utanpotlassport.hu 2018.11.20 07:52 Frissítve: 2018.11.24 14:58

Sportpszichológia: a fiatal számára nem egyszerű a felnőttek közé lépés

Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! címmel az utanpotlassport.hu szerkesztősége immár nyolcadszor tart nagyszabású konferenciát november 27-én a Testnevelési Egyetemen. Az előadók közül dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője a fiatal sportolók motivációjának fenntartásáról, a győzelemhez vezető út megtalálásáról beszél majd. A szakember erről a témáról adott előzetest honlapunknak.

Göbölyös Gábor – utanpotlassport.hu Dr. Lénárt Ágota előadása a sportolók felnőttkori átmenetével foglalkozik, kiemelten a sikeresség szempontjából.

Dr. Lénárt Ágota

Dr. Lénárt Ágota

„Gyakran előfordul, hogy az ifjúsági vagy juniorkorcsoportban sikeres versenyzők is nehezen találják meg magukat a felnőttkorosztályban. Ennek oka lehet a megnövekedett követelményszint, a felnőttek között szükséges magasabb teljesítmény, valamint a különféle biológia, élettani változások sora” – fogalmazott a szakember, aki szerint kiemelten fontos, hogy a sportoló teljesítményterhelési, élettani és sportpszichológiai vizsgálata megtörténjék, mert a serdülőkor lezárultával egyértelműen kiderül: milyen karrier várható felnőttkorban a sportolótól?

Lénárt Ágota szerint mindez befolyással van az edzés szerkezetének és minőségének meghatározására, valamint elejét lehet venni a sikertelenségnek és a túlterhelésnek egyaránt.

„Az átmenet időszaka rendkívül fontos feladatokat ró az edzői és a sporttudományos stáb tagjaira. A serdülőkor mottója, miszerint „annyit érek, amennyit teljesítek”, áttevődik a fiatal felnőttkorra is, és jelentős motivációs erőként szolgál. Közismert tapasztalat, hogy a felnőttkorosztályba kerüléskor az eredmények stagnálnak vagy átmenetileg vissza is eshetnek. Ezt a korszakot a szakembereknek megfelelő edzésprogrammal és mentális felkészítéssel kell áthidalniuk” – mondta a pszichológus, aki az előadásában gyakorlati példákat is felhoz majd a folyamatok megvilágítására.

A NOVEMBER 27-I UTÁNPÓTLÁS-KONFERENCIA RÉSZLETES PROGRAMJA ÉS JELENTKEZÉS ITT

Az Egy nap az utánpótlásért – Segítség, felnőttem! című konferencia előadói:
Köpf Károly, 
a Magyar Edzők Társasága titkára
Dr. Pavlik Gábor egyetemi tanár, a 2000 és 2008 között háromszor is olimpiai bajnok vízilabda-válogatott sportorvosa
Valkusz Máté, 20 éves teniszező, korábbi junior-világranglistavezető, a Davis–kupa-válogatott tagja, Valkusz Valéria, Máté édesanyja, menedzsere és Kuhárszky Zoltán, Máté edzője, korábbi Davis–kupa-kapitány
Dr. Lénárt Ágota egyetemi docens, a Testnevelési Egyetem Pszichológiai és Sportpszichológiai Tanszékének vezetője
Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője és Németh András, a Váci Női Kézilabda SE szakmai igazgatója
Szita Márton, többszörös korosztályos Európa-bajnoki érmes, 23 éves asztaliteniszező
Bodnár Péter, a kosárlabda-szövetség főtitkára
Dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense, az úszóválogatott szövetségi kapitánya

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.07.21 23:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

„A játékosaink nem tanultak meg védekezni a klubokban, így nem tudunk nemzetközi szinten eredményes kézilabdát játszani" – értékelt csalódottan a Sport TV-nek Gyurka János vezetőedző a tanítványok produkciója láttán. A magyar juniorválogatott 36–28-ra kikapott a portugáloktól, a két csapat közti különbség félelmetes volt.

2019.07.21 19:29:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A birkózók szerezték a magyar küldöttség első érmét az azeri fővárosban zajló EYOF-on. A szabadfogás 55 kg-os súlycsoportjában a szegedi Kiss Benedek lengyel, finn és – a bronzmérkőzésen – ukrán ellenfelet győzött le. A kötöttfogású Vitek Amadeusz kilencedik lett.

2019.07.21 09:09:01

Utánpótlássport Fekete Tamás utanpotlassport.hu

Sorozatunkban utazásra invitáljuk olvasóinkat – a sportágak birodalmába. Túrakalauzunk egy-egy utánpótláskorú sportoló, edző és felnőtt klasszis; az ő segítségükkel igyekszünk bemutatni, milyen adottságok birtokában érdemes belevágni egy-egy sportágba, no meg azt, hogy mire számíthatnak azok a fiatalok, akik már ki is nézték maguknak valamelyik edzőtermet, pályát vagy uszodát. Ezúttal annak jártunk utána, miért jó a műugrás?

2019.07.06 13:08:14

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A MOL Fehérvár FC leigazolta a Haladás együttesétől Funsho Bamgboyet. A 20 esztendős nigériai szélső célja, hogy bekerüljön válogatottja, a szupersasok felnőttkeretébe. A székesfehérváriak új üdvöskéjéről Kovács Zoltán sportigazgató is elismerően nyilatkozott a klub honlapjának.

2019.07.05 14:09:01

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Rajtbüntetés és plusz 50 kiló – várhatóan nem Tassi Attila és nem is a Honda hétvégéje lesz a soron következő portugáliai állomás a túraautós világkupa-sorozatban (WTCR). A 20 éves magyar ennek ellenére bizakodó a nyári szünet előtti utolsó megmérettetést illetően.