Sakk: Kozák Ádám lép, a figurák pedig hálálkodnak

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2020.07.30. 13:59
Címkék
Hazánk legfiatalabb nagymestere, a 18 éves Kozák Ádám az elmúlt hetek versenyein kimagasló teljesítményt nyújtott, így magabiztosan készülhet az online sakkolimpiára.

A 18 éves sakkozónak, Kozák Ádámnak hosszasan lehetne sorolni az eddig elért kimagasló eredményeit. Ő, ha a sok fényes siker közül kiemelhet kettőt, akkor a nagymesteri címét, és a tavaly Tallinnban elért kettős győzelmét említi. Mindkettő bravúros teljesítmény: múlt év augusztusában hazánk legfiatalabb nagymestere lett, miután harmadszor is teljesítette az ehhez szükséges normát, később Észtországban pedig az U18-as Európa-bajnokság rapid-, valamint villámmezőnyében is az élen végzett. Az, hogy sakkozó lesz belőle, már egészen korán körvonalazódott.Kozák Ádámnak hosszasan lehetne sorolni az eddig elért kimagasló eredményeit. Ő, ha a sok fényes siker közül kiemelhet kettőt, akkor a nagymesteri címét, és a tavaly Tallinnban elért kettős győzelmét említi. Mindkettő bravúros teljesítmény: múlt év augusztusában hazánk legfiatalabb nagymestere lett, miután harmadszor is teljesítette az ehhez szükséges normát, később Észtországban pedig az U18-as Európa-bajnokság rapid-, valamint villámmezőnyében is az élen végzett. Az, hogy sakkozó lesz belőle, már egészen korán körvonalazódott.

„Nagyapám tanított meg sakkozni. Úgy tartotta, hogy nekem ötéves koromra sakkozni, úszni és biciklizni kell tudnom. Meg is tanultam, de majd csak hat-hétévesen kezdtem versenyekre járni az egyik barátom ösztönzésére. Persze, már óvodában is eljártam edzésekre, és úgy gondolom, hamar látszódott, hogy nem vagyok ügyetlen. Jó memóriám volt. Szokták mondani, hogy ha az ember jó helyre helyezi a figurákat, akkor azok meghálálják. Én pedig egyszerűen csak éreztem, hogy hova érdemes rakni azokat.”

Kozák Ádám lépéseit meghálálják a figurák Forrás: Magyar Sakkszövetség
Kozák Ádám lépéseit meghálálják a figurák Forrás: Magyar Sakkszövetség

Kozák Ádám lépéseit meghálálják a figurák  •  Forrás: Magyar Sakkszövetség

Olyannyira, hogy tízéves korában már fél évig vezette korosztálya világranglistáját, majd sorra nyerte az országos utánpótlás-bajnokságokat. Nagyobb egyéni nemzetközi mutatványa 2018-ban jött el, amikor az ifjúsági rapidsakk-világbajnokság U16-osai között ezüstérmet szerzett, a következő év elején pedig már a Mitropa−kupa-győztes felnőttválogatottnak volt a legjobb pontszerzője. Az idén a koronavírus-járvány miatt a sportág képviselői is az online térbe vonultak vissza, bár a sakk jellegének köszönhetően, ebből semmilyen nagyobb törés nem következett.

„Az online versenyzés azért nem volt teljesen kialakulatlan dolog. Előtte is rendeztek már internetes versenyeket, amelyeken a világ topjátékosai is részt vettek. Számomra sem volt szokatlan a szituáció.”

Ez abból is látszott, hogy a legjobb hazai junioroknak online megrendezett Hello Sakk-kupán a papírformának megfelelően, mondjuk úgy, rajt-cél győzelmet aratott. Ez még talán akkor is így lett volna, ha éjszakánként – mint ahogy arról korábban beszámoltunk – nem a férfi sakkvilágbajnoki címet 2013 óta védő Magnus Carlsennel „pizsamapartizik”. A számítógépes időszak után az idén már élőben is megmutatta magát a tinédzserkorú nagymester. Július közepén az Ajkán rendezett magyar rapid sakkbajnokságon az utolsó fordulóig megvolt az esélye a győzelemre, végül négy olimpikonból kettőt is legyőzve, a 2-6. helyen ötös holtversenyben, Bucholz-pontszámítás után ötödikként zárt a százhetven fős, igen erős mezőnyben. A napokban sem unatkozik. Szerdán többek között az ő magabiztos játékának is köszönhetőn nyert az U16-U18-as válogatott 11–5-re az ukránok elleni online mérkőzésen.

A következő nagy verseny pedig az ugyancsak rapid időbeosztású online sakkolimpia lesz, amely a magyarok számára augusztus 12-én kezdődik. A csapatban két férfi, két női, és egy-egy U20-as leány-, valamint fiújátékos szerepel. Kozák az utóbbi kategóriába kapott meghívást.

„Az U20-asok között nyilván minden ország a legjobbját küldi, de szeretnék minél jobban helytállni még úgy is, hogy nem tudom, pontosan mire számítsak. Ez lesz az első online olimpia. Ez most a következő cél. Ha picit előre tekintek, akkor szeretnék minél hamarabb stabil tagja lenni a felnőttválogatottnak, később top százba, top ötvenbe, és minél jobb helyre kerülni a világranglistán.”

További korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik