B. Z. utanpotlassport.hu 2019.10.12 18:28 Frissítve: 2019.10.16 16:42

Sportlövészet: bár Gáspár Lalita idén megtorpant, a célja Tokió

A sportlövő Gáspár Lalita meglepő őszinteséggel beszél arról, hogy az idei éve miért sikerült másként, mint sokan várták volna. A Vasas SC 19 éves versenyzője év elején az olimpiai kvóta megszerzését tűzte ki céljául, azonban be kellett érnie „csupán” egy országos csúccsal. Ám Tokióról sem kell még lemondania.

Évek óta a magyar sportlövészet egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon Gáspár Lalitát, az idei év viszont nem éppen úgy sikerült, ahogyan a Vasas SC 19 éves versenyzője tervezte. Persze, nem volt rossz, de aki már 15 évesen junior Európa-bajnokságot nyer, egy évvel később pedig a Hungarian Openen sem talál legyőzőre, attól azt várják, hogy minden esztendőben kimagaslóan teljesítsen. A nagy céloknak megfelelni azonban nem mindig egyszerű. Lalitának 2019-ben sokáig nem jöttek a kívánt eredményei, augusztusban azonban az országos bajnokságon megmutatta, hogy továbbra is illik számolni vele. A kisöbű szabadpuska 50 méteres 3 testhelyzet versenyszámát 456,6 körrel, azaz új felnőtt országos csúccsal nyerte.

GasparLalita1200_960px mti

Gáspár Lalita még nem mondott le Tokióról  •  Forrás: MTI

„A felnőttbajnokság eredményének nagyon örülök, de ez csak országos bajnokság. Sajnos, a világversenyeken nem sikerült úgy szerepelnem, ahogy szerettem volna. A németországi Suhlban rendezett junior-világkupán már egészen jól lőttem. Ez éppen az országos bajnokság előtt volt, de egy körrel, egyetlen ponttal lecsúsztam a döntőről. Valahogy nem jött ki a lépés ebben az évben. Pedig 2019 nekem az olimpiai kvótaszerzésről szólt volna.”

A kvótáról azonban még nem kell lemondania, a február végi lengyelországi Európa-bajnokságon, és az azt követő plzeni kvótaszerző versenyen is osztanak „repjegyet” Tokióba.

A szerencsével többször meggyűlt már a baja, 2016-ban a győri Eb-n is közel járt az ötkarikás játékokhoz.
„Akkor még nagyon fiatal voltam, igazából fel sem fogtam az egészet – emlékezik vissza. – Ha az utolsó sorozatomat nem rontom el, bekerülök az Európa-bajnokság nyolcas döntőjébe. Ott pedig a hetedik hely már kvótát ért. Persze nem minden a szerencsén múlik, de az utóbbi időben elképesztően pici, szinte alig mérhető dolgokon bukott el az eredményesebb szereplésem. Nem tudok mit tenni, a lehető legkeményebben edzek tovább.”

Pedig, ha Lalita fináléba jut, jellemzően nem illetődik meg a lehetőségtől. „Ha Lalita döntőbe kerül, ott mindig nagyon jó. Ha jó formában van, nagyon erősen döntőzik, s azt már korábban is láthattuk tőle” – állította róla nemrégiben edzője, Szucsák László a klubhonlapon. Az ifjú hölgy 2010-ben a sportágválasztón ismerkedett meg a lövészettel, és egyből beleszeretett. A sikerek sem kerülték el sokáig, a képességei hamar körvonalazódtak. Sokáig az egyik, ha nem a legjobb utánpótláskorú lövészként tartották számon, a közelmúltban azonban már elsősorban nem róla szólnak a sportági hírek.

A kialakult helyzetről meglepő őszinteséggel beszél:
„Egészen sokáig benne voltam… mondjuk úgy, a top háromban. Az Angyalföldi Polgári Lövész Egyletből a Vasasba igazoltam, és nagyon büszke vagyok rá, hogy az új edzőm, Szucsák László rendkívül jó szakember és professzionális körülmények között edzhetek a felújított Fehér úti Nemzeti Lőtéren. Az edzőm azonban másokat is készít, és sokan kezdtek feljönni, számos fiatal ér el nagyszerű eredményeket. Bevallom, kicsit nehezen tudom feldolgozni, hogy már nem csak én szerepelek itthon az élvonalban. A hullámvölgyem legfőbb okát ebben látom. Régebben egyáltalán nem volt problémám azzal, hogy fejben rendben legyek. Igaz, akkor jártam sportpszichológushoz, de abbamaradt, mert nem éreztem a fontosságát. Most viszont úgy érzem, újra szükségem lenne rá.”

Lalita azért nem maradt nemzetközi érem nélkül idén sem, a szeptemberi bolognai Európa-bajnokság 50 méter puska fekvő juniormezőnyében Dénes Eszterrel és Lovász Dorinával kiegészülve csapatban harmadik helyen végzett. Az elsődleges célja azonban az olimpia. De hogy oda eljusson, ahhoz újra az igazi Gáspár Lalitára van szükség.

S hogy mikor látjuk újra csúcsformában?
„Remélhetőleg a lehető leghamarabb” – válaszol.

További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági alodalunkon

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.10.11 22:13:14

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Péntek este harmadik felkészülési meccsét is lejátszotta a Gera Zoltán irányította 2021-es korosztályos Európa-bajnokságra készülő U21-es labdarúgó-válogatott. A zalaegerszegi összecsapáson a horvát válogatott három góllal bizonyult jobbnak.

2019.09.29 17:02:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az utolsó hétvégén Kovács Bálint bebiztosította első helyét a német gyorsaságimotoros-bajnokság (IDM) Suzuki Cup kategóriájában. A H-Moto Team 18 éves versenyzője egy futamot megnyert, a másik versenyben második lett Hockenheimben.

2019.09.24 21:22:01

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

A Telekom Veszprém U21-es csapatával állt ki a Szpartak Moszkva ellen a Seha-liga 3. fordulójában; a Gulyás Péter vezette fiatalok pedig nagyszerűen helyettesítették a felnőtteket: hullámzó mérkőzésen 26–23-ra legyőzték az oroszokat.

2019.09.15 11:21:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Ritkán látott teljesítménnyel rukkolt elő Donyell Malen a holland labdarúgó első osztály szombat esti bajnoki mérkőzésén. A PSV Eindhoven 20 éves támadója öt gólt szerzett a Vitesse ellen.

2019.09.15 09:51:17

Utánpótlássport Jancsó Kornél utanpotlassport.hu

A tiltás-tűrés-támogatás „szentháromságán” már rég túljutottak a keleti harcművészetek Magyarországon, ahol előbb megvetették lábukat, manapság pedig sosem volt népszerűségnek örvendenek szinte kivétel nélkül. Helyzetükről, az utánpótlásról, az „önképről” a három szövetség elnökét kérdeztük.