Short track: egyre népesebb és eredményesebb az utánpótlás

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.23. 19:52
Címkék
Erődemonstrációt tartottak a magyar fiatalok a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban rendezett Challenge Series-versenyen. A mieink összesen 34 éremmel kényeztették el az értük szorítókat, sokan pedig kiváló helyzetből várják a folytatást az Európa-kupa kvalifikációt illetően. Éppen ezért honlapunknak csupa elégedett, vidám embert sikerült mikrofonvégre kapnia, a tizenéves tehetségektől egészen az olimpiai bajnok Knoch Viktorig.

Soha rosszabb kezdést! A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók már a szezonindító junior Challenge Series-viadalon hamar bizonyították, hogy idén sem csupán az Európa-kupára kijutás lehet az utánpótlás-válogatott tagjainak legvérmesebb reménye, hanem annál jóval több. Az első kvalifikációs versenyen 34 érmet akasztottak magyar versenyző nyakába, de Szabó Krisztián vezetőedző nem számolgat, mert elmondása szerint van, ami még a dobogós helyezéseknél is jobb. Szabó Krisztián vezetőedző nem számolgat, mert elmondása szerint van, ami még a dobogós helyezéseknél is jobb.

„Alapvetően az lebegett a szemünk előtt, hogy minél több versenyzőnk kerüljön be a legjobb nyolcba. Majdnem mindenkinek sikerült is. A gyerekeket különösen motiválta, hogy ott mérethetik meg magukat először az új idényben, ahol nap mint nap edzenek, és ahova a családtagjaik, barátaik is elkísérték őket. A nyári alapozás óta éreztem bennük ezt az extratöltetet, szerencsére a Pannonia Openen sem fogták vissza magukat. Sőt, így kell kezdeni egy szezont, nagyon örülök neki, hogy már most csúcsformájuk közelében teljesítettek, ez még az érmeknél is boldogabbá tesz.”

A nemzetközi viadalok négy plusz egy (a felnőtt) korcsoportban zajlottak, a magyarok mindegyikben remekeltek. A legfiatalabbaknak ugyan nem az Európa-kupa kvalifikációról szólt a megméretés, mégis véresen komolyan vették: a D korcsoportos Major Dominik például mind a három versenyszámában aranyérmet szerzett, de a „C-sek” között szintén magyarok állhattak a dobogó legtetején 500, 1000 és 1500 méteren is.

A kisebbek is mindent beleadtak a győzelemért Forrás: MOKSZ
A kisebbek is mindent beleadtak a győzelemért Forrás: MOKSZ

A kisebbek is mindent beleadtak a győzelemért  •  Forrás: MOKSZ

Az A és B kategóriákban szereplő fiataloknak eggyel nagyobb súly nyomta a vállát, elvégre ők az Európa-kupa kvalifikációért küzdenek. És óriási sikerrel teszik mindezt, hiszen két állomással az eredményhirdetés előtt heten is remek pozícióban állnak. Egyikük, a 14 éves Somodi Maja úgy nyerte meg a B korcsoportosok 1500 méteres döntőjét, hogy kora alapján a C-ben lett volna a helye.

„Örülök neki, hogy felneveztek a B-be, mert így gyorsabban fejlődhetek. Nagyon tanulságos volt számomra ez a verseny, néha elestem, néha mások estek ki előttem, szóval volt összevisszaság, de hát ezért szeretjük a short tracket. 1500-on elég szerencsésen jött ki a futam, mert elesett az egyik esélyesebb ellenfelem, egy másikat pedig kizártak”mondja mosolyogva Maja.

Rossz kedve éppenséggel a 16 esztendős Jászapáti Péternek sincs. Nincs is miért, hiszen három bronzérmével és a mix váltóval szerzett aranyával magasan túlszárnyalta saját várakozásait.

„Csak élvezni szerettem volna a futamokat, mert 11 hónapja eltörtem a lábam, azóta ez az első verseny, amelyen részt veszek. Nem igazán tudtam belőni magam a mezőnyben, de abszolút elégedett vagyok a bronzérmeimmel, főleg 500-on, mert nem számítok jó rajtolónak. Irtó nehéz volt a sérülésem után visszaszoknom az edzésekhez, az edzőimnek ezúton is köszönöm a türelmüket.”

A számos egyéni rekord és éremszerzés mellett váltóink is brillíroztak a Gyakorló Jégcsarnokban. A C-D korosztályok stafétaversenye egyenesen országos bajnoksággá fajult, végül a szegedi TKKSE négyese végzett az élen, megelőzve az FTC, illetve a Jászberény alakulatát. Az idősebb korcsoportok megméretésein ellenben országok harcoltak az elsőségért, a magyar mix és fiúváltó remek idővel sajátították ki a dobogó legfelső fokát. Utóbbiak önfeledten értékeltek az éremátadás után.

„Nagy szám, hogy végre legyőztük a törököket, mert náluk hárman is felnőttek már, és tavaly bármilyen felállásban próbálkozhattunk, képtelenek voltunk megverni őket”magyarázza Nógrádi Bence, aki a B korcsoportban 1000 és 1500 méteren is győzött egyéniben, majd a Héraklész-kerettag Vajda Balázsnak passzolja a szót. „Én mindig ajándéknak élem meg a váltóversenyeket, mert ezeken már csak kiadjuk az utolsó leheletünket, és lesz, ami lesz. Most nagyon ráéreztünk egymásra.”

34 érmet szereztek a magyarok a Pannonia Openen Forrás: MOKSZ
34 érmet szereztek a magyarok a Pannonia Openen Forrás: MOKSZ

34 érmet szereztek a magyarok a Pannonia Openen  •  Forrás: MOKSZ

Szigeti Ádám mindkét győztes egységnek a tagja volt, elmondása szerint sokat számított a hazai pálya is. „Egyrészt, mert rengeteget edzünk itt, másrészt azért is, mivel ugye itt szurkolnak nekünk a szeretteink, ami igenis sokat számít, pluszenergiákat mozgósít meg bennem, amikor hallom, hogy engem bíztatnak.”

A fiúknak nincs megállás, hétvégén már a felnőtt országos bajnokságon indulnak, ahol többek között olimpiai bajnokok ellen tehetik magukat próbára. Szász Attila szerint egész nyáron azért hajtottak, hogy minél hamarabb bekerüljenek az olimpiai válogatottba.

„Tisztában vagyunk vele, hogy hamarosan kiöregszünk az utánpótlás-válogatottból – viccesen kacsint a tőle kettővel jobbra álló Vajda Balázsra (A szerk.) –, most kell felhívnunk magunkra a figyelmet. Az országos bajnokságnál elképzelni sem tudnék ennél jobb lehetőséget, noha talán minden idők legerősebb mezőnye gyűlik össze a Gyakorló Jégcsarnokban, elvégre a tét a kijutás a debreceni felnőtt Európa-bajnokságra. Bizonyítani szeretnénk, de egyben élvezni és főleg a saját teljesítményünkre, időeredményünkre figyelni.”

Bízik a mostani juniorokban az immár az utánpótlás-válogatott edzői stábjában tevékenykedő, olimpiai bajnok Knoch Viktor. A sokat megélt szakember szerint ugyanakkor manapság sokkal nehezebb eljutni az olimpiai válogatottba.

„Nem is azért, mert ennyire kiforrott a hazai utánpótlás, hanem mert a legjobbak egyszerűen tovább maradnak a sportágban, és ahhoz, hogy bekerülj, előbb ki kell szorítanod valakit. Az én koromban nem volt felnőtt- és utánpótlás-válogatott, egy keret volt, amelyet főleg juniorok alkottak, kiegészülve néhány felnőttel. Ma sokkal nagyobb türelmet és áldozatokat igényel, ha valaki el akarja érni a céljait. Lassabb a felnőtté válás menete, mint amikor én versenyeztem. A másik oldalról viszont motiváló, hogy olimpiai bajnok mellett teheted próbára magad már ilyen fiatalon. Bízom benne, hogy lesz egy-két kellemes meglepetés az előttünk álló országos bajnokságon.”

Részletes eredmények a budapesti Pannonia Openről IDE KATTINTVA elérhetők.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik