Strandkézilabda: világbajnokságot nyert az U17-es leánycsapatunk

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2017.07.16. 19:36
Címkék
Hogy nemcsak a strandkézilabdát űzi mesterfokon a magyar U17-es leányválogatott, hanem hihetetlen mentális erőt is képvisel, azt a mauritiusi világbajnokság döntője is bizonyítja. A csapat a hollandok ellen a nagyon szoros küzdelemben elvesztett első szett után egyenlíteni tudott, majd a szétlövést is megnyerte. Azzal pedig a világbajnokságot is!

Sz. I. Közismert, hogy a magyar U17-es leányválogatott beugróként jutott el a mauritiusi világbajnokságra, miután Norvégia lemondta a részvételét. De ha most azt mondanánk, hogy beugrottunk az aranyért, akkor ország-világ nagyképűséggel vádolhatna minket.Sz. I. Közismert, hogy a magyar U17-es leányválogatott beugróként jutott el a mauritiusi világbajnokságra, miután Norvégia lemondta a részvételét. De ha most azt mondanánk, hogy beugrottunk az aranyért, akkor ország-világ nagyképűséggel vádolhatna minket.

Csakhogy ezt nem mi állítjuk most, a már megszerzett világbajnoki győzelem tudatában… A május 18-án közzétett írásunk címe volt ugyanis a következő: Beugrunk az aranyért.

Abban a cikkben mondtuk el: a szövetségi edző, Pinizsi Zoltán – dacára annak, hogy a társaság beugróként indulhat – grandiózus terveket fogalmaz meg. Íme, az akkori nyilatkozata, szó szerint:
„Meg akarjuk nyerni a világbajnokságot. A magyar hagyományok alapján ez egyáltalán nem irreális cél, ráadásul elődöm, Gróz János is elmondta, milyen kevésen múlt a négy közé kerülés a tavalyi Európa-bajnokságon. Sok tényezőtől függ a szereplésünk, de a felkészülés során teszünk azért, hogy a szerencse is mellénk szegődjön.”

Nos, a mester és a munkáját segítő edző, Győri Ágnes csakugyan mindent megtett a sikerért. És nem is hiába.

A csapat Mauritiuson a negyeddöntőben legyőzte a spanyolokat, az elődöntőben jutott, és azzal már teljesült is az első nagy cél: megvolt a kvóta a buenos aires-i ifjúsági olimpiára. Európából a vébén a három legjobb helyezést elérő ország nyerhette el a szereplés jogát, és mivel a legjobb négy közé Argentína válogatottja is eljutott, máris megvolt a kvóta.

Az ifjúsági olimpia strandkézilabda-mezőnye
Európa: Magyarország (a vb 1. helyezettje), Hollandia (2.), Portugália (4.). Amerikai kontinens: Venezuela (10.), Paraguay (11.). Ázsia: Thaiföld (6.), Kína (7.). Afrika: Mauritius (14.). Óceánia: Amerikai Szamoa (12.). A tizedik szereplő a házigazda Argentína válogatottja.

Hogy rövidre zárjuk a történetet, a leányok az addig hibátlan portugál csapatot két, mondhatni sima játszmában kiütötték. Így aztán a fináléba jutottak, megszerezve azt a lehetőséget, hogy ott vágjanak vissza a hollandoknak, akiktől a középdöntőben kikaptak.

Miután a döntőről élő (streaming) közvetítés nem volt elérhető, az online-eredményközlést figyeltük, aminél hátborzongatóbb élmény kevés van. Az ember nem a játékot látja, hanem csak azt, hogy számok ugranak előre. Az első játszmáról megmaradt a nagy pillanat: 12-0-ra vezet a magyar csapat, és ez azért maradt meg az ember fejében, mert kisvártatva – már a 20 közelében – döntetlen lett az állás… Aztán 21-22, 23-24… És tovább már nem is volt. Elment az első játékrész.

Magyar öröm felsőfokon Forrás: IHF
Magyar öröm felsőfokon Forrás: IHF

Magyar öröm felsőfokon  •  Forrás: IHF

A másodikban viszont már imádtuk a számok bakugrásait: 4-4 után 12-4, 16-6, 20-10 – ide. 22-12 után még egy holland fellángolás következett, de a vége 23-16 lett. Vagyis 1:1. És jött a szétlövés, amelyben a már szárnyaló magyar csapatot nem lehetett megállítani. 7-4 lett a vége, és megszületett a magyar csapat világbajnoki aranya. (Az igazi élmény kedvéért a szövetség honlapjára feltett videón már meg is lehet nézni a meccset.)

Egyetértünk Pinizsi Zoltánnal, aki azt mondta a győzelem után: „Nehéz szavakat találni erre a teljesítményre. Nagyon büszkék vagyunk a lányokra…”

Mi is büszkék vagyunk az egész csapatra, közülük most csak a legjobb pontszerzőket emeljük ki a döntőből: Braun Csenge 14, Pintér Klaudia 13, Benzsay Rebeka 12.

A bronzérmet végül az argentin csapat szerezte meg 2:1-re legyőzte a portugál válogatottat.

LEÁNY U17-ES STRANDKÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, MAURITIUS
Döntő: Magyarország – Hollandia 2:1 (23-24, 23-16, a szétlövésben 7-4)
Világbajnok: MAGYARORSZÁG, 2. Hollandia, 3. Argentína, 4. Portugália
A világbajnok magyar csapat tagjai: Benzsay Rebeka (Szentendre), Braun Csenge (Dunaújváros), Gajdos Dorottya Fanni (Szentendre), Hadfi Gréta (Salgótarján), Király Réka (Érd), Landi Gabriella (Érd), Léránt Sára (Szentendre), Pintér Klaudia (KSI), Vitovszki Veronika (Szentendre), Wágner Virág (Érd)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik