Sportlövészet: utánpótláskorúak az év legjobbjai

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2018.12.11. 08:49
Címkék
Utánpótláskorú versenyzőket választottak az év legjobb sportlövőinek. A komáromi Pekler Zalán és a budapesti Egri Viktória egyaránt remekelt a csangvoni junior-világbajnokságon. Győrik Csaba, a felnőtt válogatott szövetségi kapitánya szerint több mint jelzésértékű a fiatalok kiemelkedő szereplése.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportlövészek idei legrangosabb eseményén, a csangvoni világbajnokságon nem lehetett panasz a juniorok teljesítményére. Négy érmet, két ezüstöt és két bronzot nyertek, miközben a felnőttek mezőnyében a tavaly még szintén utánpótláskorú Péni István léphetett fel a dobogóra. Az éremgyűjtésben a 18 esztendős Pekler Zalán járt az élen, aki két egyéni számban lett második, a fiú csapattal pedig bronzérmet nyert. A pisztolyos leánycsapat a 20 esztendős Egri Viktória vezényletével szerzett értékes harmadik helyet. Ilyen előzmények után nincs semmi meglepő abban, hogy a hazai szövetségi évvégi díjkiosztóján a két fiatal, Pekler és Egri kapta az esztendő legjobb férfi, illetve női versenyzőjének járó elismerést.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huA sportlövészek idei legrangosabb eseményén, a csangvoni világbajnokságon nem lehetett panasz a juniorok teljesítményére. Négy érmet, két ezüstöt és két bronzot nyertek, miközben a felnőttek mezőnyében a tavaly még szintén utánpótláskorú Péni István léphetett fel a dobogóra. Az éremgyűjtésben a 18 esztendős Pekler Zalán járt az élen, aki két egyéni számban lett második, a fiú csapattal pedig bronzérmet nyert. A pisztolyos leánycsapat a 20 esztendős Egri Viktória vezényletével szerzett értékes harmadik helyet. Ilyen előzmények után nincs semmi meglepő abban, hogy a hazai szövetségi évvégi díjkiosztóján a két fiatal, Pekler és Egri kapta az esztendő legjobb férfi, illetve női versenyzőjének járó elismerést.

A sportág történetében ez korántsem újdonság, tavaly Péni István és a vele egyidős Major Veronikanyerte el a díjat. Győrik Csabát, a felnőtt válogatott szövetségi kapitányát ezért arról kérdeztük, jelzésértékű-e a fiatal sportlövők ilyenfajta megbecsülése.

Rendhagyó fotó az év legjobb sportlövőiről. Pekler Zalán és Egri Viktória egymás mellett a lőállásban
Rendhagyó fotó az év legjobb sportlövőiről. Pekler Zalán és Egri Viktória egymás mellett a lőállásban

Rendhagyó fotó az év legjobb sportlövőiről. Pekler Zalán és Egri Viktória egymás mellett a lőállásban

− Azt gondolom, hogy több mint jelzésértékű – válaszolt a szakember. – A kormánytámogatások révén öt évvel ezelőtt elindult sportágfejlesztési programunk eredménye az utánpótláskorúak remek teljesítménye. Viki és Zalán fiatalon kaptak támogatást a felszerelések vásárlásához, valamint az edzés- és versenylehetőségek javításához. Szerencsére keményen dolgoznak a céljaik eléréséért, így az ő esetükben a lehető legjobb helyre került a támogatás. Már most tagjai az olimpiai keretnek. Tisztában vagyok a képességeikkel és a hozzáállásukkal, ezért nem leszek meglepve, ha az olimpiai résztvevők között kell számolnom velük. Mindketten jó eséllyel pályáznak a kvótaszerzésre, s amennyiben helyüket kivívják, a legjobb helyezésért utaznak majd Japánba.

Az olimpiai hangulat egyikük számára sem lesz újdonság. Egri Viktóriaindult Sydney-ben, a kvalifikáció egyik nagy meglepetése volt, hogy az alig 18 esztendős pisztolyos lány kivívta az indulás jogát. A KSI SE versenyzője januártól hivatalosan is átlép a felnőttek mezőnyébe. Utánpótlás-karrierjére visszatekintve éppen ezt a pillanatot idézi fel legemlékezetesebbként:

− Versenyszámomban én voltam a legfiatalabb, ezért örökre különleges élmény marad számomra a riói részvétel. Olimpiai- és világbajnokok között léphettem lőállásba, ami nemcsak felemelő érzés volt, de hatalmas tapasztalatszerzési lehetőség is. Egyébként nem számítottam arra, hogy én fogom nyerni az év sportlövőnője címet. Nehéz év áll mögöttem. Hullámvölgyben voltam, amiből csak kemény munkával tudtam kijönni, és éppen a világbajnokságra, ahol a saját egyéni számomban is sikerült döntőbe verekednem magam. Azt hiszem, a szövetség ezt a küzdelmet is értékelte a díjjal, nemcsak az eredményeimet.

Pekler Zalánnak is nagyszerű ötkarikás élményei vannak, ám azok nem Rióhoz, hanem egy másik dél-amerikai városhoz, Buenos Aireshez köthetőek. A komáromi fiatalember volt az egyetlen magyar fiatal sportlövő, aki kiharcolta az idei ifjúsági olimpián való részvételt. S bár az egyéni versenyben hajszálnyira lemaradt a döntőről, a nem hivatalos programban szereplő vegyespárosban aranyérmet nyert mongol partnerével. Őt nem is igazán érte váratlanul, hogy itthon elnyerte az év legjobb férfi sportlövője címet.

− Valahol legbelül számítottam az elismerésre, hiszen eddigi karrierem legeredményesebb éve volt az idei – osztotta meg honlapunkkal a díjjal kapcsolatos gondolatait. – A világbajnokságon kiemelkedően szerepeltem, és az ifjúsági olimpián is nyertem egy aranyat. Utóbbira azért kettős érzésekkel tekintek vissza, hiszen csalódott vagyok az egyéni verseny miatt, ugyanakkor büszke arra, hogy két nappal később fel tudtam állni a padlóról.

A maximalizmusáról híres komáromi sportlövő nem sokáig pihenhet a babérjain. Azt vette ugyanis a fejébe, hogy bár még két évig utánpótláskorú, Tokióban olimpiai résztvevő szeretne lenni. Ehhez jövőre felnőtt világkupa-versenyeken kell indulni, hiszen azokon lehet a legnagyobb eséllyel kvótát szerezni. Mind a négy viadalon lőállásba lép majd az ötkarikás kvalifikáció reményében. Miközben a korosztályos világversenyeken is elindul, ahogy ő fogalmazott, a győzelem és a siker kedvéért.

További korosztályos híreinkSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik