Sakk: kialakult a Hello Sakk-kupa középdöntőjének mezőnye

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2021.03.01. 13:20
Címkék
Véget értek a Hello Sakk-kupa csoportküzdelmei: az ifjúsági online torna legjobb tizenhat játékosa közé Leszkó Bence százszázalékos mérleggel került, míg Juhász Judit és Gaál Zsóka személyében két lány is kiharcolta a továbbjutást.

Nagy izgalmakat és többségében remek színvonalú összecsapásokat hozott a legjobb hazai ifjúsági játékosokat felvonultató megméretés, a Hello Sakk-kupa csoportköre.

A torna 32 fős mezőnyében 22 fiú- és 10 leányjátékos kapott helyet a meghívások után. A kupa résztvevői négy nyolcas csoportban kezdték meg a küzdelmeket, melyekből az első négy hely jelentett továbbjutást a középdöntőbe. A csoportok körmérkőzéseiből, azaz a hét fordulóból az utolsó hármat szombaton és vasárnap játszották le a fiatalok.

Borhy Marcell a Hello Sakk-kupa legmagasabb értékszámával bíró játékosa Fotó: Fehér Gyula
Borhy Marcell a Hello Sakk-kupa legmagasabb értékszámával bíró játékosa Fotó: Fehér Gyula

Borhy Marcellnek nem okozott gondot a továbbjutás  •  Fotó: Fehér Gyula

Az Alekhine névre keresztelt csoportban a torna egyik favoritja – legalábbis az értékszáma alapján az első kiemeltként játszó –, Borhy Marcell egy vereséggel és egy döntetlennel hozta le a „selejtezőkört”, és 5,5 ponttal magabiztosan jutott tovább az első helyen. Mögötte a két 5 pontos, Pásztor Balázs és Gehér Koppány végzett, és bár ifj. Gombócz Ferenc a legutóbbi hétvégén nem remekelt, a jó tornakezdésének köszönhetően ő is befért a középdöntő mezőnyébe.

A Botvinnik-csoportban a tavalyi ezüstérmes Öngüt Tamás semmit nem bízott a véletlenre, és elsődleges célját, a továbbjutást taktikus meneteléssel érte el. A négy győzelme mellett játszott három remije 5,5 pontot, valamint az első helyet jelentette a számára. A második pozícióban a remekül hajrázó, utolsó három partiját megnyerő Baski Barnabás zárt, míg a harmadik helyen Krstulovic Alex került tovább. Az utolsó fordulóban két lányjátékos küzdött meg a fennmaradó, kvalifikációt érő helyért. Végül Karácsonyi Kata és Juhász Judit párharcából az utóbbi jött ki jobban, és lett a negyedik.

Leszkó Bence eddig minden partiját megnyerte a Hello Sakk-kupán Forrás: Leszkó Bence/Facebook
Leszkó Bence eddig minden partiját megnyerte a Hello Sakk-kupán Forrás: Leszkó Bence/Facebook

Leszkó Bence eddig minden partiját megnyerte a Hello Sakk-kupán  •  Forrás: Leszkó Bence/Facebook

A Capablanca-csoport élén az a Karácsonyi Gellért végzett, aki beragadt a rajtnál, hiszen az első mérkőzését elveszítette, ám aztán az összes partiját „behúzta”, és 6 pontot szerzett. Mögötte a Persányi Barnabás, Palczert Mátyás, Könyves Álmos trió ment a legjobb tizenhat közé.

A negyedik, azaz a Smyslov nevű nyolcasban tovább folytatta az „ámokfutását” Leszkó Bence, és minden mérkőzését megnyerve abszolválta a csoportot. Pribelszky Bence és Gaál Zsóka pedig csak az éllovastól kapott ki, így az ő megszerzett 5 pontjuk is magabiztos továbbjutást ért, míg Juhász Ágostont az utolsó három fordulóban kiharcolt két győzelme és egy döntetlenje segítette tovább a negyedik helyen.

A középdöntőre március 20-21-én kerül sor.

A részletes eredmények:Alekhine-csoport,Botvinnik-csoport,Capablanca-csoport,Smyslov-csoport

További korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik