknél is sorra dőltek a rekordok, s az összmérleg szerint 84(!) korosztályos világcsúcs született Asgabatban.

Jancsó Kornél - utanpotlassport.huAz ifjabb generáció képviselői valósággal parádéztak az idei súlyemelő-világbajnokságon: a juniorkorú Herkulesek 74, míg az ifjúságiak legjobbjai 10 rekordot állítottak fel. Adódik a kérdés: honnan ez a példa nélküli csúcseső?Jancsó Kornél - utanpotlassport.huAz ifjabb generáció képviselői valósággal parádéztak az idei súlyemelő-világbajnokságon: a juniorkorú Herkulesek 74, míg az ifjúságiak legjobbjai 10 rekordot állítottak fel. Adódik a kérdés: honnan ez a példa nélküli csúcseső?

Akbar Gyurajev juniorként lett felnőtt-világbajnok szakításban
Akbar Gyurajev juniorként lett felnőtt-világbajnok szakításban

Akbar Gyurajev juniorként lett felnőtt-világbajnok szakításban  •  Fotó: iwf.net

Nos, csoda ebben az esetben sem történt, az izomerővel eleve jól ellátott és technikailag is alaposan felkészült fiatalok nem táltosodtak meg váratlanul a türkmén főváros amúgy irigylésre méltóan tiszta levegőjétől. Csupán annyi történt, hogy a sportág nemzetközi szövetsége, az Aján Tamás irányította IWF két évtized elteltével megváltoztatta a súlycsoporthatárokat, új kategóriákat vezetett be, s ezekhez – a tudományt is segítségül hívva – új, úgynevezett alapvilágcsúcsokat (World Standars) rendelt hozzá. A szisztéma most Asgabatban vizsgázott, s a jelek szerint az ifiknél (13-17 évesek) és a junioroknál (15-20) egyaránt nagyjából jól lőtték be a “legeket”, hiszen az új csúcsok is teljesíthetőnek bizonyultak.

Persze nem mind a tíz vadonatúj kategóriában potyogtak a világrekordok sem a fiúk, sem a lányok mezőnyében. Azt is mondhatnánk, hogy az ifjúságiaknál csak néhányan voltak képesek felülmúlni az „alapokat”, míg a junioroknál ennek fordítottja történt: szinte záporoztak a csúcsok mindkét nemnél. A pálmát nem egy ember vitte el, érdemes szólnunk legalább néhány ifjú erőművészről, akik jó eséllyel hallatnak majd magukról a közelebbi és távolabbi jövőben egyaránt – akár súlyemelő-vébék, kontinensviadalok győzteseiként is.

Érmet szerezni most, a felnőttek körében csupán némelyiküknek, a tehetség és erő dolgában a legjobban állóknak sikerült – szóljunk hát róluk külön is. Ott van mindjárt egy húszesztendős hölgy, az alakítása láttán külön udvariaskodás nélkül is a dicsérendők lajstromának legelejére tehető kínai Csiang Huj-hua. Ő a női 49 kg-ban, a tízből az olimpiai programban szereplő hét súlycsoport egyikében jeleskedett, s úgy érdemelt ki három medált – jelesül mindkét fogásnemben és összetettben is vb-bronzot –, hogy menet közben hét világcsúcsot állított fel, melyből kettő még felnőtt-világrekord is lett.

A lányoknál – vagy inkább roppant erős dámáknál maradva –:Rebeka Koha neve mellett is hét junior-világcsúcsot rögzíthettek. A lettek fénylő talentumú 20 évese 59 kg-ban érdemelte ki a szakítás és az összetett bronzérmét. Szintén 1998-as születésűaz öt korosztályos „leggel” kirukkoló ecuadori Neisi Dajomes a 76 kilósoknál, aki Koha medálkollekcióját „ismételte meg”, míg az egyiptomi Szara Ahmed– szintén ötös rekordszámmal - a 71 kilósok mezőnyében triplázott: produktumának köszönhetően a szakításbronz mellé lökés- és összetettezüstöt is odatehetett.

A fiúk mezőnyében is felbukkant több már jócskán csiszoltnak tekinthető súlyemelőgyémánt. Közéjük tartozik a 19 esztendős üzbég Akbar Gyurajev, aki a 102 kg legjobbjai között a legfiatalabbként junior-világcsúccsal érdemelt ki a felnőttvilágbajnoki címet szakításban. Hasonló bravúrra volt képes a mindössze 17 éves thaiföldi Teerapat Chomchuen, aki 55 kilogrammban előbb kiesett szakításban, majd – ifjúsági világcsúccsal előrukkolva - bronzérmet érően teljesített lökésben, látványosan feledtetve, hogy az első fogásnemben kudarcot vallott.

Óhatatlanul önkényes válogatásunk végére maradt a sok kitűnőség közül is kiemelkedő kínai Li Ta-jün, aki 81 kg-ban majdhogynem képtelen volt leállni a csúcsgyártással: előbb szakításban javított junior-rekordot, s kapott érte vb-bronzot, majd lökésben avatták világbajnokká, végül összetettben újabb bronz lett a jutalma összesen nyolc(!) világcsúcsának. Nemhogy ígéretes a jövője, de már felettébb eredményes jelene is van – alig húszévesen.

További korosztályos híreink SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik