Snowboard: slopstyle Ek-futamot nyert a 19 éves Fricz Botond

Vágólapra másolva!
2019.11.24. 18:56
Címkék
Európa-kupát nyert slopestyle-ban Fricz Botond, a 19 esztendős kecskeméti snowboardos a hollandiai Landgaafban – derül ki a hazai szövetség közleményéből. A magyar versenyző ezzel közvetlenül a FIS-világkupa után sportága második legrangosabb versenyén győzedelmeskedett.

A sportágban kevésbé járatos olvasóink kedvéért írjuk le, mi is az a slopestyle...
A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, amelyben ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, általában három korlátkomplexumból és három óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a sportág az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.slopestyle...
A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, amelyben ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A pálya kb. 1000 m hosszú, általában három korlátkomplexumból és három óriási ugratóból áll. A versenyzőket összbenyomás alapján hattagú zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a sportág az angol elnevezést használja. 2014 óta olimpiai sportág.

Pazar teljesítményt nyújtott a pekingi téli olimpiát megcélzó magyar snowboardos, a 19 éves, kecskeméti Fricz Botond a hollandiai Laandgrafban rendezett Európa-kupán. A pontszáma alapján győztesnek hirdették ki a rangos versenyen az olasz Loris Framarin és a kanadai Emiliano Lauzi előtt. A nemzetközi síszövetség (FIS) eredményközlő rendszerében (fis-ski.com) az látható, hogy a holland városban 20-án is rendeztek versenyt, amelyen Botond negyedik lett. A hazai szövetség információja szerint a sportágba nyolcévesen bekapcsolódott versenyzőnk kimagaslott a 15 fős döntő mezőnyéből, amelyen több világkupa-specialista is rajthoz állt. Biztonsági ugrásokkal kezdett, két, valamint két és fél fordulatossal, majd az ellenfelek minőségét látva kénytelen volt bekeményíteni.

Fritz Botond nyerte a hollandiai Európa-kupát Forrás: MSBSZ
Fritz Botond nyerte a hollandiai Európa-kupát Forrás: MSBSZ

Fritz Botond nyerte a hollandiai Európa-kupát  •  Forrás: MSBSZ

„Láttam, hogy az egyik riválisom sikeresen végrehajtotta a backside duplakork 1080-at (ferde tengely mentén forgatott dupla hátraszaltót – A szerk.), amiről előzetesen azt sem tudtam, hogy ezen a pici ugratón egyáltalán lehetséges. Az volt, így én is megpróbálkoztam vele a második körömben" – számolt be a versenyről..

Az ugrás olyannyira jól sikerült, hogy több pontot kapott ellenfelénél, s megnyerte a hollandiai viadalt. Botond már tavaly is felhívta magára a figyelmet, amikor élete első észak-amerikai versenyén harmadik lett, míg debütáló világbajnokságán a nagyon biztató eredménynek számító 30. helyezést csípte meg. Sikereinek köszönhetően idén már a világkupa „big air" viadalain bizonyíthat, magyarul korosztálya legjobbjaival nézhet farkasszemet hétről hétre.

Legközelebb a coloradói Breckenridge-ben bizonyíthat, ahol először próbálja ki magát városi, épített rámpán.

Egyéb korosztályos hírek SNOWBOARDBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik