HIRDETÉS
HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2018.11.20 07:52 Frissítve: 2018.11.24 14:58

Sportpszichológia: a fiatal számára nem egyszerű a felnőttek közé lépés

Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! címmel az utanpotlassport.hu szerkesztősége immár nyolcadszor tart nagyszabású konferenciát november 27-én a Testnevelési Egyetemen. Az előadók közül dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője a fiatal sportolók motivációjának fenntartásáról, a győzelemhez vezető út megtalálásáról beszél majd. A szakember erről a témáról adott előzetest honlapunknak.

HIRDETÉS

Göbölyös Gábor – utanpotlassport.hu Dr. Lénárt Ágota előadása a sportolók felnőttkori átmenetével foglalkozik, kiemelten a sikeresség szempontjából.

Dr. Lénárt Ágota

Dr. Lénárt Ágota

„Gyakran előfordul, hogy az ifjúsági vagy juniorkorcsoportban sikeres versenyzők is nehezen találják meg magukat a felnőttkorosztályban. Ennek oka lehet a megnövekedett követelményszint, a felnőttek között szükséges magasabb teljesítmény, valamint a különféle biológia, élettani változások sora” – fogalmazott a szakember, aki szerint kiemelten fontos, hogy a sportoló teljesítményterhelési, élettani és sportpszichológiai vizsgálata megtörténjék, mert a serdülőkor lezárultával egyértelműen kiderül: milyen karrier várható felnőttkorban a sportolótól?

Lénárt Ágota szerint mindez befolyással van az edzés szerkezetének és minőségének meghatározására, valamint elejét lehet venni a sikertelenségnek és a túlterhelésnek egyaránt.

„Az átmenet időszaka rendkívül fontos feladatokat ró az edzői és a sporttudományos stáb tagjaira. A serdülőkor mottója, miszerint „annyit érek, amennyit teljesítek”, áttevődik a fiatal felnőttkorra is, és jelentős motivációs erőként szolgál. Közismert tapasztalat, hogy a felnőttkorosztályba kerüléskor az eredmények stagnálnak vagy átmenetileg vissza is eshetnek. Ezt a korszakot a szakembereknek megfelelő edzésprogrammal és mentális felkészítéssel kell áthidalniuk” – mondta a pszichológus, aki az előadásában gyakorlati példákat is felhoz majd a folyamatok megvilágítására.

A NOVEMBER 27-I UTÁNPÓTLÁS-KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA ÉS JELENTKEZÉS ITT

Az Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! című konferencia előadói:
Köpf Károly, 
a Magyar Edzők Társasága titkára
Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár, a 2000 és 2008 között háromszor is olimpiai bajnok vízilabda-válogatott sportorvosa
Valkusz Máté, 20 éves teniszező, korábbi junior-világranglistavezető, a Davis–kupa-válogatott tagja, Valkusz Valéria, Máté édesanyja, menedzsere és Kuhárszky Zoltán, Máté edzője, korábbi Davis–kupa-kapitány
Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője
Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője és Németh András, a Váci Női Kézilabda SE szakmai igazgatója
Szita Márton, többszörös korosztályos Európa-bajnoki érmes, 23 éves asztaliteniszező
Bodnár Péter, a kosárlabda-szövetség főtitkára
Dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az úszóválogatott szövetségi kapitánya

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.

2018.11.25 22:29:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A fővárosi klubok fölényét hozta a kadétkorú vívók országos bajnokságának második napja is, ám ahogyan az egyéni versenyeknél, úgy a csapatszámokban sem akadt duplázó egyesület. A hat aranyérem, hat különböző egyesülethez került vasárnap is.

2018.11.11 09:08:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A szombati nap a magyar úszósport ünnepe volt. Százhalombattán, a felnőtt rövid pályás országos bajnokság utolsó napján számos egyéni és korosztályos csúcs dőlt meg, miközben öt újabb taggal (dr. Sós Csaba, id. Knézy Jenő, Gyenge Valéria, Pásztory Dóra, Risztov Éva) bővült a Hírességek Csarnoka. Emellett a Jövő Bajnokai-program 2018-as díjazottjait is kihirdették.

2018.11.10 13:40:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Az év második legjobb európai ifjúsági korú sportolónőjének választották Késely Ajnát. A Kőbánya SC tizenötszörös junior Európa-bajnok és háromszoros ifjúsági olimpiai aranyérmes 17 éves versenyzőjét az osztrák kerékpáros Laura Stigger előzte meg, Késely a díjátadóról nyilatkozott az SzPress Hírszolgálatnak.

2018.11.07 12:08:07

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Megszerezte első győzelmét a 2018/19-es évadban a női junior kézilabda-válogatott, a fiatalok az MTK Budapest elleni vereség után 28–26-ra legyőzték edzőmeccsen a Kisvárda alakulatát.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS