Sportmászás: Vályi Gergely ifjúsági Európa-bajnok

UP-info utanpotlassport.huUP-info utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.22. 18:54
Címkék
Hatalmas sikert ért el az olimpián jövőre debütáló sportmászásban a 15 éves Vályi Gergely. Miután az idén megnyerte az Európa–kupa-sorozatot, az Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre. A világ legnagyobb mászómúlttal bíró országainak versenyzőit is legyőzte.

A sportmászás jövőre kilép a világ legnagyobb színpadára: Tokióban bemutatkozik az olimpián. A bejelentés óta ugrásszerűen megnőtt a sportág iránti érdeklődés, és mindez alighanem még csak előszele annak, ami az ötkarikás játékok után várható.

Vályi Gergely a dobogón
Vályi Gergely a dobogón

Vályi Gergely a dobogón  •  Forrás: Russian Climbing Federation

Az elmúlt hétvégén az oroszországi Voronyezsben rendezték a sportmászók ifjúsági Európa-bajnokságát. Az ifjúsági B korcsoportban (14-15 évesek) három magyar versenyző is megmérette magát: Radics Attila, Tusnády Nimród és Vályi Gergely.

A kontinensviadalon két versenyszámban hirdettek bajnokot: nehézségi és gyorsmászásban. Radics és Tusnády mindkét számban indult, míg Vályi a nehézségire koncentrált.

Gyorsmászásban sztenderd mászóútvonalon kell felmászni, amely minden versenyen ugyanaz, csak az idő számít. A 15 méter magas falon a mászók 6-10 másodperc alatt jutnak fel, ebben a számban Radics a 12., Tusnády pedig a 16. helyen zárt.

Az újdonsült ifjúsági Európa-bajnok a magyar sportmászás eddig legnagyobb sikerét érte el Forrás: Russian Climbing Federation
Az újdonsült ifjúsági Európa-bajnok a magyar sportmászás eddig legnagyobb sikerét érte el Forrás: Russian Climbing Federation

Az újdonsült ifjúsági Európa-bajnok a magyar sportmászás eddig legnagyobb sikerét érte el  •  Forrás: Russian Climbing Federation

A nehézségi mászás az, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut. Miután ebben a számban mindhárman a középdöntőbe jutottak, ott Tusnády Nimród a 13., Radics Attila pedig a 15. helyet szerezte meg. Vályi Gergely az első helyen, egyedüli topmászással jutott a döntőbe, amelyet aztán meg is nyert.

Mivel az ifjúsági B korcsoport után a felnőtt kategóriáig már csak az ifjúsági A és a juniorok következnek, Vályi Gergely eredménye a 2024-es párizsi olimpiára tekintettel lehet igazán fontos, különösen, ha az egész évi teljesítményét nézzük. Az Európa-bajnoki cím ugyanis egyáltalán nem számított meglepetésnek.

A győztes így értékelt:„A versenyt háromhetes intenzív edzéssorozat előzte meg, de egész évben folyamatos volt a felkészülésem, így sikerült a háromfordulós Európa-kupasorozat mindhárom versenyét megnyernem. Ezen eredményeim után reméltem az Eb-n a döntőbe jutást, esetleg dobogós helyezést. Számomra minden verseny egyformán fontos. Az Európa-bajnokság viszont azért volt kiemelkedő jelentőségű, mert szerettem volna tudni, hogy a magyar eredményeim után a nemzetközi mezőnyben mit tudok teljesíteni. Az Európa-bajnoki cím visszaigazolás számomra, hogy jó úton haladok.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik