Sportlövészet: a magyarok tartják fiatalon az európai élmezőnyt

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 16:28
Címkék
Nagyítóval kell keresni a magyar junioroknál fiatalabb sportlövőket a legfrissebb felnőtt európai ranglisták élmezőnyében.

A héten alőterek is újra megnyithatták kapuikat, bár igaz, a koronavírus-járvány miatti kényszerszünetben az utánpótláskorú válogatott versenyzők edzéskörülményei a legtöbb helyen csak részben változtak meg, hiszen ha nem is minden nap, de akadt lehetőségük gyakorolni a létesítményekben.

A múlt heti sportot érintő kormányrendelet után, amely engedélyezi az edzésre járást és a versenyszervezést, a szövetség is meghozta ajánlását az egyesületek részére.

„A lőterek látogatásakor, edzés és verseny alkalmával különös figyelemmel a 65 éven felüliek korlátozásaira, az egyesületnek biztosítania kell a megfelelő fertőtlenítést, az oda belépők csak maszkban, kézfertőtlenítés után tehetik azt meg, illetve lehetőség szerint érintésmentes testhőmérséklet-ellenőrzést is alkalmazzanak. A védelmi távolság minimum 1,5 méter. Kerülni kell a felesleges közvetlen testkontaktot, kézfogást, ölelést, pacsit, puszit és a csoportosulást” – áll az iránymutatásban.

Mészáros Eszter a legfiatalabb európai olimpiai kvótás Fotó: Mészáros Diána
Mészáros Eszter a legfiatalabb európai olimpiai kvótás Fotó: Mészáros Diána

Mészáros Eszter a legfiatalabb európai olimpiai kvótás  •  Fotó: Mészáros Diána

Joó Éva utánpótlás-igazgató a napokban azt nyilatkozta honlapunknak, hogy még célszerű óvatosan kezelni a helyzetet. „Nem szabad egyből fejest ugranunk a régi életbe” – utalt a járványhelyzet enyhítések utáni kérdéses előjelű alakulására. Azonban az biztos, hogy a fiatalok már nagyon várják a versenyeket. Ha minden jól megy, a szeptemberre halasztott eszéki junior Európa-bajnokság lehet a következő nagy viadal. A most javarészt az érettségivel elfoglalt juniorok február végén, a wroclawi 10 méteres kontinensbajnokságon szerepeltek legutóbb – többen kiemelkedően.

Versenyzés szempontjából bárhogyan is alakulnak a következő hónapok, a jövő az övék. Ezt a legfrissebb, májusi felnőtt európai ranglista is alátámasztja. Az egyéni olimpiai versenyszámok rangsorainak élmezőnyében a magyar lövők rendre a legfiatalabbként követelnek helyet maguknak.

A férfi légpuskások listáját a szám Európa-bajnoka, Péni István vezeti, a lengyelországi Eb juniormezőnyének aranyérmese, a 18 éves Hammerl Soma pedig 45. a sorban. Előtte csupán egyetlen fiatalabb versenyző áll a 2002-es születésű Danilo Dennis Solazzo személyében. A 33. olasz is ott volt a legutóbbi kontinensviadal juniordöntőjében, ötödik lett. A listán az első ötvenbe a 20 éves Pekler Zalán, és a 18 esztendős Klenczner Márton is belefért. Összegezve: a félszázas jegyzék öt legifjabb tagjából három magyar. 50 méter összetettben Pekler foglalja el a legjobb pozíciót a hazaiak közül, a 35.-et. Előtte nincs nála fiatalabb.

A magyar juniorok közül légpuskában Hammerl Soma áll az európai ranglista legelőkelőbb helyén Forrás: MSSZ
A magyar juniorok közül légpuskában Hammerl Soma áll az európai ranglista legelőkelőbb helyén Forrás: MSSZ

A magyar juniorok közül légpuskában Hammerl Soma áll az európai ranglista legelőkelőbb helyén  •  Forrás: MSSZ

A légpuskás nők mezőnyében a felnőtt Eb-hatodik, vegyes csapatban Pénivel ezüstérmes Dénes Eszter a tizedik helyen tanyázik. A 19 éves sportolónál nem látni a környéken fiatalabbat, a szintén 2001-es születésű Horváth Lea a 26., míg a csupán 17 éves, tavaly májusban a müncheni világkupán olimpiai kvótát szerzett Mészáros Eszter a 30. a lajstromon – az első harminc öt legfiatalabbja közül így három magyar. 50 méter összetettben Horváth Lea a 32., előkelőbb pozícióban nem találni nála később született sportolót, a 18. életévét a napokban betöltő 47. Bajos Gitta pedig az első ötven két 2002-es születésű lövőjének egyike. Légpisztolyban az első felnőtt Eb-jén a 19. helyen zárt 18 éves Fábián Sára a 29. az európai ranglistán. Kell-e mondani, hogy az első harmincban magasan ő a legfiatalabb?

Az említett fiatalok szeme előtt elsődleges célként továbbra is az olimpia lebeg. A nemzetközi szövetség járvány miatti törléseibe a plzeni európai kvótaszerző viadal is beleesett, az eseményt jövőre tartják meg, az lesz az utolsó esélyük kvalifikációt kiharcolni a versenyzőknek. A 2021-re halasztott tokiói ötkarikás játékokra a világranglista alapján is ki lehet jutni, a legutolsó kvótaszerző után álló sportoló, aki majd nem rendelkezik indulási joggal, mind a tizenkét olimpiai versenyszámban kvótát kap.

Érdekesség, hogy férfi légpuskában a tavalyi világkupadöntőn és az Ázsia-bajnokságon is győztes indiai Divyansh Singh Panwar 17 évesen vezeti a világranglistát, továbbá az, hogy Mészáros Eszter nemcsak a magyarok között, de eddig Európában is a legfiatalabb kvótaszerzője a jövő évi játékoknak. És hogy a „kortalannak” mondott sportágban a junioroknak is lehet keresnivalójuk a legrangosabb megméretéseken, arra példa a legutóbbi, 2016-os riói olimpia női légpuskás döntője, amelyet az amerikai Virginia Trasher 19 évesen nyert meg.

A legfrissebb világ- és európai ranglisták ITT érhetők el.

További korosztályos híreinkSPORTLÖVÉSZETBENa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik