HIRDETÉS
utanpotlassport.hu 2019.01.07 16:15 Frissítve: 2019.01.12 13:00

Rp. gyorskori: 13 magyar érem a Danubia-sorozat pesti versenyén

Rangos versenyen mutatták meg tudásukat január első hétvégéjén az utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázók. A junior Európa-kupára kvalifikáló Pannonia Opent a nemzetközi szövetség Danubia-sorozatának harmadik állomásaként rendezték meg a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, s a magyar fiatalok remekeltek.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A viadalnak a résztvevők magas létszáma önmagában rangot adott: a több mint kétszáz 9–19 év közötti fiatal között 77 volt a magyar short trackes. A hazaiak remekeltek, összesen 13 magyar tizenéves versenyző állhatott fel a dobogó valamelyik fokára.

Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok Forrás: moksz.hu

Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok  •  Forrás: moksz.hu

„A nagy létszám jórészt a kínaiaknak köszönhető. Ők jelenleg a kontinensen edzőtáboroznak, s közben eljöttek hozzánk versenyezni – mondta el érdeklődésünkre Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-válogatottjának vezetőedzője. – Az ázsiaiak részvétele azonban az eredményeket annyiban nem befolyásolta, hogy az európaiak produkcióját külön is értékelték, hiszen számukra a viadal kvalifikációs lehetőség volt junior Ek-ra.”

A szakvezető hozzátette: az látszott, hogy a kínai gyerekek a 10-14 évesek között előrébb tartanak, mint a közép-kelet-európai fiatalok, de az idősebbek mezőnyében a mieink már felvették a versenyt velük, sőt több korcsoportban le is győzték őket. Szabó szerint a magyarok a régió legjobbjai közé tartoznak. Ezt támasztja alá, hogy az Európa-kupa-részvétel szempontjából fontos két korcsoportban – a lehetséges tizenkettőből – összesen tíz versenyzőnk vívta ki a kvalifikációt.

Volt tétje tehát a Pannonia Opennek, ráadásul a fiatalok kellemes környezetben, s ami még fontosabb, mindvégig nagyszerű hangulatban versenyezhettek.

Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu

Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője  •  Forrás: moksz.hu

A tréner a hazai szakági utánpótlás helyzetéről is beszélt. Úgy véli, a folyamatos előrelépés mellett is akad még jó néhány terület, amely fejlesztésre szorul. Továbbra sincs elegendő, short trackre alkalmas jégpálya, ennek megfelelően a létesítmények túlzsúfoltak. Ugyanakkor biztató a jövőre nézve, hogy a főváros mellett négy-öt vidéki városban is komoly utánpótlásbázis működik.

„Azóta, hogy a férfiváltónk aranyérmes lett tavaly, a pjongcsangi téli olimpián, nagyot nőtt a short track népszerűsége. Mind több szülő szeretné, ha a gyermeke korcsolyázna, s persze a már aktívan sportolóknak is hatalmas motivációt jelent, hogy láthatták: bizony a magyarok is nyerhetnek olimpiát rövid pályás gyorskorcsolyázásban” – összegzett Szabó Krisztián az eredményhirdetés előtt.

Az éremátadó ceremónián pedig – mintegy „rímelve” a szakember szavaira – feltűnt a dél-koreai hősök legismertebbje, Liu Shaolin Sándor is. Minek nyomán persze egyik-másik gyereknek még a szája is tátva maradt…

További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.01.24 13:22:04

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Döntőbe jutott a junior Australian Open-en a Nagy Adrienn, Kawaguchi Natsumi leánypáros. A magyar-japán kettős 59 perc alatt, három szettben győzte le francia-máltai ellenfelét, s ezzel mindketten eddigi karrierjük egyik legszebb pillanata előtt állnak. A fináléban egy amerikai duó ellen lépnek pályára.

2019.01.14 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

A számtalan emlékezetes pillanatot hozó tavalyi esztendőt követően a hazai sportági szövetség kihirdette az év legjobbjait: a juniorkorosztályban az U20-as világbajnok Háfra Noémi és a jelenleg is a felnőttválogatottal a vb-n részt vevő Máthé Dominik kapta az elismerést.

2019.01.13 10:50:05

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Év közben váltott klubot a Telekom Veszprém 19 éves balátlövője, Borzas Uros. Igaz, csak ideiglenesen intett búcsút a bakonyi klubnak a korosztályos válogatott kézilabdázó, az évad végéig került kölcsönbe a jelenleg az NB I harmadik helyen álló Grundfos Tatabánya gárdájához.

2019.01.11 16:11:08

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Élete első Forma-3-as versenyén indult ma el Keszthelyi Vivien, amelyen a nyolcadik helyen végzett. A 18 esztendős autóversenyző Thaiföldön kezdte meg az F3 ázsiai, téli bajnokságában a szezont, és mivel még nem vezetett ilyen autót, már január 4-én a helyszínre utazott, hogy felkészülése a lehető legtökéletesebb legyen. A futam előtt beszélgettünk vele.

2018.12.11 14:20:15

Utánpótlássport utanpotlassport.hu

Hétfőn jelentették be, hogy a nyáron junior-világbajnoki címet nyerő női U20-as kézilabda-válogatott játékosa, Klujber Katrin nevelőklubjától, a Dunaújvárostól – amelyben tizenegy évet húzott le – az FTC-be igazol.