Sakk: Sulyok Eszter a legjobb magyar az ifjúsági vb hajrájában

Vágólapra másolva!
2019.10.11. 15:29
Címkék
Az indiai korosztályos sakkvilágbajnokságon már a kilencedik fordulón is túlvannak a versenyzők. A négy magyar induló közül az U14-es leányok mezőnyében játszó Sulyok Eszter áll a legelőkelőbb helyen. Legutóbbi veresége ellenére is a tizenötödik a korosztályában.

fide1
fide1

Forrás: FIDE

fide1
fide1

 •  Forrás: FIDE

A kilencedik versenynapon is túl vannak a magyar fiatalok a Mumbaiban zajló ifjúsági sakkvilágbajnokságon. Magyarország négy játékossal utazott Ázsiába:Vanczák Tamás a 18, Juhász Judit a 16 évesek között indult, míg a 14 esztendősek közöttBorhy MarcellésSulyok Eszterigyekszik minél előkelőbb helyen végezni. A kilencedik fordulóban egyedül az utóbbi meccsein gyengébb teljesítő Borhy tudott nyerni, Juhász és Vanczák döntetlent játszott, az előkelő helyen álló Sulyok viszont vereséget szenvedett.

„Marcell győzött, és ezzel remélhetőleg megkezdi a felzárkózást – tájékoztatottTompa János csapatvezető szövetségi beszámolójában az elmúlt fordulóról. – Az ausztrál fiú hátrányba került a nyitásban, és ezt a szombathelyiek üdvöskéje könyörtelenül kihasználta. Pontos végjáték vezetése miatt ellenfele feladásra kényszerült. Sulyok Eszter az itteni versenyen eddig jól bevált szicíliai védelmét játszotta meg. Az indiai lány úgy rohant rá a királyállására, ahogy ő maga szokta csinálni. Eszter nem védekezett jól, és a támadás hamar eldöntötte a játszmát. Judit nem tudta, hogy örüljön, vagy búsuljon a végén. Tökéletesen bejött a felkészülése, már majdnem fölényes állást érhetett volna, amikor egyetlen óvatlan lépésével az indiai lány megfordította a helyzetet. Szerencsére Judit nem vesztette el a fejét, és a legjobb megoldást választva passzív védekezésre rendezkedett be. Kiderült, hogy az ellenfél nem tud mit kezdeni a nagy álláselőnyével, és a parti lépésismétlésbe torkollott. A döntetlent a közvetítés sokáig nem írta ki, és az aggódó szurkolók nem sejthették a végeredményt. Tamás sötéttel játszott. Stabil megnyitásával könnyedén elérte a kiegyenlítést, de ennél többre az állás nem nyújtott lehetőséget.”

A tizedik forduló előtt a legjobb magyar Sulyok Eszter, aki a 15. helyen áll. Juhász Judit 21., Vanczák Tamás 31., míg Borhy Marcell 42. korosztályának rangsorában.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik