Sportlövészet: Mészáros Eszter két vk-arannyal hangolt az olimpiára

Vágólapra másolva!
2021.06.30. 08:26
Címkék
Mészáros Eszter még 18 évesen megszerezte az első világkupa-aranyérmeit Eszéken: az olimpiára készülő sportlövő a légpuskások között egyéniben és Péni Istvánnal vegyes csapatban is nyert.

Remekül szerepeltek a magyar sportlövők a tokiói olimpia előtti utolsó nagyobb felkészülési állomáson, az eszéki világkupaversenyen. A válogatott tagjai közül a prímet a GEAC kiválósága, a 19. születésnapját kedden ünneplő Mészáros Eszter vitte. Az ötkarikás játékokra még 2019-ben kvótát szerzett fiatal a légpuskaverseny fináléjába 628.3 kört lőve még „csak” a hetedik helyen kvalifikált, ott azonban kevés esélyt adva a társainak 250,6 körrel győzött, és megszerezte pályafutása első világkupa-aranyérmét. A folytatásban Mészáros két ugyancsak juniorkorú versenyzővel, Horváth Leával és Dénes Eszterrel kiegészülve a harmadik helyen zárt a légpuskás csapatviadalban, majd Péni Istvánnal a vegyes párosok döntőjében 17–13-ra nyert újabb aranyat az oroszok ellen. A Mészáros, Péni duó ebben az olimpián debütáló versenyszámban is érdekelt lesz Tokióban.Mészáros Eszter vitte. Az ötkarikás játékokra még 2019-ben kvótát szerzett fiatal a légpuskaverseny fináléjába 628.3 kört lőve még „csak” a hetedik helyen kvalifikált, ott azonban kevés esélyt adva a társainak 250,6 körrel győzött, és megszerezte pályafutása első világkupa-aranyérmét. A folytatásban Mészáros két ugyancsak juniorkorú versenyzővel, Horváth Leával és Dénes Eszterrel kiegészülve a harmadik helyen zárt a légpuskás csapatviadalban, majd Péni Istvánnal a vegyes párosok döntőjében 17–13-ra nyert újabb aranyat az oroszok ellen. A Mészáros, Péni duó ebben az olimpián debütáló versenyszámban is érdekelt lesz Tokióban.

 

Mészáros Eszter két vk-arannyal hangolt az olimpiára Forrás: ISSF
Mészáros Eszter két vk-arannyal hangolt az olimpiára Forrás: ISSF

Mészáros Eszter két vk-arannyal hangolt az olimpiára • Forrás: ISSF

 

„A kvalifikációban még nem ment olyan jól, ahogy szerettem volna, de az aranyéremért zajló mérkőzésen már kiegyensúlyozottan lőttem – jelentette a vegyes csapatok fináléja után Mészáros a szövetségi portálnak. – Végig szoros versenyben voltunk az oroszokkal, nagyon örülök az aranyéremnek. Az egyéni győzelemről pedig annyi, hogy nagyon szerettem volna világkupaérmet szerezni. Az alapversenyből a hetedik helyen jutottam a döntőbe, ahol magabiztos versenyzést mutattam be. Az eszéki Eb-n gyakorolhattam a döntőket, és azok az érmes eredmények nagy önbizalmat adtak a mostani világkupára is. Elhittem, hogy tudok jó finálét lőni. Azért is fontosak ezek a világkupák, mert ilyenkor van bennem egy versenydrukk, amit ki kell tudni kapcsolni. A hazai válogatók nem adják ugyanazt az érzést, és persze a mezőny is sokkal erősebb.”

Mészáros edzője, Szucsák László szerint a vegyes csapat előnye az összeszokottság lehet a japán fővárosban, tanítványa egyéni aranyérméről pedig úgy fogalmazott a szakember, hogy önbizalom növelésnek kiváló, viszont messzemenő következtetéseket nem érdemes levonni belőle, hiszen nem minden tokiói ellenfél volt jelen.

Az eszéki vk-verseny utánpótláskorú lövői közül továbbá Hammerl Soma a légpuskás csapattal (Péni István, Pekler Zalán) szerzett ezüstérmet, Jákó Miriam és Fábián Sára pedig Major Veronikával kiegészülve a légpisztolyossal bronzot. A dobogóhoz a kizárólag juniorok alkotta 50 méter puska összetett versenyszámban induló női trió is közel járt kedden, a Bajos Gitta, Dénes Eszter, Horváth Lea összetételű hármas azonban a bronzmeccsen 46–44-re alulmaradt az ukránokkal szemben.

Az eszéki világkupaverseny részletes eredményei ITT érhetők el.

További korosztályos hírekSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik