Rp. gyorskorcsolya: az első nyolc a cél a Pannonia Openen

Fekete Tamás utanpotlassport.huFekete Tamás utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.18. 15:45
Címkék
Vége a nyári uborkaszezonnak, péntektől a juniorkorú short trackesek is korcsolyát húznak, hogy az új szezonban először összemérjék gyorsaságukat az európai elittel. Szabó Krisztián vezetőedző reméli, a budapesti Pannonia Openen a magyarok minden korosztályban az első nyolc közé verekszik magukat, elvégre a cél az Európa-kupára való kvalifikáció.

A budapesti Gyakorló Jégcsarnok látja vendégül Európa legjobb juniorkorú rövid pályás gyorskorcsolyázóit a nemzetközi szövetség (ISU) Challenge Series-sorozatának első állomásán, a Pannonia Openen. A hazai megméretésen négy korosztály (A, B, C, D) verseng egymással, előbbi kettő ráadásul jelentős teherrel, hiszen a kelet-európai országok (többek között hazánk) fiataljai a junior Európa-kupára való kijutásért küzdenek. Szabó Krisztián vezetőedző ennek megfelelően minél több magyar nevet szeretne olvasni a különböző versenyszámok legjobb nyolc helyezettje között.Szabó Krisztián vezetőedző ennek megfelelően minél több magyar nevet szeretne olvasni a különböző versenyszámok legjobb nyolc helyezettje között.

Talabos Attila (balra) távollétében vajon kik állhatnak dobogóra a Pannonia Openen? Fotó: MOB/Szalmás Péter
Talabos Attila (balra) távollétében vajon kik állhatnak dobogóra a Pannonia Openen? Fotó: MOB/Szalmás Péter

Talabos Attila (balra) távollétében vajon kik állhatnak dobogóra a Pannonia Openen?  •  Fotó: MOB/Szalmás Péter

„Izgatottan várom a szezonrajtot. A fiatalokkal gyakorlatilag augusztus 5-e óta megállás nélkül készülünk, lelkiismeretesen elvégeztük a szükséges alapozó munkát, kíváncsian várom, milyen összkép fog kirajzolódni az idény első jelentős nemzetközi megméretésén az erőviszonyokat illetően. Az esélyesek között a mi versenyzőinket is számon lehet tartani, más kérdés, hogy valójában csak az első állomás után derül ki, hol tartunk mi, és hol tartanak a riválisok. Általános elvárásként mégis azt mondanám, végezzen mindenki az első nyolcban! Ez főleg az A és B korosztályra vonatkozik, hiszen a junior Challenge Series-ből lehet kvalifikálni az Európa-kupára, és mivel a budapesti lesz a háromból az egyik kelet-európai állomás, ahol ezt magyarként megtehetik, mindent bele kell adniuk hazai pályán. De a C-D korosztályokban szereplő fiatalok sem állnak oda motiválatlanul a starthoz, ezt garantálhatom.”

A vezetőedző hozzáfűzte, hogy az előző évekből nyugodtan ki lehet indulni, mert „rutinos” versenyzők alkotják a magyar utánpótlás-válogatott 23 fős keretét. Egyedül az okozhat nehézséget, hogy sokan közülük a jövő heti felnőtt országos bajnokságon is próbára teszik magukat.

„Nálunk az, aki az A vagy a B korcsoportba tartozik, már 6-8 éve űzi a sportágat, vagyis ezen a szinten nem beszélhetünk újoncokról. Versenyzőink többször átélték már a nemzetközi juniorviadalok hangulatát, tudják, mi vár rájuk. Tavaly, ha jól emlékszem a 12 lehetséges kvótából 10-et megszereztünk, a maradékot azért nem sikerült, mert egyes versenyeken csak két indulóval vettünk részt. Idén a B és a C kategóriákban számítok a legöldöklőbb küzdelemre, mert ezekben jóval több magyar fiatal indul, mint amennyi hely jut egy nemzetnek az Európa-kupán. Versenyszámonként csak a három legjobb magyar szerezhet kvótát, tehát egymás ellen is le kell játszaniuk a maguk párharcait. Egyedül az A korosztályunk lesz kissé foghíjas, mivel a szóba jöhető fiatalok közül néhányan már az olimpiai válogatottal készülnek – például a szarajevói EYOF-on parádézó, három aranyérmet nyerő Talabos Attila (a szerk.) –, és a szövetség úgy döntött, megengedi nekik, hogy minden erejükkel a jövő heti országos bajnokságra készüljenek. Magyarul ők kihagyják a Pannonia Opent. Ugyanakkor 14-15-en mindkét versenyen megméretik magukat, ami óriási bátorságra vall, hiszen nem könnyű úgy időzíteni a csúcsformát, hogy két hétig kitartson. De nyilván extramotivációt jelent számukra, hogy az olimpiai keret tagjaival nézhetnek farkasszemet.”

Mozgalmas időszak vár tehát a magyar fiatalokra. Mindenesetre péntektőlvasárnapig várhatóan telt házas jégcsarnokban száguldhatnak a hőn áhított célok felé.

További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik