Sportágválasztás: antropometriai vizsgálat segít szülőnek, gyermeknek

utanpotlassport.hu utanpotlassport.huutanpotlassport.hu utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.16. 11:13
Címkék
Számos szülő esik abba a csapdába, hogy saját elképzelése alapján dönti el, mit sportoljon a gyermeke. Évtizedeken keresztül ez az eljárás határozta meg a kicsik sportágválasztását, ami sok esetben kudarchoz vezetett. Ma már tudományos módszerek segítségével sokkal pontosabban meg lehet állapítani, hogy a gyerekeknek milyen sportágak közül érdemes válogatnia, mely sportok a leginkább ideálisak számára.

Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA sportágválasztás mindig is sarkalatos kérdés: egy elhibázott döntés egy életre meghatározhatja a sportolni vágyó gyerek jövőjét. Szerencsére már rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyek ezt a hibát segítenek kiküszöbölni.Márványkövi Ferenc− utanpotlassport.huA sportágválasztás mindig is sarkalatos kérdés: egy elhibázott döntés egy életre meghatározhatja a sportolni vágyó gyerek jövőjét. Szerencsére már rendelkezésre állnak olyan módszerek, amelyek ezt a hibát segítenek kiküszöbölni.

Antropometriai vizsgálat segíti a gyerek sportágválasztását Forrás: dvsc.hu
Antropometriai vizsgálat segíti a gyerek sportágválasztását Forrás: dvsc.hu

Antropometriai vizsgálat segíti a gyerek sportágválasztását  •  Forrás: dvsc.hu

„Egy ötperces vizsgálat segítségével már nagyon sok mindent meg tudunk mondani azzal kapcsolatban, hogy kinek milyen sportágat, vagy versenyszámot érdemes választania. Ha mindez megvan, még arra is javaslatot tudunk tenni, hogy milyen edzésmódszerekkel érdemes dolgoznia” – kezdte a beszélgetést Gergelyfi Róbert, a mitsportoljak.hu internetes oldal létrehozója.

Jóllehet a sportágválasztást elősegítő antropometriai vizsgálatokat már 1972 óta végeznek Magyarországon, Gergelyfi tíz évvel ezelőtt ismerkedett meg a módszerrel alaposabban. Hamar ráeszmélt arra, hogy ennek segítségével sokak döntését meg lehet könnyíteni, és a helytelen választásból fakadó frusztrációt is meg lehet előzni.

Az állapotfelmérés során egy rövid, ötperces, fájdalommentes vizsgálaton esnek át az érdeklődők. A mérés során huszonnégy testparamétert vizsgálnak speciális antropometriai eszközök segítségével, és a folyamatot mindvégig szakember felügyeli. Ezt követően dr. Petrekanits Máté, a Testnevelési Egyetem terhelés-élettani laborjának vezetője értékeli ki az eredményeket, és segít eldönteni, hogy milyen sportágat érdemes választani. A módszert nem csak sportolni vágyó gyerekek, hanem szabadidősportolók, élsportolók, felnőttek is igénybe vehetik, ami a módszer népszerűségét és hitelességét támasztja alá.

„Nemcsak a sportágválasztásban akarjuk segíteni a gyerekeket és a hozzánk fordulókat, hanem abban is, hogy magát a sportolást – függetlenül attól, hogy milyen szinten űzik – később sikerélményként éljék meg” – magyarázta Gergelyfi.

A rövid antropometriai mérés már önmagában elég ahhoz, hogy elősegítsék a sportágválasztást, de egy laboratóriumi körülmények között végzett, orvos által felügyelt terhelés-élettani vizsgálattal kiegészítve még pontosabb jóslást lehet végezni arra vonatkozóan, hogy egy sportágon belül milyen versenyszámot, vagy egy csapatsporton belül milyen posztot érdemes választani.

A módszer két nagyon fontos paraméter előrejelzését teszi lehetővé: a testmagasságét és a biológiai korét.

„Az egyik kulcskérdés mindig a gyerekek biológiai kora, ami nem azonos az élettani korral. Két tízéves gyermek között akár négyévnyi fejlődésbeli különbség is lehet. Mindez csak akkor derülhet ki, ha előzetesen elvégezzük a szükséges méréseket. Amennyiben előre meg tudjuk jósolni a biológiai kort, akkor elkerülhető az a szerencsétlen helyzet, hogy a gyerek – fejlődésbeli előnyéből fakadóan – saját korcsoportjában kiemelkedően teljesít, mert jóval előrébb jár a biológiai fejlődésben, de amikor később a többiek beérik fejlődésben, szép lassan kezdenek elmaradni a korábbi sikerek, és akár a sporttól is elriaszthatja a gyereket” – magyarázta Gergelyfi.

A sportágválasztást megelőző alapos vizsgálat fontosságát meg kell értetni mindenkivel, aki sportolni szeretne, vagy akitől azt szeretnék, hogy sportoljon valamit.

„Nagyon mellé lehet nyúlni a sportágválasztásnál, ha azt vesszük kizárólag figyelembe, hogy mennyire népszerű az adott sportág, vagy éppen hol lehet a lakóhelyünkhöz legközelebb űzni. De ami a legfontosabb: a szülők ne a gyermekeiken keresztül akarják megvalósítani be nem teljesült vágyaikat azzal, hogy ők választják ki a gyerek számára a sportágat.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik