Sakk: Eb-harmadikok a Gaál Zsókával felálló U12-es fiúk

B. Z. utanpotlassport.huB. Z. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.07.18. 20:05
Címkék
A magyar U12-es fiúválogatott bronzérmet szerzett a csehországi Pardubicében tartott korosztályos csapatsakk Európa-bajnokságon. Gaál Zsóka nem csupán a magyar együttes, hanem az egész kontinensviadal mezőnyének egyetlen leány tagjaként ült asztalhoz.

sakkeb1
sakkeb1

A bronzérmes magyar csapat • Fotó: Tancsa Tamás

sakkeb1
sakkeb1

A bronzérmes magyar csapat  •  Fotó: Tancsa Tamás

Július 11. és 17. között a csehországi Pardubicében rendezték meg az U12-es csapatsakk Európa-bajnokságot. A kontinensviadalon Magyarországot táblasorrendben Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos, Gaál Zsóka és Giang Tran Nam képviselte. A csapat vezetőjeként Ruck Róbert nagymester volt jelen az eseményen, ami magyar szempontból kezdődhetett volna jobban is, hiszen a második helyről induló piros-fehér-zöld csapat a hazaiak harmadik számú gárdájával remizett. A második napra már koncentráltabbá vált a magyaralakulat, az Eb-n először szerepet kapó Gaál Zsóka és Giang is megnyerte partiját a csehek első számú együttese ellen, majd a fehéroroszokat és a lengyeleket is 2,5–1,5-re verték a fiatalok.

Az Európa-bajnokság ötödik napján Tran Dávid és Gaál Zsóka is döntetlent játszott francia ellenfelével, Tancsa veresége és Könyves győzelme az ikszet jelentette a csapatnak. Izrael ellen a korosztályának fiúcsapatában először résztvevő Zsóka is elszenvedte első vereségét a tornán, a többiek viszont kiküzdötték az újabb 2,5–1,5-ös sikert. A zárónapon Törökország várt a magyar gyerekekre, és a fáradó válogatott Tancsa, Tran, Könyves, Giang összeállításban nem tudta megtartani veretlenségét, kikapott. Magyarország így az erős mezőny harmadik helyén végzett.

kallai-gabor-mentor
kallai-gabor-mentor
„Elkötelezett, harcos csapatunk volt, kitűnő kapitánnyal az élén– vélekedett az Eb után Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya közösségi oldalán. –Az érem értékes, még ha kicsit fényesebben is reménykedtünk. Elkötelezettek és tehetségesek a gyerekeink, de érdemes észrevenni a lengyelek kisebb és a törökök nagyobb Élő-pontszám nyerését is. Minden verseny alkalom tanulni és fejlődni, és erre a mieinknek még sok-sok idejük is van, hiszen ez az öt gyerek együtt annyi idős, mint én. Vagy még annyi se. Akárhogy is, egy ilyen csapatnak mindig jó drukkolni.”

sakkeb2
sakkeb2

Gaál Zsóka egyedüli leány sakkozója volt az Eb mezőnyének  •  Fotó: Tancsa Tamás

Az Európa-bajnokságon remekül érezte magát a 12 éves Gaál Zsóka, aki nemcsak a magyar válogatott, hanem az egész mezőny egyedüli leány tagjaként szerepelt a kontinenstornán. Az ajkai lány, aki a szlovéniai Mitropa-kupán júniusban először szerepelt a felnőtt női válogatottban, és lett bronzérmes a rangos viadalon, sem akkor, sem most másodjára nem kért szülői kíséretet a versenyre.

„Zsókára eddig jó hatással volt a szülői kíséret nélküli versenyzés, hisz szülőként nehéz az érzelmeket eltitkolni, és akaratlanul is feszültséget okozhat a szülői jelenlét. Csapattársaival már korábban, egyéb versenyek kapcsán jó barátságot kötöttek, így a hangulat kiváló és vidám volt” – mondta Gaál Sándor, a sakkozó édesapja.

A jó hangulat Zsóka teljesítményére is pozitív hatással volt. Öt mérkőzéséből hármat megnyert, csupán egyet veszített el, 70%-os teljesítményével a csapat egyik legjobb pontszerzője lett.

„Nagyszerűen éreztem magam. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség a fiúk között szerepelni, hiszen ők ebben a sportágban is erősebbek valamivel. A csapatverseny sokkal nagyobb felelősséggel jár, mint az egyéni. Fél szemmel folyamatosan követni kell a társak játszmáit is. Az Európa-bajnokság végére rettenetesen elfáradtam, de remek érzés volt a dobogóra állni, és felemelni a kupát. Köszönöm az élményt és a szurkolást!” – nyilatkozta Zsóka, aki nemrégiben saját sportolói profilt hozott létre a Facebookon, amiről elmondta, nagy motivációt jelent számára a követők szeretete, biztatása és folyamatos pozitív visszajelzései.

U12-ES CSAPATSAKK EURÓPA-BAJNOKSÁG, PARDUBICE
Végeredmény

1. Lengyelország 12 pont, 2. Franciaország 11, 3. Magyarország 10 (Tancsa Tamás, Tran Dávid, Könyves Álmos, Gaál Zsóka, Giang Tran Nam)
A magyar csapat mérkőzései
Magyarország–Csehország I. 2–2
Magyarország–Csehország III. 3–1
Magyarország–Fehéroroszország 2,5–1,5
Magyarország–Lengyelország 2,5–1,5
Magyarország–Franciaország 2–2
Magyarország–Izrael 2,5–1,5
Magyarország–Törökország 1,5–2,5

Egyéb korosztályos hírekSAKKBANa sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik