utanpotlassport.hu 2019.01.07 16:15 Frissítve: 2019.01.12 13:00

Rp. gyorskori: 13 magyar érem a Danubia-sorozat pesti versenyén

Rangos versenyen mutatták meg tudásukat január első hétvégéjén az utánpótláskorú rövid pályás gyorskorcsolyázók. A junior Európa-kupára kvalifikáló Pannonia Opent a nemzetközi szövetség Danubia-sorozatának harmadik állomásaként rendezték meg a budapesti Gyakorló Jégcsarnokban, s a magyar fiatalok remekeltek.

Kovács Gyöngyike – utanpotlassport.hu A viadalnak a résztvevők magas létszáma önmagában rangot adott: a több mint kétszáz 9–19 év közötti fiatal között 77 volt a magyar short trackes. A hazaiak remekeltek, összesen 13 magyar tizenéves versenyző állhatott fel a dobogó valamelyik fokára.

Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok Forrás: moksz.hu

Jól teljesítettek a hétvégi kupán a magyar fiatalok  •  Forrás: moksz.hu

„A nagy létszám jórészt a kínaiaknak köszönhető. Ők jelenleg a kontinensen edzőtáboroznak, s közben eljöttek hozzánk versenyezni – mondta el érdeklődésünkre Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-válogatottjának vezetőedzője. – Az ázsiaiak részvétele azonban az eredményeket annyiban nem befolyásolta, hogy az európaiak produkcióját külön is értékelték, hiszen számukra a viadal kvalifikációs lehetőség volt junior Ek-ra.”

A szakvezető hozzátette: az látszott, hogy a kínai gyerekek a 10-14 évesek között előrébb tartanak, mint a közép-kelet-európai fiatalok, de az idősebbek mezőnyében a mieink már felvették a versenyt velük, sőt több korcsoportban le is győzték őket. Szabó szerint a magyarok a régió legjobbjai közé tartoznak. Ezt támasztja alá, hogy az Európa-kupa-részvétel szempontjából fontos két korcsoportban – a lehetséges tizenkettőből – összesen tíz versenyzőnk vívta ki a kvalifikációt.

Volt tétje tehát a Pannonia Opennek, ráadásul a fiatalok kellemes környezetben, s ami még fontosabb, mindvégig nagyszerű hangulatban versenyezhettek.

Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője Forrás: moksz.hu

Szabó Krisztián, a rövid pályás gyorskorcsolyázók utánpótlás-vezetőedzője  •  Forrás: moksz.hu

A tréner a hazai szakági utánpótlás helyzetéről is beszélt. Úgy véli, a folyamatos előrelépés mellett is akad még jó néhány terület, amely fejlesztésre szorul. Továbbra sincs elegendő, short trackre alkalmas jégpálya, ennek megfelelően a létesítmények túlzsúfoltak. Ugyanakkor biztató a jövőre nézve, hogy a főváros mellett négy-öt vidéki városban is komoly utánpótlásbázis működik.

„Azóta, hogy a férfiváltónk aranyérmes lett tavaly, a pjongcsangi téli olimpián, nagyot nőtt a short track népszerűsége. Mind több szülő szeretné, ha a gyermeke korcsolyázna, s persze a már aktívan sportolóknak is hatalmas motivációt jelent, hogy láthatták: bizony a magyarok is nyerhetnek olimpiát rövid pályás gyorskorcsolyázásban” – összegzett Szabó Krisztián az eredményhirdetés előtt.

Az éremátadó ceremónián pedig – mintegy „rímelve” a szakember szavaira – feltűnt a dél-koreai hősök legismertebbje, Liu Shaolin Sándor is. Minek nyomán persze egyik-másik gyereknek még a szája is tátva maradt…

További korosztályos hírek a KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Utánpótlássport - 62 sportág egy helyen az utanpotlassport.hu-n
További hírekért kattintson ide!

Utánpótlássport
2019.08.22 17:39:15

Utánpótlássport Bruckner Vince utanpotlassport.hu

A Tiszavasvári-Balmazújváros-Balatonboglár útvonalat járta be eddigi pályafutása során a fiú U19-es kézilabda-világbajnokság All Star-csapatába választott Kecskés Dániel. A NEKA 17 éves jobbszélsőjével a sikeres vb-ről, az akadémiáról és a céljairól beszélgettünk.

2019.08.22 09:49:18

Utánpótlássport Budai Zoltán utanpotlassport.hu

A 17 éves Bajos Gitta azután, hogy a suhli világkupán két érmet is szerzett, a plzeni Olimpiai Reménységek Versenyén újabb öttel, köztük három arannyal gazdagodott.

2019.08.21 21:09:15

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Az írországi Európa-bajnokságon szerephez jutó játékosokkal harcolta ki a győzelmet a magyar U18-as válogatott, amely 3–2-re múlt felül a lettek korosztályos együttesét. Preisinger Sándor a mieink második félidőben alábbhagyó figyelmét emelte ki a hazai szövetség holnapjának adott nyilatkozatában.

2019.08.20 09:09:16

Utánpótlássport UP-info utanpotlassport.hu

Nem akármilyen teljesítménnyel vétette észre magát a magyar síugrósport egyik legnagyobb ígérete, Vörös Virág. A 20 esztendős lánynak olyasvalami sikerült, ami előtte senkinek hazánkból: pontot szerzett a nyári Grand Prix-sorozatban. Ezzel a 2022-es pekingi olimpiai részvételhez is tett egy óriási lépést.

2019.08.18 20:59:15

Utánpótlássport Krasznai Bence jelenti Tallinnból utanpotlassport.hu

Magyar aranyéremmel zárult a junior birkózók tallinni világbajnoksága: Takács István (82 kg) a júnusi junior Európa-bajnoki címe után a világ mezőnyét is maga mögé utasította a Tondiraba jégcsarnokban − Lám Bálint 2012-es pattajai sikere óta először ünnepelhetett vb-címet ebben a korosztályban a sportág. Szőke Alexért (97 kg) is szoríthattunk vasárnapi helyosztón, ám ő végül ötödik lett.