Sífutás: a Honvéd Zalka SE hagyományt teremtett

Vágólapra másolva!
2019.01.18. 19:00
Címkék
A sífutásnak és a biatlonnak hagyománya van Gyöngyössolymoson. A Honvéd Zalka SE több mint ötven éves múlttal rendelkezik, s bár tarkította pár nehézség a klub életét az elmúlt évtizedekben, egy 2016-os vezetőségi váltást követően az egyesület megújult, és most újabb virágzásnak indult. Jelenleg ők Magyarország első számú sí utánpótlás-bázisa.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu„Egyesületi tevékenységünk legfőbb célja az utánpótlás-nevelés mellett az, hogy a gyermekeket egészséges életmódra és a sport szeretetére tanítsuk” – nyilatkozta Gál Ágota, a Honvéd Zalka SE edzője. A tréner szaktudásával és meglátásaival igyekszik fejleszteni a környékbeli fiatalokat, ugyanis sportolói pályafutását követően az utánpótlás korúakkal kezdett el foglalkozni, edzői munkássága közel negyven éve töretlen.Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu„Egyesületi tevékenységünk legfőbb célja az utánpótlás-nevelés mellett az, hogy a gyermekeket egészséges életmódra és a sport szeretetére tanítsuk” – nyilatkozta Gál Ágota, a Honvéd Zalka SE edzője. A tréner szaktudásával és meglátásaival igyekszik fejleszteni a környékbeli fiatalokat, ugyanis sportolói pályafutását követően az utánpótlás korúakkal kezdett el foglalkozni, edzői munkássága közel negyven éve töretlen.

Gál Ágota vezetésével túrázhatnak is a Zalka SE fiatal sportolói Forrás: Honvéd Zalka SE
Gál Ágota vezetésével túrázhatnak is a Zalka SE fiatal sportolói Forrás: Honvéd Zalka SE

Gál Ágota vezetésével túrázhatnak is a Zalka SE fiatal sportolói  •  Forrás: Honvéd Zalka SE

„Az elmúlt három évben változtattunk a szisztémánkon, ráadásul a helyi Nagy Gyula Katolikus Általános Iskolával is együttműködünk, az intézményben szintén síoktatás zajlik. Fiataljaink itt ismerkedhetnek meg az alapokkal, és akik komolyabban szeretnék folytatni a sportolást, azok számára lehetőséget biztosítunk, tagjai lehetnek egyesületünknek” – tette hozzá az edző, aki nagy szerepet vállalt abban is, hogy az iskolások idejekorán elsajátíthassák a sífutás rejtelmeit.

A klub a lehetőségeket tekintve szerencsés, hisz a Mátra lábánál alkalmas a környezet a megfelelő síoktatásra, illetve a biatlon kipróbálására is, s a Gatyatető közelsége is megkönnyíti a helyzetet. A pénzforrásokat illetően azonban már más a helyzet.

„Támogatást csak az iskola, s a gyermekek szülei jelentenek. Ezen felül pályázatok elnyerésével tudjuk finanszírozni a szükséges sportági szükségleteket, de bizakodóak vagyunk a jövőt illetően” – árulta el a továbbiakban Ungvári Bernadett, a Honvéd Zalka SE elnöke.

Egy-egy felkészülés alkalmával külföldön is készülhetnek a versenyekre az ifjak Forrás: Honvéd Zalka SE
Egy-egy felkészülés alkalmával külföldön is készülhetnek a versenyekre az ifjak Forrás: Honvéd Zalka SE

Egy-egy felkészülés alkalmával külföldön is készülhetnek a versenyekre az ifjak  •  Forrás: Honvéd Zalka SE

„Ezt leszámítva az elmúlt éveket és jelenünket egyaránt sikeresnek mondhatjuk, sportolóink igyekeznek a lehető legjobban teljesíteni. Fiataljaink az elmúlt esztendőben tizennyolc magyar bajnoki címet szereztek meg – mondta el a vezető, aki úgy fogalmazott: egyesületük igazából olyan, mint egy nagy család. – A gyerekek szülei is megtapasztalhatják milyen ez a sportág. Több alkalommal szerveztünk már túrákat, hogy kipróbálhassák, milyen a fiatalok mindennapja a sífutás és a biatlon fényében.”

A gyöngyössolymosi klub az idei esztendő tekintetében is érdekelt világversenyeken: a téli európai ifjúsági olimpiára (EYOF) növendékük,Kocsik Nóra is kiutazhat Szarajevóba, ahol sífutásban méretheti meg magát a mezőnyben.

„Nincsenek nagy elvárásaink, mindössze annyi, hogy Nóri helytálljon, s magabiztosan képviselje a magyar színeket. Legnagyobb tehetségünk a fiatal hölgy mellett Panyik Dávid, aki bár már felnőtt, az utánpótláskorú versenyzőink számára ő jelenti a legnagyobb motivációt” – zárta gondolatát Ungvári.

Jelenleg Panyik az egyetlen magyar, aki idén biatlonban a felnőtt világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is indulhat. Ezzel akár reményt és motivációt adva az utánpótlás számára is.

További korosztályos hírek a SÍSPORTOKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik