Sportlövészet: Hungarian Open utánpótláskorúakkal

Vágólapra másolva!
2018.11.22. 10:54
Címkék
Közel háromszáz, közte majd' 120 külföldi sportlövő áll lőállásba péntektől vasárnapig Szekszárdon a Hungarian Openen. A juniorkorú versenyzők szombaton saját, vasárnap pedig a nyílt kategóriában mérik össze tudásukat a 16 ország legjobbjaival. A verseny a jövő évi világversenyekre felkészülés jegyében zajlik majd.

Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huTizenhat országból érkeznek sportlövők a hétvégi Hungarian Open nemzetközi versenyre, Szekszárdra. A hagyományokhoz híven nemcsak a felnőttek, de a legjobb utánpótláskorú versenyzők is lőállásba lépnek, szombaton a saját korosztályukban, vasárnap pedig a nyílt kategóriában, amelyben az életkornak már nincs jelentősége. A korábbi kétnapos viadalt idén háromra bővítették, pénteken a vegyes csapatok mérik össze tudásukat, előbb a juniorok, azt követően pedig a felnőttek.Gy. Szabó Csilla– utanpotlassport.huTizenhat országból érkeznek sportlövők a hétvégi Hungarian Open nemzetközi versenyre, Szekszárdra. A hagyományokhoz híven nemcsak a felnőttek, de a legjobb utánpótláskorú versenyzők is lőállásba lépnek, szombaton a saját korosztályukban, vasárnap pedig a nyílt kategóriában, amelyben az életkornak már nincs jelentősége. A korábbi kétnapos viadalt idén háromra bővítették, pénteken a vegyes csapatok mérik össze tudásukat, előbb a juniorok, azt követően pedig a felnőttek.

Pekler Zalán és edzője, Kisvárdai István az ifi olimpiai aranyéremmel Forrás: Gábor Fotó/Gábor László
Pekler Zalán és edzője, Kisvárdai István az ifi olimpiai aranyéremmel Forrás: Gábor Fotó/Gábor László

Pekler Zalán és edzője, Kisvárdai István az ifi olimpiai aranyéremmel  •  Forrás: Gábor Fotó/Gábor László

A tokiói olimpia ugyan nem holnap lesz, ám a sportlövőknél már szinte minden az ötkarikás játékokról szól. A mix versenyek is éppen azért kerültek fel a Hungarian Open programjába, mert ezek a számok a japán fővárosban mutatkoznak be először az olimpiák történetében. A kvótaszerzés szempontjából a 2019-es esztendő világversenyei sorsdöntőek lesznek, ezért a szekszárdi nemzetközi bajnokságon induló 300, köztük 120 külföldi sportlövő számára is jó bemelegítés lesz a hétvégi viadal.

Az ifjúsági olimpián éppen vegyespárosban, egy mongol kislány oldalán aranyérmet nyert és még két évig utánpótláskorú Pekler Zalán számára is a közelgő ötkarikás játékok miatt lesz a szokásosnál nehezebb a jövő esztendő. A 18 éves komáromi puskás ugyanis azt vette fejébe, hogy már Tokióban szeretne ott lenni a nagyok között. Ehhez viszont felnőtt versenyeken kell majd indulnia, hiszen a részvételi jogot korosztályos viadalokon nem szerezheti meg.

− Nem lesz könnyű jól összeállítani a programot, hiszen a juniorban az a vonzó, hogy nyerhetek, a felnőttben viszont kivívhatom az olimpiai részvételt – vélekedik Pekler Zalán az előtte álló zsúfolt esztendővel kapcsolatban. – Az már most biztos, hogy a felnőtt Világkupa-sorozatban elindulok, ennek eredményeitől függ majd, hogyan alakul az év azt követő időszaka. Egy országból két versenyző szerezheti meg az indulás jogát, ami Péni István és Sidi Péter mellett egyáltalán nem lesz könnyű feladat. Úgy érzem, hogy van esélyem rá, különösen az ötven méteres számban. Edzőm, Kisvárdai István és családom is támogat a terveimben.

Az élet persze a korosztályos világ- és Európa-bajnok Pekler Zalán esetében sem ilyen egyszerű, hiszen a fiatal sportoló szeptemberben kezdte meg tanulmányait a Budapesti Gazdasági Egyetemen. Emiatt edzője, Kisvárdai István élete is megváltozott, hetente kétszer a fővárosba kell utaznia, hogy tanítványa edzéseit irányítsa. A komáromi szakember azonban pontosan ismeri versenyzője maximalizmusát, s azt is tudja róla, hogy a foci helyett éppen azért választotta a sportlövészetet, mert bosszantotta, amikor a többiek nem teljes erőbedobással játszottak. Pekler Zalán ugyanis mindig győzni akar, a hétvégi Hungarian Openen is csak az elsőséggel lenne igazán elégedett. Még akkor is, ha a vegyes mezőnyben ott lesz Péni István is, akivel tavaly még együtt nyertek junior csapat-világbajnokságot Németországban.

Magyar részről a puskás és a pisztolyos felnőtt női mezőnyben is jó eredmény várható az utánpótláskorú versenyzőktől, hiszen előbbi fegyvernemben az első hatban csak fiatalok vannak, s utóbbiak között is hárman, vagyis a versenyzők fele 20 éven aluli a magyar élmezőnyben.

− A junior-válogatott tagjai számára minden évben kötelező a részvétel, de ha nem lenne, ezt a lehetőséget akkor sem hagynák ki a versenyzőink – vélekedik Joó Éva, a hazai szövetségi sportági koordinátora. – Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a jövő évi kereteket csak a viadal utáni kedden hirdeti majd ki Győri Csaba szövetségi kapitány. Igaz, a szakbizottságokban már alaposan megtárgyaltuk a válogatott csapatok összeállítását. A fiataloknál egy-két helyen lesz változás, mint minden évben, ám a szekszárdi eseményt ez nem befolyásolja, mert akik idén jól teljesítettek a korosztályos versenyeken, de nem szerepeltek még a nemzeti együttesben, azok is indulhatnak a klubok számára fenntartott helyeken. Minden évben jó mezőny szokott összegyűlni erre a bajnokságra, így tökéletesen illeszkedik a felkészülési programunkba.

További korosztályos híreinkSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik